Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De kritiserade toalettlösa cellerna försvinner då nytt fängelse byggs i Tavastehus

Från 2018
Direktören för Tavastehus fängelse Samuli Laulumaa står lutad mot fängelsets gallerstaket.
Bildtext Tavastehus fängelse.
Bild: Mauri Ratilainen/All Over Press

Ett nytt fängelse för kvinnor kommer att byggas i Tavastehus. Då fängelset tas i bruk kommer det inte längre att finnas celler utan toalett i de finländska fängelserna.

Regeringens finansutskott förordade i dag justitieministeriets förslag till att bygga ett nytt fängelse på Tavastehus fängelses nuvarande tomt.

Det nya kvinnofängelset ska vara slutet och rymma 100 fångar. Om allt går enligt planerna ska fängelset tas i bruk under hösten 2020.

Celler utan toalett ska bort

I och med det nya fängelset kommer celler utan toalett snart vara ett minne blott i de finländska fängelserna.

- Genom att sluta använda celler utan toalett förbättras läget för mänskliga rättigheter, säger justitieminister Antti Häkkänen i ett pressmeddelande.

De toalettlösa cellerna har varit mål för mycket kritik. Bland annat har Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr upprepade gånger gett Finland anmärkningar angående cellerna.

Prislappen: 34,1 miljoner euro

Kostnaderna för det nya fängelset uppgår till 34,1 miljoner euro. Att bygga nytt lär ändå ska vara billigare än att renovera det gamla fängelset som byggdes 1972.

Förhoppningen är att det nya fängelset kommer att erbjuda bättre möjligheter för rehabilitering och förberedande arbete.

- I det nya fängelset blir det lättare att ordna rehabilitering och förbereda kvinnliga fångar för ett liv utan brott. Målet är att alla fångar ska kunna aktiveras att till exempel studera, delta i arbete som förbereder för livet utanför fängelset eller få missbrukar- och mentalvård, säger Häkkänen.

Diskussion om artikeln