Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten i USA godkände avreglering av banker - demokraterna splittrade

Från 2018
Uppdaterad 15.03.2018 09:06.
Lehman Brothers
Bildtext Den amerikanska investeringsbanken Lehman Brothers konkurs år 2008 ledde till en global finanskris.
Bild: Yle

Senaten i Washington röstade för att mildra de regler för banker som infördes efter bostadsbubblan och finanskrisen 2008. Demokraterna var delade i frågan.

Rösterna i senaten föll 67 för att lätta på bankreglerna, medan 31 senatorer röstade emot förslaget.

Det betyder att även en del demokrater röstade för att lätta på reglerna – vilket synliggör en del inre splittring bland demokraterna i senaten.

Demokratsenatorerna Elizabeth Warren och Sherrod Brown har varit något av galjonsfigurer för motståndet mot att ändra på lagen. De anser att en strängare reglering ger konsumenterna ett större skydd mot de risker banken kan ta.

Warren och Brown har ändå stött på motstånd inom sitt eget parti.

Representanthuset nästa

Följande steg är att lagförslaget behandlas av representanthuset. Republikanerna har majoritet i representanthuset och de vill gärna se en ytterligare minskad reglering än vad lagförslaget nu innehåller.

De strängare reglerna infördes efter finanskraschen år 2008 i form av den så kallade Dodd-Frank-lagen. Lagen fick sitt namn av de politiker som utarbetade den under president Barack Obamas tid i Vita Huset.

Ett hus till salu i USA
Bild: EPA

Lagen har gjort det svårt för små banker

I praktiken innebär det nya lagförslaget bland annat att gränsen för när en bank kan anses utgöra en finansiell risk höjs.

Dessutom kommer små banker inte att regleras och övervakas i samma utsträckning som tidigare. Det gäller banker med mindre än 10 miljarder dollar i tillgångar och som utfärdar mindre än 500 bostadslån per år.

Motståndare har kritiserat Dodd-Frank-lagen för att den går åt bankerna alltför hårt. En del har ansett att regleringen går ut över tillväxten och skapar för mycket extra arbete speciellt för små banker på landsbygden.

Vita huset har redan gett besked om att president Donald Trump kommer att godkänna förslaget genast efter att förslaget får grönt ljus i kongressen. Det var ett av Trumps många vallöften.

Källor: Washington Post, CNN, ABC News

Diskussion om artikeln