Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Invandrarna är inte gäster i Finland, vi måste sluta bete oss som artiga värdar" - lika behandling av invandrare och finländare kan motverka radikalisering enligt jihadismforskare

Från 2018
Kapten Atte Kaleva forskar i radikalisering.
Bildtext Jihadismforskaren Atte Kaleva
Bild: Yle/Anna Savonius

Invandrare måste motiveras att hjälpa sig själva och unga muslimer måste känna sig som en del av samhället i Finland. På det sättet kan vi motverka radikalisering.

Det säger jihadismforskaren Atte Kaleva, vars bok Jihad ja terrori utkom på torsdagen.

- Invandrarna är inte gäster här så vi ska sluta bete oss som gästfria värdar, säger Kaleva.

Det de och vi-tänkande som har fått fotfäste kan bidra till radikalisering.

- Också invandrarna själva talar gärna om oss och dem. Vi och ursprungsfinländarna. Men invandrarna är ju inte gäster, de är finländare som bor här, som lever här så då kan vi inte bara vara artiga mera. Vi måste behandla dem på samma sätt som vi behandlar andra finländare.

Enligt Atte Kaleva ska vi ge invandrarna samma friheter som resten av finländarna har men också kräva det samma av dem som av resten av finländarna.

-Invandrarna är inte objekt här i finska samhället, de är subjekt. De gör också saker och de borde motiveras mera att hjälpa sig själva och inte bara vänta på att samhället eller någon annan ska komma och hjälpa dem.

Mening med livet och tillhörighet nyckelord

En mening med livet och tillhörighet är nyckelord när det gäller att stoppa radikalisering.

-Om man blir medlem i Islamiska staten eller al-Qaida, eller kommer med i den globala jihadrörelsen så får man en mening med sitt liv. Så vi borde nog som samhälle ge andra möjligheter så att en ung muslim kunde få en mening med livet och också en grupp att höra till som skulle vara meningsfull för honom eller henne.

-Att studera och jobba är ju ganska viktigt. Fast man är hundraprocentigt muslim så ska man också kunna vara hundraprocentigt finländare på samma gång.

Atte Kaleva säger att politiker, myndigheter och vi alla borde hjälpa till så att unga muslimer kan hitta sätt att vara både muslimer och finländare.

Upp till 90 personer har åkt från Finland för att strida med extremiströrelser

Under de senaste åren har upp till 90 personer åkt från Finland för att strida med extremiströrelser i Syrien och Irak.

Det är en ganska hög siffra jämfört med andra länder om man ser till den muslimska minoriteten i Finland.

Vad orsaken till det här är kan Atte Kaleva inte svara på.

-Det är nog någonting som jag inte vet. Och det är något som man borde forska ordentligt i. Finns det någonting i det finska samhället som trycker på dem och liksom skuffar dem dit. Eller finns det något i IS propaganda som lockar dem särskilt från Finland.

-Men för det behöver vi hjälp av muslimerna själva. Det kan vi inte göra utan att de litar på oss och berättar ärligt. Så att vi skulle få dem att uttrycka sig själva så som de vill och inte så som vi önskar att de skulle uttrycka sig.

Tiden som al-Qaidafånge ändrade uppfattningen om radikal islamism

Atte Kaleva och hans fru Leila kidnappades tillsammans med en österrikare i Jemen år 2012. De hölls som gisslan hos al-Qaida i nästan sex månader.

Aal-Qaida i Jemen
Bildtext al-Qaida-medlemmar i Jemen år 2012
Bild: EPA/STR

Han säger att tiden i fångenskap ändrade hans uppfattning om radikal islamism.

-Jag försökte humanisera oss alla som var fångna. Så jag försökte från början att möta gisslantagarna som två människor skulle möta varandra i andra omständigheter. Inte i de omständigheter som vi befann oss i, att de har vapen och jag har en kedja runt foten. Att vi skulle kunna tala om politik och islam och kanske till och med skratta tillsammans.

Atte och Leila Kaleva omedelbart efter hemkomsten till Finland
Bildtext Atte Kaleva och hans fru Leila efter frigivningen
Bild: Utrikesministeriet

-Vi satt där och tittade på tecknade filmer från bärbara datorns skärm och skrattade tillsammans. Det var helt absurt att tänka sig att här sitter jag med al-Qaida-medlemmar som är villiga att göra något alldeles förskräckligt, men ändå är de vanliga människor. Islam och jihadism är inte det enda som motiverar dem. Det finns flera andra saker också fastän islam är nummer ett.

Jihadismforskaren Atte Kaleva skrev boken Jihad ja terrori för att förklara bakgrunden och logiken till jihadism.

Atte Kalevas bok Jihad ja terrori
Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt

I boken går han bland annat igenom hur jihadismen utvecklades och blev radikal och bakgrunden till al-Qaida och Islamiska staten.

Diskussionen om islam och invandring polariserad

Enligt Kaleva är diskussionen om islam och invandring mycket polariserad i Finland.

-Vi har i ena ändan de som är islamofobiska och vill se islam, muslimer och invandringen som något hemskt och demonisera hela islam. De flirtar lite med rasismen också där. Sen har vi den andra ändan som är islamofiler som inte vill se något negativt i islam, muslimer, invandringen och flyktingpolitiken. Och det är inte heller så sunt att reagera på det sättet.

Vi måste börja tala om saker och ting med deras rätta namn, säger Kaleva.

-Jihadismen är ett problem som muslimska samfund blir straffade för så det är något som vi borde förstå bättre. Vad ligger egentligen bakom jihadisternas dåd och vad det är som motiverar dem till förskräckliga terrordåd. Och vilken logik som ligger bakom.

Kaleva hoppas att boken kan hjälpa människor att bättre förstå vad som ligger bakom radikal islamism.

Man kan inte förstå jihadism om man inte har grundläggande kunskap om islam, säger Kaleva.

Kapten Atte Kaleva forskar i radikalisering.

Atte Kaleva berättar om sin tid som gisslan: "Det värsta är ovissheten"

Atte Kaleva tror på överlevnadschanser i kidnappningsdramat.

Diskussion om artikeln