Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-bråk blossade upp inom regeringen: De blå vill inte omfördela brittiska parlamentsplatser och sågar Sipilä – ”Modet svek”

Från 2018
Uppdaterad 16.03.2018 12:21.
Sampo Terho, Helsinki, 12.3.2018
Bild: Antti Haanpää / Yle

Finland kommer inte att fälla fördelningen av Storbritanniens EU-parlamentsplatser efter brexit – om EU når enighet om fördelningen. Hittills har Finland motsatt sig att Storbritanniens parlamentsplatser fördelas om.

Enligt ett kompromissförslag ska 27 av Storbritanniens 73 parlamentsplatser fördelas om, vilket skulle ge Finland ett tilläggsmandat.

Regeringen hade tidigare enats om att Finland inte skulle gå med på omfördelningen, utan kräva att antalet platser i parlamentet i stället minskar från 751 till 678. Men på fredagsmorgonen ändrade EU-ministerutskottet linje, och Finland kommer nu att godkänna kompromissförslaget om resten av EU är enigt.

EU-ministerutskottet var inte enigt, utan de blåa satte sig på tvären. Både europaminister Sampo Terho och utrikesminister Timo Soini lämnade avvikande åsikt.

Genom att hålla fast vid vår linje kunde vi ha fått med också andra länder

Sampo Terho

Sampo Terho riktar en kraftig bredsida mot statsministern, i ett pressmeddelande. Terho säger att Finland borde ha stått ensamt om det så skulle ha behövts. Att avvika från den tidigare linjen är inte en kompromiss, det är en kapitulering, enligt europaministern.

- Genom att hålla fast vid vår linje kunde vi ha fått med också andra länder på Finlands linje, men statsministerns mod svek.

Statsminister Juha Sipilä vid presskonferens i Bryssel
Bildtext Juha Sipilä
Bild: Anniina Luotonen/Lehtikuva

"Sipilä gav upp"

Terho säger att statsminister Juha Sipilä inte tillräckligt hårt stod fast vid regeringens beslut vid EU-ländernas stats- och regeringschefers extrainsatta toppmöte i slutet av februari. I stället gav Sipilä upp då han märkte att de övriga länderna var av annan åsikt.

Enligt Terho diskuterade Sipilä inte heller frågan med de övriga regeringspartierna.

- Finlands linje har nu i efterhand ändrats för att motsvara statsministerns kapituleringslinje.

I Finland finns det i medeltal 420 000 invånare per parlamentariker, så att överväga en kvotparlamentariker för Åland är oövervägt

På Åland har det höjts röster om att öarna ska få ensamrätt på det nya mandatet.

Sipilä har lovat att lyssna på ålänningarnas åsikt, och det tycker Terhos partikamrat Simon Elo att är absurt.

- Statsministern bäddar för att Ålands under 30 000 invånare ska få en egen kvotparlamentariker. I Finland finns det i medeltal 420 000 invånare per parlamentariker, så att överväga en kvotparlamentariker för Åland är oövervägt.

Diskussion om artikeln