Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Första motorn i användning på motorlaboratoriet i Vasa

Från 2018
Platsen där SmartGrid-huset på Brändö ska stå.
Bildtext Energilaboratoriet på Brändö.
Bild: Yle/Filip Stén

Nu har motorlaboratoriet på Brändö i Vasa kört igång verksamheten. Motorn från Wärtsilä är en del av ett internationellt projekt med målet att minska utsläppen.

Motorn i fråga är en 4L20-dieselmotor, som används i fartyg och i kraftverk.

Motorn är en del av det internationella Hercules 2-projektet. Projektets mål är bland annat att utveckla motorns bränsleflexibilitet och att dra ner på utsläppen.

- Vi ska installera ett nytt styrsystem med vilket vi kan styra motorn betydligt bättre än i nuläget, säger Seppo Niemi, professor i energiteknik på Vasa universitet.

Motorlaboratoriet stöds av ett bränslelaboratorium. Projektet har en EU-finansiering på totalt 16,8 miljoner euro.

Laboratorieingenjörerna Sonja Heikkilä och Olav Nilsson samt projektforskare Antti Niemi på energilaboratoriet på Brändö i Vasa.
Bildtext Laboratorieingenjörerna Sonja Heikkilä och Olav Nilsson samt projektforskare Antti Niemi på energilaboratoriet på Brändö i Vasa.
Bild: Riikka Kalmi

Planeringen av energilaboratoriet/motorlaboratoriet inleddes redan år 2013. En tid stred Vasa stad med båtföretagaren på området.

Under 2015 kom det slutliga beskedet att energilaboratoriet blir av. Under byggnadsskedet kom anklagelser om brister i säkerheten.

Nu har alltså verksamheten kört igång och under detta år hoppas man på att få ännu en mindre motor till laboratoriet. Under nästa år hoppas man på ytterligare en stor motor.

Diskussion om artikeln