Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

ÖT: Vårdare vid Esperi Care i Jakobstad delade ut medicin utan tillstånd

Från 2018
Pillerkartor i en hög innehållandes olika typer av mediciner.
Bildtext Medicin.
Bild: Mostphotos

Esperi Cares vårdhem i Jakobstad specialövervakas nu av Regionförvaltningsverket. Det här efter att det kommit fram att samtliga vårdare på hemmet saknat tillstånd att dela ut medicin, rapporterar Österbottens tidning.

Regionförvaltningsverkets inspektör Aija Ström säger till tidningen att hon tidigare varit med om fall där någon enstaka i personalen brutit mot läkemedelstillståndet. Däremot har hon aldrig tidigare upplevt att verksamheten vid en vårdenhet rullat på utan att en enda vårdare har tillståndet i skick.

- Något så här massivt har jag aldrig sett, säger Ström.

Tidningen rapporterar att Regionförvaltningsverket i februari utfört en inspektion på Esperi Cares vårdhem i Jakobstad. Hemmet, som bär namnet Edit, står sedan dess under övervakning.

Esperis serviceboende Edit i Jakobstad
Bildtext Esperi Cares vårdhem i Jakobstad.

Tillstånd som ska skydda både personal och klienter

Att vårdare som delar ut medicin har tillstånd för det är ett lagkrav, och lagen har kommit till för att skydda såväl personalen som klienterna. Det handlar helt enkelt om att den som delar ut ett läkemedel måste kunna utvärdera vilken verkan det har.

Som bäst fungerar medicinutdelningen vid Edit på så vis att ett hemvårdsteam från social- och hälsovårdsverket i Jakobstad besöker hemmet och delar ut mediciner.

- Nu kan jag garantera klienternas säkerhet, säger Aija Ström till Österbottens tidning.

Ström uppger att de femton klienterna på Edit i övrigt verkar må bra och att hon inte är orolig för hur de mår.

Österbottens tidning rapporterar att fem vårdare på Edit har fått sina läkemedelstillstånd i skick sedan inspektionen för en dryg månad sedan.

Esperi Cares områdeschef för Västra Finland, Henrika Serén-Johansson, uppger för tidningen att målet är att alla vårdare ska ha tillståndet i skick före påsk. Hon beklagar det som skett, men har ingen förklaring till varför vårdbolaget anställt vårdare utan att kontrollera att de har läkemedelstillstånd som är i kraft.

Diskussion om artikeln