Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Svensk forskning: Arbetsgivare intervjuar hellre pendlande män än pendlande kvinnor

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 10:10.
fem personer varav två är kvinnor sitter på stolar och väntar på en arbetsintervju. på bilden figurerar enbart kandidaternas ben.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Dan Burch / Mostphotos

Trots att tidigare forskning har kunnat påvisa att svenska arbetsgivare i regel inte skiljer på kön i anställningsprocessen, så verkar det ske diskriminering bland pendlingsjobb.

Ett bekant scenario är att en familj drar upp bopålarna och flyttar eftersom pappan har fått jobb på annan ort. Men tänk om ojämställdheten inte bara finns i familjen, utan också hos de som anställer?

Den frågan ville sociologiforskaren Maria Brandén och hennes kollegor titta närmare på i en forskning vid Stockholms universitet.

- Om man jämför en man och en kvinna som bor 50 kilometer från det jobb de söker så har männen en tio procentenheters större chans att den som anställer tar kontakt, säger Maria Brandén, forskare på sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.

maria branden står under ett skuggigt träd på sommaren. hon bär en blå tröja.
Bildtext Maria Brandén forskar i sociologi vid Stockholms universitet.
Bild: Clément Morin / Stockholms universitet

Sökte jobb som påhittade personer

Det är åtminstone resultatet utifrån den sagda studien. Brandén och hennes kollegor Magnus Bygren och Michael Gähler skickade ut runt 1500 arbetsansökningar till lediganslagna jobb runt om i hela Sverige i olika branscher. I ansökningarna figurerade påhittade personer.

Ansökningarna var slumpmässigt fördelade mellan personer av olika kön och livssituation. En sak var gemensam - alla bodde i Stockholm men där fanns inte jobben.

- Om det var ett stort avstånd mellan personen som sökte jobbet och arbetsplatsen blev kvinnor diskriminerade när det gällde att få positiv respons av arbetsgivaren, säger Brandén.

I det stora hela ganska jämställt

Enligt tidigare forskning som har gjorts vid samma institution har man kunnat konstatera att arbetsgivare i regel inte diskriminerar till exempel föräldrar.

- Det är ungefär med samma sannolikhet som en mamma eller en pappa blir uppringd av arbetsgivaren. Men just bland grupper som söker jobb längre bort verkar vi ha hittat diskriminering, säger Brandén.

Klassiska könsroller kan spöka i kulisserna

Brandén och hennes kollegor tolkar resultatet som ett svar på gamla, cementerade fördomar.

- Kanske handlar det om antaganden om att kvinnor kommer att ha det svårare att pendla på grund av ett större ansvar för familjen, säger Brandén.

Resultatet kommer från scenarion som äger rum i Sverige. Trots det misstänker Brandén att läget kan vara ett liknande i de andra nordiska länderna.

- De nordiska länderna är ju ofta ganska lika, men de har lite olika storlek. Jag kan tänka mig att Sverige och Finland är ganska lika, säger Brandén.

I framtiden skulle Brandén vilja se att forskningen skulle upprepas i andra länder, eller att en liknande forskning skulle göras per bransch.

Jämställdhetskonsult: "När vi vet vilka fällor vi går i slutar vi gå i dem"

Jämställdhetskonsulten Malin Gustavsson skriver under forskarnas tolkning om att de traditionella könsrollerna spelar en roll i det här fallet - en bild av kvinnan som den som bär huvudansvaret över hemmet.

- Jag tror att det är den bilden vi ser framför oss. Om arbetsplatsen kräver att alla är på plats så kan det påverka en sån här situation utan att man tänker på det.

Malin Gustavsson jobbar med jämställdhetsfrågor.
Bildtext Malin Gustavsson
Bild: Yle / Victoria Wirén

I övrigt är Malin Gustavsson positivt inställd till Brandéns och kollegornas forskning.

- Jag tycker alltid att det är spännande när man hittar de här nya vinklarna där vi fortfarande har föreställningar om kön som har effekter, säger Gustavsson.

Gustavsson talar om fällor som man kan gå i just då det handlar om rekrytering.

- När vi vet vilka fällor vi går i slutar vi gå i dem. Därför är den här forskningen intressant, säger Gustavsson.

Gustavsson har en hoppfull syn på att de som rekryterar kan utvecklas.

- Det är inte så att vi ska känna oss dåliga. Snarare ska vi bli ännu mer uppmärksamma över var de gamla strukturella idéerna lyser igenom, säger Gustavsson.

Jämförbart med Finland

Gustavsson håller också med forskarnas misstankar om att situationen i Sverige kan vara jämförbar med till exempel Finland.

- Absolut. Vi ingår alla i en nordisk kontext och har liknanade föreställningar om kvinnor och män historiskt sett.

- Sen kan det vara att vi har högre eller lägre siffror beroende på vilka områden man tittar på, säger Gustavsson,

Uppdaterad 20.3.2018 kl 10:09. Brandén hade i misstag sagt 500 kilometer när det egentligen skulle vara 50 kilometer

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln