Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Finlandssvenska Gweal utsätts för etnisk profilering: När jag frågar om varför just jag stoppas, så undrar de över min attityd

Från 2018
Uppdaterad 03.04.2018 10:07.
Gweal Monykuany
Bildtext Gweal håller på med sin magisterexamen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid HU.
Bild: Yle/Anna Savonius

Han är van vid att hans identitet granskas. Att han är den enda som plockas ut ur en ringlande kö på flygfältet eller i hamnen - medan vita kompisar lugnt går vidare.

När kontrollerna gör honom irriterad får han en fråga om sin "attityd".

Den 26-åriga Gweal Monykuany studerar statsvetenskap vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Hans modersmål är svenska och han har vuxit upp och gått i skola i Esbo.

Gweals pappa är från Sydsudan, mamma finlandssvensk.

De kollar mina identitetshandlingar för att jag ser afrikansk eller utländsk ut

― Gweal Monykuany
Tullokontrollant stoppar en bil.
Bild: Mostphotos

Trots sitt finländska pass så profileras han med jämna mellanrum. Inte på gatan men i samband med resor.

- Det beror nog på att jag inte ser ut som man förväntar sig att finländare ser ut. Folk tror i allmänhet att jag är utlänning. På flygfält och i terminaler kollar de mina identitetshandlingar - helt klart därför att jag ser afrikansk eller utländsk ut.

Ett exempel:

- Jag var med i en stor grupp som skulle in på finländsk mark - och bara min identitet kollades. Jag blev förstås lite arg och tyckte att det var slöseri med tid. Jag kunde ha bevisat min bakgrund genom att börja tala finska.

- Ingen annan i gruppen ombads visa identitetskort eftersom alla andra såg ut som finländare, säger Gweal.

Varför har du en sån där attityd

― En fråga till Gweal i hamnen i Åbo

Ett annat exempel handlar om trötta ryggsäckskompisar på väg hem efter att ha liftat runt Norden tillsammans. Kompisen är vit finländare.

- Vi såg oborstade ut efter att ha bott i tält två månader. Tullen stoppade mig och inte min kompis som gick 20 meter framför mig. Jag blev arg och frågade: Varför har ni valt ut just mig?

- De svarade med att säga "varför har du en sån där attityd"? När jag berättade att jag reste med en kompis så sade kontrollanterna att de måste kolla också honom. Det hade de inte gjort om jag inte hade varit där, antar han.

De hade inget förbjudet med sig, och båda fick gå - men det här tog igen onödigt lång tid.

Gweal studerar till politices magister vid SSKH vid HU.
Bildtext Gweal är politiskt aktiv. Han ställde upp för Piratpartiet i kommunalvalet i Helsingfors 2017.
Bild: Yle/Anna Savonius

Hjälper sina släktingar

För några år sedan kom hans farbrors fru med uppehållstillstånd i Finland tillbaka hem från Sydsudan. Dottern är född i Finland. Gweal mötte dem på flygfältet.

- Jag undrade varför de inte kom. Min farbrors fru ringde och sade att hon hålls kvar och att hennes uppehållstillstånd kollas. Jag försökte tala med gränskontrollen: "De bor här, barnen är födda här, de har varit på resa och det borde vara normalt att få komma hem till sitt hemland".

- Vi pratar om det här inom familjen och tycker att det känns orättvist.

På det sätt kontrollerna utförs i dag så fungerar de inte

Gweal säger att alla sorters kontroll av identitetshandlingar leder till etnisk profilering, eftersom inga myndigheter skulle kontrollera någon som ser europeisk ut.

- Det verkar inte vara möjligt att ta bort den etniska profileringskomponenten ur alla de kontroller polisen utför.

Gweal säger att han är inte totalt emot kontroll av invandring men att det inte fungerar så som det görs nu. Det behövs alternativ.

Övervakningskamera och skugga av en person i bakgrunden.
Bild: Mostphotos / Morad HEGUI

Etnisk profilering förekommer, på många olika plan i samhället

― akademiforskare Suvi Keskinen
Akademiforskare Suvi Keskinen
Bildtext Suvi Keskinen är akademiforskare och leder forskningsprojektet "De stoppade" som belyser etnisk profilering för första gången i Finland.
Bild: Yle

Den första rapporten om hur mycket etnisk profilering det förekommer i Finland väntas komma ut i dagarna.

Projektet "De stoppade" består av både enkäter och av intervjuer med poliser och utsatta grupper.

Själva rapporten behandlas sedan på en internationell konferens på Hanaholmen den 5 april. Flera internationella forskare deltar men också representanter för polisen och medborgaraktivister.

- Vi har intervjuat över 20 poliser för rapporten. De har berättat ingående om problematiken. Det finns flera kritiska poliser i dag inom kåren och deras erfarenheter har varit nyttiga för oss att ta del av, säger akademiforskare Suvi Keskinen.

Hon betonar att man inte längre kan stoppa alla svarta män på gatan eller i metron.

- Man måste ha mera information; är den eftersökta lång eller kort, hur ser klädseln ut, är den efterlysta ung eller gammal. Hudfärgen får inte avgöra huruvida en person stoppas i kontroller eller inte.

Mörkhyade mäns ansikten i profil på rad, Storbritannien
Bild: EPA/ANDY RAIN

Väktarna har inte tillräcklig utbildning

― Akademiforskare Suvi Keskinen

Forskarna betecknar forskningsresultatet som delvis överraskande. Det är tydligt att väktare och ordningsvakter har allt större betydelse i vardagen för utsatta grupper.

- Det fanns en så stor andel personer med somalisk, arabisk eller kurdisk bakgrund som sade att de blivit fel behandlade av just väktarna.

Keskinen säger att det här framgår i intervjuerna, men inte lika tydligt som i de enkäter forskarna gjorde för rapporten.

Gammal dam sitter och tigger på gatan.
Bild: Mostphotos

- Vi ser på resultaten också utgående från hur folk blir bemötta. Polisen har längre utbildning och kunskap om hur de ska bemöta folk.

Hon bekräftar att väktarna beter sig på ett mer kränkande sätt - och att det kan bero på att de har mindre utbildning.

Forskningsprojektet har fokuserat på polisen, men kränkande beteende handlar inte om bara polis och väktare. Det är också fråga om personal vid gränskontroller och butikspersonal.

Slopa tematiska kontroller

Vad kunde man då göra för att minska på etnisk profilering? Det finns många svar på det.

- Utseendet avslöjar inte vem som är finländare och vem inte: En icke-vit kropp betyder inte att man är utlänning. Tematiska kontroller borde avskaffas.

De tematiska kontrollerna, att stoppa flera tusen människor är dessutom ineffektiva - de kan resultera i några personer som befinner sig olagligt i landet.

Det bör finnas specifika grunder för att kontrollera folk, som beror på vad de gör istället för hur de ser ut.

Polisinspektör Måns Enqvist.
Bildtext Polisinspektör Måns Enqvist.
Bild: Yle/Anna Savonius

Vilken är den ANDRA informationen vi behöver ha för att kontrollera folk

― polisinspektör Måns Enqvist

Polisinspektör Måns Enqvist bekräftar att polisen jobbar hårt med bemötande och med balanseringen mellan övervakningsskyldighet och etnisk profilering.

- Vi diskuterar mycket om den ANDRA informationen förutom hudfärg, som polisen bör fästa uppmärksamhet vid i samband med kontroller. Det må då gälla trafikkontroll till exempel.

- Väljer vi att kontrollera folk på grund av deras etnicitet så gör vi ju oss skyldiga till etnisk profilering, och det är vi nog väl medvetna om.

- Samtidigt ger lagen oss skyldigheten att övervaka utlänningar i Finland, och det är värt att minnas.

Enqvist påpekar att förbudet mot etnisk profilering finns med i utlänningslagen sedan 2014 men att polisen har varit medveten om frågeställningen längre än det.

- Det är klart att frågan har tillspetsats alltsedan invandringen började öka i landet 2015. Vi har också fler personer som inte har tillstånd här; de saknar uppehållstillstånd och har inte lämnat landet. Då ökar risken för illegal arbetskraft och det måste vi åtgärda.

Familj äter middag på golvet i litet rum i nödinkvartering
Bild: Tuomas Stedt (video) / Yle

Varningar delades ut

Enqvist kommenterar också de uppmärksammade fallen av polisernas skriverier i slutna chattforum på sociala medier. Deras öppet rasistiska kommentarer läckte ut i offentligheten och ledde till disciplinära åtgärder.

- Polisen fick befogad kritik, säger Enqvist. Polisen har högre krav på sig än andra yrkesgrupper. Vi är på jobb 24/7, det vill säga alltid, trots att skriverierna skedde på fritiden.

Allt material från sociala medier sändes till riksåklagaren som ändå inte hittade något direkt brottsligt där.

Sedan gick informationen vidare till polisdistrikten när skribenterna hade identifierats och varningar delades ut.

- Skriftliga varningar är allvarliga saker för polisen. De finns sedan alltid med, under hela karriären. En del poliser fick dessutom specialhandledning i arbetet.

- Vi står ständigt under lupp. Vi måste alltid fungera så att folk litar på oss - och det gör man i Finland, trots att vi beskrivs som Europas mest rasistiska land, säger Enqvist.

Han väljer att lyfta fram ett konkret exempel på initiativ som polisen tagit för att bättre samarbeta med utsatta grupper. Ett intensivare samarbete har inletts med finländska romer.

- Vi har just kommit överens med finska romföreningen att göra en ny instruktionsbok om hur polisen bemöter romer. En del av boken tangerar just etnisk profilering. Mycket är på gång, men det sker inte över en natt, betonar han.

Se över metoder och rutiner

Det finns flera saker som förs fram i form av rekommendationer, till följd av den rapport som snart kommer ut. Det är viktigt att se över de rutiner man nu har, både inom polisen, vid gränskontrollerna och bland väktarna. Det hoppas forskarna bakom rapporten "De stoppade."

- Vi hoppas de tar vår rapport på allvar. Vi hoppas också att de som stoppas på gatan känner igen sig i vår rapport, säger akademiforskare Suvi Keskinen.

- Etnisk profilering är en allvarlig samhällelig fråga och den bör behandlas därefter.

Vi kunde ha en mer tillåtande värld där folk kunde ha rätt att röra sig och inte känna sig övervakade

― Gweal Monykuany

Gweal Monykuany som vi läste om i början av artikeln summerar sin synpunkt på fri rörlighet och kontroller.

- Jag tror på mer internationellt samarbete, sådant som baserar sig på humanitärt intresse, inte ekonomiskt. Vi kunde ha en mer tillåtande värld där folk skulle ha rätt att röra sig och inte behöva känna sig övervakade.

- Det är bra att profilering diskuteras i medierna, men det kunde också diskuteras mer bland medborgarna.

- Jag skulle önska att politikerna kunde förstå hur det är att vara utsatt och inte finländsk medborgare eller att komma från ett krisområde.

- Men det vet jag att många av politikerna aldrig kommer att förstå.

Projektet "De stoppade", fritt översatt, finns på sociala medier, via Facebook,
Twitter och Instagram.

Forskningsrapporten i sin helhet hittar du här.