Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

100 000 böcker söker nytt hem i Lovisa - biblioteket ska snabbt tömmas på alla böcker

Från 2018
Böcker i  Lovisa bibliotek, som för tillfället måste stångas för mögel i byggnaden.
Bild: yle/Daniela Ilvonen

Alla böcker från det mögeldrabbade huvudbiblioteket hotas av makulering. Nu ber kulturnämnden Lovisaborna att komma med förslag på hur böckerna kan räddas.

Ett överraskande intresse har visats för det gamla Societetshuset, där biblioteket finns i dag. Staden för förhandlingar om att sälja eller hyra ut fastigheten, som inte länge kan tjäna som bibliotek.

- De uppgifter jag har fått kan betyda att vi blir tvungna att snabbt tömma biblioteket till sommaren, säger kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg (SFP).

Han hänvisar till ett dagsfärskt samtal med stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP). Vem eller vilka som vill ta över Socis vill staden inte ännu berätta.

Kulturnämnden har tidigare beslutat att inga böcker får slängas utan närmare diskussion och beslut.

Tid för att handla och rädda den stora boksamlingen är det nu ont om. Inga gamla kontaminerade böcker får nämligen flytta med till det nya tillfälliga biblioteket.

Bild tagen i Lovisa mögel bibliotek.
Bildtext Kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg.
Bild: yle/Daniela Ilvonen

- Personalen har lidit av inneluftsproblemet i många år utan att någon riktigt har tagit dem på allvar, så jag förstår bra deras krav på att inga gamla böcker mera ska användas.

Att makulera alla böcker ser Thomas Rosenberg ändå som en obehaglig lösning.

- För alla som älskar böcker och litteratur är det alltid grymt att göra sig av med böcker. Visst kan man tänka sig att en del förstörs, men här finns tusentals band som är så värdefulla att vi måste hitta en lösning för dem.

Redan nu har biblioteket satt åt sidan den så kallad Lovisasamlingen, som omfattar drygt tusen böcker som handlar om staden.

I Pernå närbibliotek har alla Pernåböcker samlats. Men de utgör bara en droppe i det stora bokhavet.

- Därför går vi i kulturnämnden nu ut med att vi vill skapa en offentlig diskussion i Lovisa om böckernas framtid. Alla förslag och idéer är välkomna, säger Rosenberg.

Bild tagen i Lovisa
Bildtext Kulturnämnden tillsammans med lokalpressen i Hotel Degerby.
Bild: yle/Daniela Ilvonen

På tisdagen satt kulturnämnden en stund tillsammans med lokal media för att hjärnstorma inför öppen ridå. Fortsättning följer på ett extrainsatt bokcafé lördagen den 24 mars under rubriken Bokbål på torget?.

- Vi måste tänka fritt och vilt kring bokfrågan. Det är en väldigt svår situation vi befinner oss i, säger Nina Björkman-Nystén (SFP),

I Finland finns det för tillfället ett tiotal bibliotek som kämpar med samma problem. Under det korta mötet framkastas en del idéer, till exempel att flytta en del av böckerna ut till byarna.

- I Virböle finns en tom gammal dagisfastighet, där ryms det gott om böcker. Men kanske en mögelhund borde undersöka böckerna innan vi flyttar på dem, säger Sonja Huttunen (KD).

Bild tagen i Lovisas bibliotek, som nu är stängt på grund av mögel.
Bildtext Huvudbiblioteket i Lovisa har öppet tisdagar 10-19 och lördagar 10-15.
Bild: yle/Daniela Ilvonen

Hur mögeldrabbade de gamla böckerna är vet ingen.

Också Valintatalos gamla fastighet i Märlax lyfts fram som en tillfällig förvaringslösning.

- Det är en stor lokal som dessutom kan vädras under sommaren, säger Björkman-Nystén.

Andra förslag som kulturnämndens medlemmar dryftar är bland annat att ordna en stor loppmarknad.

Diskussion om artikeln