Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vårdbolagen vill köpa kommunernas fastigheter: "Om vi inte har kvar verksamheten, varför ska vi äga fastigheten?"

Från 2018
Villa Breda, äldreboende i Grankulla.
Bildtext Grankulla överväger att sälja Villa Breda på grund av vårdreformen
Bild: YLE/Fanny Fröman

Grankulla, Vanda och Kyrkslätt har alla fått erbjudanden om att sälja sina vårdfastigheter. Det visar en enkät som Svenska Yle skickat ut till de finlandssvenska kommunerna. Många kommuner har fått dylika erbjudanden just från privata vårdbolag.

Med vårdreformen skulle kommunernas hälsovård flytta över till landskapen. Landskapen får ansvar för att ordna hälsovårdstjänster för invånarna antingen privat eller offentligt.

Mycket är ännu oklart med reformen.

– Vi kan inte ännu heller vara säkra på att reformen kommer att gå igenom, säger Christoffer Masar, stadsdirektör i Grankulla.

Christoffer Masar, förvaltningsdirektör i Kyrkslätt.
Bildtext Stadsdirektör Christoffer Masar säger att vårdreformen är dålig för Grankulla.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Enligt honom är reformen inte bra för Grankulla.

– Kommuner som har låga hälsovårdskostnader, såsom Grankulla, där invånarna är friska och betalar mycket i skatt, förlorar på vårdreformen. Det beror på att landskapen tar en lika stor andel pengar från alla kommuner för hälsovården.

Han tror ändå att reformen kommer att klubbas igenom.

Grankulla väntar och ser

Masar säger att Grankulla väntar med att sätta pengar på nya vårdfastigheter före reformen blivit klar.

– Vi har gjort en stor investering i servicecentret Villa Breda. Men ju närmare vi kommer reformen, desto mer kommer vi att satsa på att endast underhålla de fastigheter som vi har. Det är så pass oklart vad som kommer att hända i och med reformen, säger han.

Villa Breda är ett servicecenter för pensionärer. Staden har renoverat byggnaden och byggt en tillbyggnad – ett projekt som kostade kring 15 miljoner euro.

Grankulla har fått erbjudanden om att sälja sina vårdfastigheter.

– Vissa aktörer är endast intresserade av fastigheterna, andra är också intresserade av verksamheten, säger Masar.

Masar säger att Grankulla i princip inte vill utlokalisera sin hälsovård men att de överväger att sälja Villa Breda.

– Huvudorsaken till att vi utreder en försäljning av Villa Breda är vårdreformen. Om reformen blir av kommer verksamheten i Villa Breda inte längre att skötas i kommunen.

Masar säger att det inte är stadens kärnverksamhet att äga fastigheter.

– Om vi inte har kvar verksamheten kan man fråga sig varför vi fortfarande skulle äga huset?

Esbo vill sälja, Helsingfors har inte fått några erbjudanden

Svenska Yles enkät visar att Esbo inte fått några erbjudanden om att sälja sina vårdfastigheter men att de är intresserade av att sälja vårdfastigheter.

Helsingfors stad avböjde att svara på Svenska Yles vårdreformsenkät.

Biträdande borgmästare Sanna Vesikansa (De Gröna) säger att Helsingfors fortfarande sätter pengar på sina vårdfastigheter, trots vårdreformen.

– Vi satsar på våra fastigheter. Vi har byggt en ny hälsovårdscentral i Fiskehamnen och vi har planer på att grunda ett familjevårdscenter i Berghäll.

Sanna Vesikansa är biträdande borgmästare i Helsingfors.
Bildtext Biträdande borgmästare i Helsingfors Sanna Vesikansa (De Gröna) har inte hört om att någon skulle vilja köpa stadens vårdfastigheter.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Vesikansa säger att orsaken till det här är att Helsingfors är en stor stad som växer och vars invånare behöver allt mer hälsovård.

Hon säger att hon inte hört om att privata aktörer eller någon annan varit intresserad av att köpa stadens vårdfastigheter.

– Jag tror inte att vi fått några erbjudanden om att sälja våra fastigheter. Samtidigt har vi så pass många fastigheter att jag inte har koll på dem alla.

Vesikansa säger att Helsingfors skiljer sig från många andra kommuner eftersom staden redan köper mycket tjänster av privata vårdbolag.

Diskussion om artikeln