Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Rikhard Husu Svenska Yles nya Europakorrespondent

Från 2018
Uppdaterad 15.03.2018 13:18.
Rikhard Husu är politisk journalist vid Svenska Yle.
Bild: Yle

Svenska Yle har utsett Rikhard Husu till ny Europakorrespondent.

Rikhard Husu är utbildad journalist från Helsingfors universitet och har arbetat med nyhets- och samhällsjournalistik på Yle sedan 2002, bland annat som producent och programledare för Obs debatt och Slaget efter tolv. För tillfället arbetar Rikhard Husu som projektledare för samhällsredaktionens ekonomi- och politikgrupp inom Svenska Yle.

“Rikhard Husu har ett brett kunnande och lång erfarenhet av att jobba med samhällsfrågor som tangerar den europeiska utvecklingen. Det i kombination med en dokumenterad förmåga att analysera och förklara också komplicerade helheter på ett begripligt sätt, såväl i radio och tv som på webben, gjorde att valet föll på Husu”, säger innehållschef Kerstin Häggblom.

“De närmaste åren kommer på många sätt att bli avgörande för Europa”, säger Rikhard Husu. “Förhandlingarna om Brexit väcker frågor om framtiden för det europeiska samarbetet. Kommer EU att gå stärkt ur krisen och hurdan blir ansvarsfördelningen mellan de återstående medlemsländerna? Migrationspolitiken är ett annat området där den europeiska samhörigheten sätts på prov. Går det att finna en gemensam europeisk linje i flyktingfrågan som beaktar de mänskliga rättigheterna?”

Som Europakorrespondent ingår Husu i Yles EU-nätverk och rapporterar i alla Svenska Yles medier om EU-frågor och utvecklingen i de olika medlemsländerna.

“Vi ska inte heller glömma Finlands period som EU:s ordförandeland som infaller om drygt ett år. Det ska bli intressant att se hur agendan kommer att utformas under Finlands ordförandeperiod”, tillägger Husu.

Rikhard Husu inleder sitt jobb i september. Han efterträder Daniel Olin som varit stationerad i Bryssel sedan januari 2015.

Diskussion om artikeln