Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kammarorkestern Avantis framtid är hotad – staten återkräver stöd på en halv miljon euro

Från 2018
Uppdaterad 15.03.2018 10:57.
Avanti sommarmusik.
Bild: YLE/ Lone Widestam

Enligt undervisnings- och kulturministeriet har kammarorkestern Avanti fått för stort statsstöd i tjugo års tid. Nu kräver ministeriet tillbaka utbetalda statsandelar, trots att systemet för rapporteringen togs i bruk i samförstånd med ministeriet.

Kammarorkestern Avanti har fått finansiering i form av statsandelar sedan år 1997 då lagen om statsandelar trädde i kraft. År 1998 tog orkestern i bruk ett system för statsandelsrapportering som baserar sig på årsverken.

Enligt Avanti fattades beslutet om att ta i bruk rapporteringssystemet efter diskussioner med undervisnings- och kulturministeriet.

Upptäckte själv problemet

Nu återkräver ministeriet ändå 500 000 euro i utbetalda statsandelar. Det var Avanti själv som upptäckte problem i rapporteringen, i samband med utvecklingsarbete kring orkesterns ekonomi 2017.

Efter att Avanti tagit kontakt med ministeriet för att be om råd visade det sig att rapporteringen inte motsvarat de nuvarande kraven.

I beslutet om återkrav skriver undervisnings- och kulturministeriet att ”det är möjligt att ministeriets ställningstagande en gång i tiden har bidragit till att en felaktig praxis uppstått”. Det hänvisar också Avanti till och anser att felet inte beror på orkesterns agerande.

Avanti har lämnat in en begäran om rättelse till ministeriet och överväger vid behov juridiska åtgärder.

Oro i musikvärlden

Om Avanti måste betala en halv miljon euro, kommer man att tvingas lägga ned orkesterns verksamhet, åtminstone i sin nuvarande form, säger styrelseordförande Arne Wessberg.

Många kända profiler inom den finländska musiken är oroliga över Avantis framtid. I ett ställningstagande skriver bland annat Pekka Kuusisto, Magnus Lindberg, Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho och John Storgårds att alla förlorar om staten återkräver summan.

De påpekar att ministeriet inte får sina pengar och orkestern går i konkurs.

Musikerna uttrycker också oro över hur det finländska musikfältet skulle se ut utan Avanti. Skadan för landets kulturliv är oskattbar.

Det finländska klassiska musikfältet är känt för sin öppenhet och fördomsfrihet och Avanti har varit en väsentlig aktör i att upprätthålla den atmosfären, skriver de.