Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Gladiatorn mötte nästan sin överman – Jucci Hellström utmanades att äta insekter i en vecka

Från 2018
Uppdaterad 19.03.2018 09:31.
Efter Nio: Efter Nio radio: Jucci Hellström försöker äta insekter - Spela upp på Arenan

Jucci Hellström, personlig tränare, tv-profil och Scandinavian Hunk’s medlem, räds inte utmaningar. Men hans konfrontation med en syrsa blev nästan som mötet mellan David och Goljat.

Sedan september i fjol har det varit tillåtet att föda upp och sälja insekter som föda i Finland. Med andra ord är insekter numera en lika naturlig del av matbutikernas sortiment, som t.ex. malet kött och morötter. Men det betyder inte att insekter ännu är en naturlig del av finländarnas kost.

Efter Nio radio ville därför utmana någon att under en vecka provsmaka de insektlivsmedel som idag finns i matbutikernas sortiment.

Insekter? Nej, tack!

Den lämpliga kandidaten som sållades fram var Jucci Hellström. Han är bland annat personlig tränare, känd som Terminaattori i tävlingsprogrammet Gladiaattorit på tv och som medlem i underhållningsgruppen Scandinavian Hunk’s. Han är stor, stark och behöver mycket energi, och för honom är mat främst ett bränsle som behövs för att hålla sig i skick.

Jag kastar bort drinken bara av att en bananfluga sätter sig i den

Men det betyder inte att han äter vad som helst. I själva verket är han väligt kinkig med vad han sätter i sig. Hur skulle han då förhålla sig till att provsmaka olika insektlivsmedel under en vecka?

– Låter fint och utmaningar är kul, men jag kan inte vara utan mat en hel vecka. Jag kastar bort drinken bara av att en bananfluga sätter sig i den, meddelade Jucci Hellström bestämt.

Efter Nio radio gav inte upp. Efter ett par dagars förhandlingar gick Jucci Hellström till sist med på att ta emot utmaningen. Det skulle snart visa bli en av de jobbigaste sakerna han gjort på länge.

Mest halvfabrikat med syrsa

Först en kort redogörelse över vad som menas med insekter i utmaningen. För den som väntade sig något äckligt, handlar det tyvärr inte om levande larver och hoppande kackerlackor.

De livsmedel som innehåller insekter och som för tillfället säljs i matbutikerna är främst halvfrabrikat, bröd, godsaker och snacks. I huvudsak innehåller alla insektlivsmedel syrsa, antingen som hela eller som malda. Hela syrsor kan man köpa som djupfrysta eller rostade direkt från producenter, medan olika former av insektmjöl måste beställas från utlandet via nätet.

Utbudet på insektlivsmedel är i dagens läge också ganska begränsat. Till och med i de stora hypermarketarna i huvudstadsregionen kan man inte vara säker på att hitta allt det som produceras i Finland för tillfället. Det gäller att besöka flera ställen om man vill komma åt allt som finns på marknaden.

Insektlivsmedel är för tillfället också ganska dyra. Av de produkter som införskaffades till Jucci Hellströms utmaning kostade till exempel 200g syrsgranola 6,98 euro, 50g syrschoklad 5,95 euro, syrsbröd 3,99 euro och 200g djupfrysta syrsor 16,50 euro.

I utmaningen ingick också ett besök på en restaurang i Esbo, där syrsor finns på menyn. En del av Sverigebåtarna har också nyligen introducerat insekter åt hungriga passagerare.

Men trots att en stor del av maten i utmaningen var till synes harmlös, blev det hela en pärs för Jucci Hellström.

En samling olika insektlivsmedel
Bildtext I insektutmaningen ingick(från vänster) syrsknäckebröd, syrsmjöl, syrs & nötblandning, syrsbröd, syrs-energibar, syrsgranola, syrschoklad, syrs-vegebiffar och djupfrysta syrsor.

Äcklad av tanken att äta insekter

En provsmakningsmeny utspridd på fem dagar överräcktes till Jucci Hellström. Varje dag innehöll några livsmedel som han skulle provsmaka. Det handlade med andra ord inte om att ersätta befintlig föda, utan att bara testa insektlivsmedel utöver den vanliga kosten.

Jucci Hellström medger som sagt att han annars också är kinkig med sin mat. Han äter främst broiler, malet kött och fisk. Skaldjur och sniglar rör han däremot inte.

– Jag äter ganska tråkigt och jag brukar kalla mig för matrasist då jag är utomlands. Jag äter inte sådant som jag inte vet vad det är, berättar han.

När det kommer till insektutmaningen hade han först svårt att motivera för sig själv varför han överhuvudtaget skulle äta produkterna.

– Mat är mest ett bränsle för mig. Jag tänkte att jag måste säkert äta tusen insekter för att få i mig tillräckligt med energi. Men under utmaningen märkte jag också att det handlade om något annat. Jag har nog också någon slags fobi.

Tog sig i kragen

En del av produkterna i utmaningen verkade först lätta för Jucci Hellström att ta till sig, men det blev svårare när han fick veta att de faktiskt innehöll en hel insekt.

– Jag började svettas av bara tanken, och när jag vaknade på morgnarna var jag stressad över att insektmaten väntade på mig.

Men skam den som ger sig. Under sista dagen samlade han mod och bestämde sig för att åtminstone smaka på syrsmjölet och syrsknäckebrödet.

Syrsmjölet blandande han ner i smoothie och drack upp det. Uppblandat med allt annat smakade det gott, trots att Jucci Hellström tyckte att själva mjölet luktade som maten han brukade ge åt sina akvariefiskar som barn.

Syrsknäckebrödet sköljde han ner med ett par glas apelsinjuice. Smaken var god, men tanken att han kanske hade syrsben kvar mellan tänderna gjorde honom lite obekväm.

Men de övriga produkterna i utmaningen blev orörda, bland annat de för tillredning tänkta djupfrysta syrsorna och besöket på restaurangen.

Unga män oftast ivriga på att prova nytt

Lena Huldén är pionjär när det kommer till insekter som föda. Hon har odlat insekter hemma långt innan de dök upp på butikshyllorna. Hon är dessutom entomolog, det vill säga insektforskare. Hon har tagit del av Jucci Hellströms upplevelser under utmaningen och hittade intressanta aspekter att ta fasta på.

– Enligt forskningen är det oftast unga män som är ivriga på att prova på nya livsmedel, berättar Lena Huldén.

Hon säger att beteendet härstammar från stenåldern och hungersnöd. Då behövde man sådana som var ivriga på att prova på nya saker, i hopp om att hitta en ny resurs som kunde ätas. Provsmakningen innebar samtidigt en risk, men unga män kunde offras, eftersom det bara behövdes en man för att släkten skulle kunna gå vidare.

När det kommer till att äta insekter i dagens läge, kan hon meddela att alla äter dem. Det finns just inga livsmedel där inte skulle finnas rester av insekter.

– Om jag inte vet om det är det inga problem, reagerar Jucci Hellström.

Framtidens mat – men inte helt utan avigsidor

Lena Huldén välkomnar för övrigt insekternas spridning ut till hushållens matbord. Det handlar om ett nyttigt och ekologiskt livsmedel. Hon menar att tillgången till ett billigt insektmjöl skulle vara nyckeln till ett större genomslag. För tillfället är insektlivsmedel något av lyxprodukt, vilket också framkom i jakten på maten som användes i utmaningen.

Samtidigt tycker Lena Huldén att introducerandet av insekterna i Finland kanske gått lite för fort. Hon hade helst sett att man gjort mera undersökningar inom området.

Man kan till exempel inte bara gå och fånga in insekter i naturen och äta dem. Det finns en nämligen en fara för parasiter. Sedan måste man ta allergierna i beaktande. De som är allergiska mot skaldjur och getingar ska vara försiktiga med att äta insekter.

– Oj då. Jag är faktiskt allergisk mot getingar, berättar Jucci Hellström.

Däremot finns det ingen fara om insekterna är upphettade. Man ska inte äta råa insekter om man inte är säker på hygienen.

Lena Huldén är också lite osäker på hur ekologiskt det är om man föder upp insekterna under de mörka och kalla årstiderna i Finland, men sammanfattningsvis är insekterna enligt henne nyttiga och miljövänliga som föda. När det kommer till näringsvärden kan man räkna med att hälften av 1 kg insektmjöl är protein.

Den sista – ultimata – utmaningen

Efter Nio: Efter Nio radio: Jucci Hellström smakar på en syrsa - Spela upp på Arenan

Trots att Jucci Hellström redan genomförde sin utmaning, saknade han fortfarande erfarenheten av att smaka på det han fruktade mest, nämligen att äta en hel insekt.

Tillsammans med Lena Huldén, och programledarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström, samlade han modet och till sällskapets stora häpnad smakade han på en torkad och saltad syrsa.

– Mmm, jag måste säga att jag är ganska överraskad över smaken. Det är ganska gott, jag tror jag tar en till. Jag har ju skämt bort mig helt i onödan, smaskar Jucci Hellström.

Utmaningen fick Jucci Hellström att komma till insikt.

– Jag satt och lyssnade och kom fram till att det handlar mycket om fördomar, konstaterar han.

Hela, djupfrysta syrsor skulle Jucci Hellström fortfarande ha problem med. Men insekter i mjölform ser han nog som ett alternativ i den proteinrika kost han äter i och med sin träning.

Lena Huldén kom också med ett kreativt tips. Jucci Hellström kunde också kombinera de bästa sidorna av sin nuvarande kost och insekterna genom att äta höna eller fisk som är uppfödda på insekter.

Jucci Hellströms insektutmaning i Efter Nio radio, lördagen den 17 mars 2018 kl. 9.03 i Yle Vega och Yle Arenan.

Efter Nio radio: Jucci Hellström avskyr insekter men utmanar sig att provsmaka insektmat under en vecka - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln