Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk kan bli utan vårdcentral – vårdreformen gynnar de stora kommunerna

Från 2018
Uppdaterad 15.03.2018 09:45.
Kommundirektören i Lappträsk Tiina Heikka
Bildtext Lappträsks kommundirektör Tiina Heikka är oroad inför vårdreformen, men säger att Lappträsk är bra på att ta egna initiativ. Arkivbild.
Bild: Kari Ahotupa / Yle

Lappträsk med sina 2 800 invånare kan bli helt utan vårdcentral då den nya vårdreformen träder i kraft. Kommundirektören är oroad, men säger att Lappträsk aktivt utvecklar olika former av vård.

Vårdbolagen vinner och kommunernas makt minskar i och med vårdreformen. Det anser de 28 kommundirektörer som svarade på Yles enkät.

För större kommuner som Borgå kan reformen rentav ha positiva effekter, medan det för små kommuner som Lappträsk kan leda till försämringar.

– Jag tror att det är möjligt att Lappträsk blir helt utan social- och hälsovårdsstation. Jag tror inte att landskapsfullmäktige kommer att ha förståelse för vad en liten kommun behöver, säger Tiina Heikka, Lappträsks kommundirektör.

Nyland är ett stort landskap och det kan bli så att till och med 17 kommuner inte får plats i landskapsfullmäktige, enligt Heikka.

Lappträsk gör så mycket själv som möjligt

Tiina Heikka är oroad över situationen, men säger att Lappträsk redan har börjat utveckla social- och hälsovårdtjänsterna.

– Vi kan göra en del själva, från kommunens sida. Vi har jobbat för en människoorienterad och minnesvänlig kommun. Det här främjar vi bland annat i och med Lappträskhuset, där äldre människor kan bo för resten av livet.

Lappträsk hälsogård
Bildtext Lappträsks hälsogård. Blir social- och hälsovården kringresande i framtiden, eller tar privata företag över?
Bild: Yle / Alexandra Karlsson

Lappträsk marknadsför sig som en människonära kommun. Kan kommunens image ta skada om Lappträsk blir utan vårdstation?

– Vi måste ju ha social- och hälsovård i framtiden också. Det är viktigt att utveckla servicen på ett nytt sätt.

Kanske vi kan satsa mer på kringflyttande vård. Att människorna inte kommer till vården, utan vården kommer till människorna

Heikka säger att det kan vara möjligt att locka privata vårdföretag till Lappträsk.

– Vi vill vara med i valfriheltspiloten. Kanske vi kan satsa mer på mobil vård. Att människorna inte kommer till vården, utan vården till människorna.

Heikka lyfter fram äldreboendet i centrum och satsningar på att vara en minnesvänlig kommun.

– Jag tror det går bra för Lappträsk eftersom vi utvecklar oss. Men om vi inte gör något alls skulle vi inte vara lockande för den privata sektorn.

Borgå kan få flera stationer

Nästan alla kommundirektörer tror att vårdcentralerna blir färre. Men i Borgå kan reformen innebära att centralerna blir fler. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula är optimistisk.

– Borgå är ett centralt ställe. Befolkningsmängen med 50 000 kan leda till flera social- och hälsovårdcentraler. Men vem vet hur det här nya systemet ska fungera egentligen.

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula
Bildtext Jukka-Pekka Ujula tror att vårdreformen blir positiv för Borgås del.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vem blir vinnarna och förlorarna?

– De stora kommunera vinner. Jag tror att vårdcentralerna blir färre på landsbygden. De privata aktörerna kommer att sikta in sig på de stora kommunerna och inte så mycket på landsbygden, säger Tiina Heikka.

– Om det blir ett sådant system att den enskilda människan kan välja mer så är det människor i allmänhet som är vinnarna. Men det beror också på vilken sjukdom man har och var man bor, säger Jukka-Pekka Ujula.

Ujula förutspår en kraftig diskussion efter reformen. Han säger att ingen egentligen vet vad som är att vänta.

Till exempel på frågan om vem som kommer att driva verksamheten – landskapen eller privata aktörer – ger han ett trevande svar.

– Landskapen har pengar och kommer att förvalta systemet. Men det beror på hur ekonomin ser ut, säger Ujula.

Anka som funderar vilken vårdinrättning den ska välja

Kommundirektörer i Yle-enkät: Vårdbolagen vinner – kommunens makt minskar

Stora vårdbolag vill köpa vårdfastigheter i kommuner.

Diskussion om artikeln