Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbobarnens hälsning till världen och president Donald Trump: "Sortera!"

Från 2018
Daghemsgruppen Dinosaurierna, Esbo.
Bildtext – Vi vill att alla ska börja tänka på naturen, säger daghemsgruppen Dinosaurierna och småbarnspedagogerna Jessica Högström (till vänster) och Annette Gestrin.
Bild: Yle/Saga Mannila

Daghemsgruppen Dinosaurierna vid Storängens daghem och förskola i Esbo har sedan februari uppmuntrat folk runt om i världen att tänka mer på miljön via ett inlägg på Facebook. Inlägget har hittills delats över 250 gånger.

– Sortering har blivit vardag och en vana. Vi funderar inte direkt på att sortera utan om det till exempel finns en plastförpackning eller mjölkburk så vet barnen var de ska lägga den. Det är en rutin, säger Anette Gestrin som arbetar med barnen och som aktivt infört ett miljötänk på daghemmet.

Barnen säger att det mest blir pappersavfall att sortera. Men också plast, metall och glas har sina egna skräpkorgar.

– Vi tycker att det är viktigt att sortera för att jorden ska må bra, säger barnen i daghemsgruppen Dinosaurierna.

Det hela började med att gruppen besökte Klobbens strand i höstas och såg smutsigt dikesvatten och blågröna alger i havet.

– Då började vi tala om varför haven mår dåligt och så såg vi på film om plastavfall i havet. Ett av barnen gick hem och grät till sina föräldrar och var orolig för att våra hav dör och då fick vi idén till att diskutera miljöfrågor med barnen och fundera på vad man kan göra, säger Jessica Högström som också arbetar med barnen.

– Nu har vi fått köket och andra grupper med och barnen har diskuterat frågan med rektorn. Barnen har fina idéer, kan mycket och har intresse av att göra mycket, säger Gestrin.

– Vuxna får sig en tankeställare: Om barnen tänker så här så vad kan vi vuxna då göra för miljön?

Jessica Högström

Vill nå så många länder som möjligt

Hittills har Facebook-inlägget väckt intresse också utomlands, bland annat i Abu Dhabi, Brisbane, Paris, Hamburg, New Jersey och Ontario. Jessica Högström säger att det är viktigt att budskapet kommer från barnen själva.

– Vuxna får sig en tankeställare: Om barnen tänker så här så vad kan vi vuxna då göra för miljön?

Varje gång inlägget delas eller någon publicerar en kommenterar från en ny ort, markeras platsen på en utprintad världskarta.

– Vi prickar in alla länder där någon har reagerat på vårt inlägg och barnen är jätteivriga när de hör att fler har svarat, säger Gestrin.

Men ännu är det många platser på kartan som inte har fått en röd prick. Det är särskilt en herreman som barnen gärna vill uppmana att sortera:

– President Donald Trump!

"Vi ska skapa en atmosfär där det finns framtidshopp"

Verksamhetsledaren Bernt Nordman vid miljöorganisationen Natur och Miljö tycker att Dinosauriernas satsning låter som en toppenidé som borde spridas till alla daghem.

– Det här är precis det som man eftersträvar i de nya ramarna och den nya nationella planen som finns för småbarnspedagogiken i Finland. Ett av kärnområdena för planen är just en hälsosam och hållbar livsstil, säger han.

Att börja tala om naturen och miljön med barnen i en tidig ålder är viktigt, säger Nordman.

– Det är viktigt att barnen växer upp i en omgivning där värderingarna är sådana att man hela tiden försöker minska miljöbelastningen och att det blir en självklar del av vardagen.

Bernt Nordman.
Bildtext Bernt Nordman, verksamhetsledare för miljöorganisationen Natur och Miljö, ser Dinosauriernas miljlötänk som något som borde spridas till alla daghem i Finland.
Bild: Yle/Saga Mannila

Man ska ändå undvika att skuldbelägga barnen.

– Vi ska skapa en atmosfär där det finns framtidshopp och de riktigt stora hotbilderna ska vi inte betona i småbarnspedagogiken. Ansvaret för närmiljön och att barnen får en bra relation till närskogen är det viktiga. Att naturen blir någonting positivt som man vill värna om, säger Nordman.

Nordman vill också lyfta fram föräldrarnas roll i vardagens miljöfostran.

– När barnen kommer hem är det viktigt att miljötänket fortsätter på samma spår och att det inte är bara på daghemmet som man bryr sig om miljön. Att man också hemma har samma principer: Att man inte köper i onödan, att man reparerar saker som går sönder och sparar energi, säger Nordman.

Flaskpost blev Facebook-inlägg

Dinosaurierna tänkte först skicka flaskpost för att få andra att sortera, men det visade sig vara en dålig idé.

– För det första gick det inte för att det fanns is på havet. Ett av barnen frågade också om gör vi rätt då vi sätter flaskan i havet då den ju är gjord av plast och dessutom smulas etiketten ner och då äter fiskarna det. Det hade vi inte tänkt på, säger Gestrin.

I stället valde gruppen att göra en affisch som innehåller information om hur länge det tar för olika material att brytas ned och förmultna.

– Vi har jämfört de olika materialen och diskuterat nedbrytningsprocesserna. Ett bananskal tar bara en månad medan plast aldrig förmultnar, säger Högström.

Gestrin betonar att det är viktigt att konkret visa barnen hur man kan ta hand om miljön.

– Vi försöker att inte bara prata om miljöproblemen utan också visa att det finns fina och rena platser i världen så att inte barnen endast får en bild av att alla platser är smutsiga. Vi har också läst om apparaten som rensar haven från skräp, som vi kallar för dammsugaren på havet. Vi tar också upp att det finns möjligheter att påverka, säger Gestrin.

Hur länge ska ni fortsätta sortera?

– Tills det inte finns skräp kvar och så länge att alla sorterar, säger Dinosaurierna.

Yle Huvudstadsregionen: Esbobarn vill få president Trump att sortera

9:06

Diskussion om artikeln