Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Psykolog: Tacka de tidigare generationerna för att vi är det lyckligaste folket i världen

Från 2018
Uppdaterad 17.03.2018 12:19.
Människor i en ring.
Bildtext Rapporten gör gott för vår folksjäl, säger psykolog Sture Enberg.
Bild: Ev_Kan@mail.ru/Mostphotos

Precis när det börjar våras får Finland goda nyheter som borde stärka vår självkänsla. En FN-rapport genomförd av organisationen "World Happiness report" utser nämligen Finland till det lyckligaste landet i världen.

Psykolog Sture Enberg i Vasa tar emot nyheten med glädje.

- Jag blir tacksam över de här nyheterna, säger Sture Enberg.

Tacksam över vad tidigare generationer har gjort och uppoffrat för att vi har det så bra vi har det idag.

Dessutom tycker han att vi kan känna oss stolta, det här gör gott för vår folksjäl.

Enberg avser insatsen våra krigsveteraner gjorde när inga alternativ gavs. Och efterföljande generation som byggde upp vårt nuvarande välstånd, vårt folkhem om man så vill.

Finland avancerar från femteplatsen ifjol till tätposition i år. De övriga nordiska länderna följer hack i häl, förutom överraskande nog Sverige, som hittas på nionde plats bland de undersökta 156 länderna.

Indikatorerna som undersökningen använde var exempelvis livslängd, personlig frihet, social säkerhet och korruption.

- Allting har ju blivit bättre, påpekar Enberg och nämner de sociala förhållanden, rättigheterna, ekonomin. Hela tiden har vi rört oss framåt och mot det bättre.

Vi kan känna oss stolta, det här gör gott för vår folksjäl

― Psykolog Sture Enberg
Solnedgång.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vad är lycka?

Lyckobegreppet är inte speciellt lätt att analysera, menar Enberg. Vad är lycka? Är det livslust, är det välstånd, är det väbefinnande eller är det en känsla av tillfredsställelse i livet?

Eller helt enkelt det faktum att man lever ett gott liv. Faktorerna är många, men Enberg ser på saken med utgångspunkt i tre nivåer.

- På samhällsnivån menar jag just veteranerna och vår föräldrageneration som skapde förutsättningarna för vårt välbefinnande.

Vi tänker inte längre på vad som krävts för att uppnå våra rättigheter och friheter och fria val, utan tar det som självklart. Vi har själva inte behövt göra den resan.

Men, tänk på att om vi inte hade allt det här - då skulle det vara som om allt syre skulle vara borta. I så fall fanns det inga förutsättningar för lycka.

Hand i hand med att det här klaffar kommer också en ekonomi som fungerar.

Två högar med mynt, en lägre än den andra. På den lägre bestående av 1-euron står en kvinna, på den högre bestående av 2-euron står en man.
Bild: Mostphotos

Låt inte löneklyftorna växa

Därför menar Enberg att vi skall akta oss för att låta t.ex. löneklyftorna öka.

- Om vi schabblar bort vårt fungerande samhällssystem, kan det lätt hända att vi återfinner oss själva på 156:e plats i stället för nummer ett.

- Vi borde följa den gamla greken Aristoteles råd som säger: En person kan ha tre gånger mera lön än en annan - men inte mera!

Större löneklyftor urholkar lätt samhällsmoralen, och när det händer så sänker den också känslan av lycka generellt i landet.

Konsekvenserna kan bli större och värre än vi anar.

Utsiktsbild på tolvajärvi
Bild: Yle videostill

Vad hände med den tvära och svårmodige finländaren?

Paradoxalt nog är ju ryktet och bilden av oss finländare den att vi är sura, tvära, fåordiga och begår både självmord och andra mord.

Enberg påpekar att depression, som kan komma ur svårmod, är en svår sjukdom. Diagnoserna ökar i alla välfärdsländer och allt fler unga drabbas.

Vi byter ut vår suckande attityd när våren kommer och många av oss blir som sprittande små troll som odlar blommor och vaknar upp socialt igen

― Psykolog Sture Enberg

- Det är bekymrande och vi borde på allt sätt avhjälpa trenden. Men kanske är det också så att vårt svårmod har en annan sida.

Tulppaaneja puutarhassa
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Från mörker till ljus

Det att vi får tag på det här mörkret inom oss och gör något positivt med det. Som nu när vårljuset kommer och vi blir kreativa och skapande igen, säger han.

- Vi byter liksom ut vår suckande attityd när våren kommer och många av oss blir som sprittande små troll som odlar blommor och vaknar upp socialt igen.

Är det egentligen inte ganska fantastiskt? avslutar psykolog Sture Enberg.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln