Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Biskop Björn Vikström besöker Sjundeå - favoritfotbollslaget finns i bakhuvudet vid möte med skolelever

Från 2018
Uppdaterad 19.03.2018 08:50.
Biskop Björn Vikström
Bildtext Björn Vikström är biskop i Borgå stift. Han ställde upp i ärkebiskopsvalet 2018.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

På fredagen (16.3) och under veckoslutet besöker biskop Björn Vikström Sjundeå för att träffa bland annat elever och kyrkans personal. På söndag predikar han i Sjundeå Sankt Petri kyrka.

Vikström anländer inte i någon svart skottsäker bil då han besöker Sjundeå svenska församling för en visitation.

- I mitt fall handlar det om en smutsig, gammal och svart Saab så inga svarta glasögon, svarade Björn Vikström glatt då redaktör Monica Slotte ringde upp honom under bilfärden till Sjundeå.

Hans första besök var till Sjundeås svenska skola där han skulle besvara elevernas frågor.

- Förr förhörde biskopen eleverna, men nu är det tvärtom och det är jag som får svara på frågor, säger Vikström.

skolbyggnad i sjundeå
Bildtext Sjundeå svenska skola har elever i årskurserna ett till sex.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Har du förberett dig inför vilka typer av frågor du kan få?

- I de lägre klasserna brukar det handla om varför jag har blivit biskop, om det är roligt att vara biskop, vad jag har för bil, vad jag tycker om för idrott och vad jag har för favoritfotbollslag.

- Så jag är ganska förberedd från tidigare besök, men det kan komma överraskningar förstås, säger han.

Träffar personal och förtroendevalda

Överst på kungörelsens, alltså meddelandet, står det Episcopus borgoensis, vad betyder det?

- Det är bara en latinsk benämning på att vara biskop i Borgå.

- Det hör helt enkelt till brevhuvudet. Där står också programmet och vad som händer under veckoslutet så att församlingen kan sprida det och förhoppningsvis få människor att komma, säger Vikström.

Ni har ett ganska stort följe med er, stämmer det?

- Jo, men alla är inte med på alla tillfällen. Då vi träffar de förtroendevalda och anställda är också personalvårdssekreteraren och juristen med.

- Personalvårdssekreteraren har träffat de anställda och kollat upp deras trivsel och arbetsförhållande. Juristen har kollat upp förvaltning och ekonomi.

Sjundeå kyrka
Bildtext Sjundeå Sankt Petri kyrka är byggd i slutet av 1400-talet.
Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius

Du kommer att tala med representanter från Sjundeå kommun, varför gör du det?

- Samarbetet med kommunen har långa anor och är viktigt. Både församlingen och kommunen strävar efter att hjälpa människor att hitta ett tryggt och bra liv i närsamhället.

- Vi kan komplettera och samarbeta. Besöket i skolan är ett sådant samarbete, men också inom diakonin samarbetar man med socialvården.

- Sedan är vi också intresserade av om något är på gång på kommunkartan då församlingens gränser också är kommungränser, säger Vikström.

Hjälpa snarare än granska

Om du skulle definiera begreppet visitation, vad finns det annat som det rymmer förutom det du nu berättat?

- Förr var tyngdpunkten på att man granskade församlingen och det var säkert en ganska stressig tid för anställda och förtroendevalda.

- I dag är det mycket mera tyngdpunkt på att stöda, uppmuntra och hjälpa församlingen att sköta verksamheten. Men det är klart att vi också granskar alla styrdokument och reglemente och om de är i skick, säger han.

Hur har länge har biskoparna i Borgå stift förrättat sådana här visitationer?

- Det är en gammal tradition som går tillbaka till medeltiden. På den tiden kunde biskopen på grund av avstånden vara i väg på visitation i fyra månader. Då tog man flera församlingar på samma runda.

- Nu försöker jag besöka 5 församlingar per år och vi har sammanlagt cirka 55 församlingar, så det blir 10-12 år mellan besöken. Det kunde gärna vara tätare, men det här är den rytm vi klarar av, säger Vikström.

Sjundeå kyrka
Bildtext Inifrån Sjundeå kyrka.
Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius

Hierarkiskt sett sitter du högst upp och visitationen är ett sätt för dig att träffa dem som jobbar under dig. Hur ser du på det?

- Jag har själv jobbat många år som församlingspräst i Helsingfors och på Kimitoön och jag har sett vardagen.

- Det finns en risk för att när man som biskop kommer till en församling så är det en fest eller ett jubileum. Då blir man lite blind för vad som är vardagen.

- Men eftersom jag har arbetat som präst så tror jag att jag ändå har en förståelse för vardagsbekymren.

- Hur ska vi nå ut till ungdomar och hur ska vi få människor till gudstjänsterna? Sådant är utmaningar för alla församlingars i dag.

Lyfter etiska frågor

Björn Vikström har ofta uttalat sig i media gällande aktuella ämnen och deltagit i den offentliga debatten. Bland annat har han uttalat sig om flyktingar och samkönat äktenskap.

Hur ser du på din egen roll? Tror du att folk lyssnar noga och stämmer av sina egna åsikter inom kyrkan och utanför?

- Det är svårt för mig att bedöma. Men det är klart att fastän samhället har blivit mer sekulariserat och religion och tro har blivit ganska privat så finns det en stark förväntan att kyrkan, och då biskopen, ska uttala sig i etiska frågor.

- Jag tycker nog att biskopens röst har genomslagskraft och förhoppningsvis också kan påverka människors attityder, säger han.

Demonstartionsplakat på en veranda.
Bildtext Utvisandet av en irakisk familj väckte nyligen debatt i Lovisa.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Predikar på söndag

På söndag klockan tio predikar Björn Vikström på en festmässa i Sjundeå Sankt Petri kyrka. Kyrkoherde Tom Bergman är liturg.

Kan du berätta vad du kommer att predika om?

- Det är Marie bebådelsedag så jag kommer att tala om det här konstiga med att Gud faktiskt behöver oss människor och väljer dem som i första hand inte verkar de mest professionella och erfarna.

- Om vi tänker på Maria som en ung tonåring som fick uppdraget att föda Guds son till världen. Det handlar om det samma och att vi med våra olika gåvor och åldrar kan göra något gott för varandra och på det sättet förverkliga Guds goda vilja i världen.

Artikeln korrigerades 19.3 klockan 8.50. Ordet brevbudet ersattes med brevhuvudet.

Diskussion om artikeln