Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Samarbete över generationsgränserna i Vistanäs hembygdsförening - svårt att hitta musik som alla gillar

Från 2018
Uppdaterad 15.03.2018 19:19.
En bild på två personer som står i ett 60-talskök.
Bildtext Lottis Bender och Björn Sjögren i Tallåsas kök från 1960-talet.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Åsikterna går isär om underhållningen på festerna i föreningshuset Tallåsa. I övrigt löper samarbetet väl mellan äldre och yngre i Vistanäs hembygdsförening i Västankvarn i Ingå.

Föreningen som grundades år 1945 har i dag drygt 50 medlemmar. Av dem är 15-20 aktiva. De äldsta är födda på 1940-talet och de yngsta är födda på 80- och 90-talet.

Ordföranden Björn "Bjösse" Sjögren har varit med länge medan sekreteraren Lottis Bender hör till de yngre som är aktiva i styrelsen.

- Det är egentligen ganska roligt att vara med i en sådan här förening. Det finns ju ingenting som man inte får göra utan det är helt vad man själv tycker att är viktigt och vill satsa på, säger Bender.

Hoppas på mera ungdomar

Sjögren hoppas på en ordentlig generationsväxling i föreningen.

- Det är nog väldigt svårt att få med folk i föreningen, men tack vare ungdomarna som är med hoppas vi på att det ska ge mera ungdomar. Vi är många 40-talister som sitter med och ställer och vi börjar känna oss ganska gamla och slitna.

En bild på en man i svart jacka och svart keps.
Bildtext Björn Sjögren
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Både Sjögren och Bender är överens om att samarbetet över generationsgränserna fungerar bra.

Det största problemet är att komma överens om hurdan underhållning de ska ha på festerna; att hitta musik som både äldre och yngre vill lyssna på.

Huset byggdes på talko

Föreningshuset Tallåsa vid Västankvarnvägen blev klart år 1962. Lokala markägare levererade virke och huset byggdes på talko av föreningsmedlemmarna.

Mycket av Vistanäs hembygdsförenings verksamhet kretsar kring Tallåsa. Föreningen ordnar några egna fester per år. Dessutom hyr de ut lokalen för olika fester och tillställningar, säger Bender.

En bild på ett rött hus som står på en kulle. Det röda huset är i ett plan och är omgivet av skog. Huset är från 60-talet.
Bildtext Tallåsa
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

- Vi är alla eniga om att Tallåsa som hus behövs. Det är jätteviktigt att det också finns ett mindre föreningshus för små fester och för ungdomar som har råd att hyra Tallåsa.

Renoveringsbidrag

Nu har föreningen fått 6 000 euro i bidrag för att renovera föreningshuset. Det är Finlands hembygdsförbund som på uppdrag av Undervisnings- och kulturministeriet delar ut pengarna.

Vistanäs hembygdsförening ska använda pengarna till att renovera köket från 60-talet, berättar Lottis Bender. Det här är en viktig satsning för föreningen.

En bild på ett kök i 60-talsstil med röda väggar och furu.
Bildtext Köket i originalskick ska nu renoveras.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

- Köket är väldigt opraktiskt med låga ytor, få ytor och där finns inga redskap. Jag tror att bara vi får köket i skick så finns det stora möjligheter för lokalen och flera kanske hittar den.

Förutom att ordna tillställningar på Tallåsa brukar medlemmarna i Vistanäs hembygdsförening åka på teaterresor.

De deltar också i julmarknaden i byn. En gång per sommar är de funktionärer för Västnyländska ungdomsringen på Raseborgs sommarteater.

Tror på aktivt hus med flitig styrelse

Bender ser positivt på framtiden för Vistanäs hembygdsförening och föreningshuset Tallåsa.

- Jag ser framför mig ett hus som är aktivt och flitigt i uthyrning. Jag ser dessutom en styrelse som jobbar och som har verksamhet som gör att många vill komma med och engagera sig.

- Jag ser det som ett vardagsrum dit man kan komma för att träffa folk över åldersgränser.

En bild på en kvinna i grön jacka och lila fleece. Det är snö i bakgrunden.
Bildtext Lottis Bender
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Också tre andra västnyländska ungdomsföreningar får statliga pengar via Finlands hembygdsförbund för att renovera sina föreningshus.

Karis ungdomsförening som håller till i Borgkila får 14 000 euro, Svenska föreningen i Lojo får 8 100 euro för att rusta upp Åsvalla och Södra Sjundeå ungdomsförening får 7 600 euro för föreningslokalen Borgvik.

Bidragen ges för att föreningarna ska kunna bevara en värdefull byggtradition och för att föreningshusen ska kunna fortsätta vara i användning.

Artikeln bygger på intervjuer som Anna Björkvist har gjort.

Radio Vega Västnyland

8:37