Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trafikverket gör 65 plankorsningar säkrare – två finns i Österbotten

Från 2018
Stoppmärke vid obevakad plankorsning i Lovisa.
Bild: Hanna Othman / Yle

Trafikverket ska förbättra säkerheten i 65 plankorsningar. Av dem finns en i Vasa, en i Pedersöre och en i Karleby. Totalt spenderar trafikverket 28 miljoner på åtgärderna.

I år sätter Trafikverket åtta miljoner på åtgärder vid plankorsningar.

– I år förbättrar vi 21 plankorsningar. Vi har planerat ungefär lika många åtgärder nästa år om vi får finansiering, säger Magnus Nygård som är direktör vid Trafikverket i ett pressmeddelande.

En av plankorsningarna som åtgärdas nästa år är den på Såggatan på Vasklot i närheten av före detta Wasalandia. Just nu planeras 380 000 euro för den plankorsningen, men det är en preliminär uppskattning.

Även plankorsningen på Skogsgatan i Yxpila i Karleby är tänkt att åtgärdas år 2019. Den plankorsningen beräknas preliminärt behöva åtgärder för 700 000 euro för att bli säkrare.

Pedersöre korsning åtgärdas 2020

– Under åren 2020 och 2021 förbättras resten av plankorsningarna på vår lista. Vi uppskattar att vi med dessa åtgärder kan minska antalet plankorsningsolyckor med 35 under tio års tid, säger Nygård.

Plankorsningen i på Storsandsundsvägen i Pedersöre är bland de som åtgärdas år 2020. Åtgärderna väntas preliminärt kosta 350 000 euro.

På Trafikverkets karttjänst kan du se mer information om plankorsningarna som ska åtgärdas. Bland annat beräknade kostnader och vilka åtgärder som planeras.

– Säkerhetsutredningen av plankorsningarna och åtgärdsplaneringen kräver sin tid. För närvarande visar vår karttjänst en preliminär uppskattning av åtgärderna. Allteftersom planeringen framskrider preciseras också dessa uppgifter i karttjänsten, säger överinspektör Jarmo Koistinen i Trafikverkets pressmeddelande.

Satelliter kan komma användas för att varna för tåg

Samtidigt håller Trafikverket på med ett projekt för att reda ut om tågpositionering baserat på satellitnavigering kan användas för att varna för tåg som närmar sig. Den utredningen blir klar i maj.

I år ser också Trafikverket till att öka säkerheten genom att sätta ut stop-märken i plankorsningar.

Trafikverket har redan börjat planera säkerheten vid en del plankorsningar. I praktiken stängs en del plankorsningar med hjälp av vägarrangemang. På en del ställen installeras ljussignaler, varningsanordningar eller halvbommar.

– På listan finns också plankorsningar där säkerheten kan ökas enbart genom att förbättra siktområdet. På ett ställe funderar vi på att bygga en underfart, säger projektchef Mikko Heiskanen i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln