Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trängsel då Nordeas bolagsstämma börjar i Stockholm - de små aktieägarna övertygade om att huvudkontoret flyttar till Helsingfors

Från 2018
Uppdaterad 15.03.2018 13:56.
Trängsel utanför ingången till Grand Hotel.
Bildtext Folk knuffades och försökte komma förbi i kön för att komma in till Nordeas årsstämma på Grand Hotel i Stockholm.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Det råder ingen tvekan bland aktieägarna att Nordeas huvudkontor flyttar från Stockholm till Helsingfors. Bolagsstämman i dag ska bara välsigna beslutet, säger en av de små aktieägarna.

Valther Persson från Haninge är en av de första aktieägarna som tar plats i Grand Hotels stora salong Vinterträdgården.

- Eftersom jag är skånsk och svensk vill jag väldigt gärna att banken stannar kvar i Sverige. Men jag kan inte påverka så mycket, det är de stora aktieägarna som bestämmer, inte årsstämman, säger Persson.

Porträttbild på Valther Persson.
Bildtext Valther Persson är besviken på Nordeas service i bankkontoren. "De borde praktisera på Systembolaget, de har Sveriges bästa service", säger han.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Flytten av huvudkontoret har beskrivits som en landskamp mellan Finland och Sverige, där Finland ser ut att den här gången dra det längsta strået.

Nordeas styrelse vill flytta huvudkontoret för att slippa Sveriges så kallade resolutionsavgift och bankskatten. Resolutionsavgiften går till en fond som ska hjälpa bankerna ifall det blir bankkris.

“Svenska finansministern har lekt lite för mycket med den här stora banken”

Terttu Loimalahti-Hagström kommer ursprungligen från Åbo och har bott i Stockholm i 50 år. Hon tänker rösta för att huvudkontoret flyttar till Helsingfors.

- Förväntningen är att man flyttar huvudkontoret till Helsingfors, det räknar jag med, säger Loimalahti-Hagström.

Porträttbild på Terttu Loimalahti-Hagström.
Bildtext Terttu Loimalahti-Hagström var ute i god tid och köade redan innan dörrarna öppnades till Grand Hotel i Stockholm.
Bild: Yle/Linda Söderlund

I Sverige ses flytten som en prestigeförlust. Nordea har kritiserat den svenska regeringen för resolutionsavgiften, och att Nordea nu sannolikt lämnar Sverige anses skada Stockholms rykte som en attraktiv finansplats.

Svenska staten kommer att förlora ungefär 60 miljoner euro i skatter då Nordea lämnar landet.

- Svenska finansministern har lekt lite för mycket med den här stora banken, fram och tillbaka. Det kan man inte acceptera med en sådan här stor bank, säger Loimalahti-Hagström.

- Vad har det för betydelse för dig var banken finns?

- Ingen betydelse alls, överhuvudtaget. Jag har inte så många aktier att det har någon betydelse.

Nordeas årsstämma börjar kl. 14 finsk tid och beslutet om huvudkontorets eventuella flytt väntas sent på eftermiddagen.

Diskussion om artikeln