Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unga hoppas Ksenia Sobtjak fräschar upp rysk politik - tidigare tv-stjärna kandiderar i presidentvalet

Från 2018
Uppdaterad 16.03.2018 19:09.
Ksenia Sobtjack gör segergest vid en valtillställning.
Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rysslands trygghet ska inte bygga på hot och militär styrka, säger en av Ksenia Sobtjaks unga valarbetare. Sobtjak väntas få bara en liten andel av rösterna i söndagens presidentval, men hennes unga väljare hoppas att hon för in nya vindar i rysk politik.

Det är främst unga som stöder Ksenia Sobtjak i det ryska presidentvalet.

- Ibland känns det som om vårt folk har förtjänat den statsledning vi har, människorna är så ointresserade av politik och tar inga initiativ.

Det säger 20-åriga Nastia Rodina, som själv aktivt arbetar för presidentkandidaten Ksenia Sobtjak. Nastia studerar till politolog, det betyder att hon är statsvetare och hon brinner för politiska frågor.

- Vi har inget politiskt liv i Ryssland, säger Nastia.

Valarbetaren Nastia Rodina framför en valaffisch med Ksenia Sobtjak.
Bildtext Nastia Rodina vill se sitt hemland fritt och tryggt.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Hon tycker att det är mycket problematiskt då det inte finns några riktiga politiker, bara tjänstemän och Kreml. Därför ser hon Ksenia Sobtjak som en frisk fläkt som för in nytt blod i rysk politik.

Något som enligt Nastia inte har hänt på tjugo år.

- Hon är framgångsrik och välbärgad och behöver inte pengar eller makt, dessutom är hon ung.

Min första tanke var ett häpet wow!

― Nastia Rodina, valarbetare för Ksenia Sobtjak

Ksenia Sobtjak fyller 37 år i november. Hon är välkänd i hela Ryssland efter att hon hade en synlig roll i ett populärt reality-tv program ”Dom2” för några år sedan.

Efter det har hon bland annat varit programledare på tv-kanalen Dozjd som sänds på internet. Där har hon gjort sig känd som en rättfram och hård intervjuare.

Sobtjak lockar unga väljare

För Nastia var det till en början en överraskning att Sobtjak ställde upp i valet.

- Jag hade följt henne på sociala medier och min första tanke var ett häpet wow, men sedan tyckte jag det var fräscht, säger Nastia.

Nastia själv vill att Ryssland ska förändras. Hon vill se sitt land tryggt och fritt.

- Tryggheten ska inte bygga på en stridsduglig armé som kan bekämpa fiender som vi själva har tänkt ut.

Äldre delar ut kampanjtidningar

Den största delen av dem som stöder Ksenia Sobtjak är i likhet med Nastia unga. Visserligen har många äldre konkret deltagit i kampanjarbetet, det har nämligen varit möjligt att förtjäna en slant genom att dela ut valtidningar.

Personer står och diskuterar i Ksenia Sobtjacks valbyrå.
Bildtext Sobtjaks valbyrå är välbesökt.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

En äldre dam som sitter på kampanjbyrån och väntar på att få betalt vill inte säga vad hon heter.

Hon delade ut tidningar vid metrostationer. Inne i centrum var det få som ville ta en tidning, men i förorterna var folk ivriga och tidningarna räckte inte ens till, berättar damen.

- De som bor i centrum läser allt på nätet, längre borta bor de som vill läsa en papperstidning, säger hon.

Det finns en politisk generationsklyfta

Den unga generationen som inte har levt i Sovjetunionen har andra förväntningar än de äldre. Nastia berättar att hon ibland diskuterar politiska frågor med sina far- och morföräldrar i hemstaden Samara.

De lever med Sovjet-nostalgi och tror på en stark toppstyrd statsledning.

- Jag ser på ett annat sätt på det sovjetiska systemet, för mig framstår det inte alls i ett så förklarat ljus, säger Nastia.

Hon tror att Ksenia Sobtjak kan göra politik mera intressant för unga människor.

Ksenia Sobtjack uppträder vid en valtillställning.
Bildtext Ksenia Sobtjak engagerar främst unga väljare.
Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Det kan bli modernt att diskutera samhällsfrågor och det vore väldigt bra, tycker Nastia. Hon är besviken på många av sina vänner som överhuvudtaget inte bryr sig om politik. Hon anser att de gör det möjligt för dem som har makten att föra landet i fel riktning.

Nastia vill absolut inte att Ryssland ska gå tillbaka till det tidigare samhällssystemet.

Vill grunda nytt parti

Ksenia Sobtjaks valkampanj började under devisen ”mot alla”. Under kampanjens gång har hon preciserat det här och nu har kampanjen deviser som mot korruption, mot krig, mot lögner och mot Putin.

Även om Sobtjak har fått stor synlighet i de ryska medierna väntas hon få bara några procent av rösterna i presidentvalet.

Det här är emellertid bara början på hennes politiska karriär, om hon själv får bestämma. Visserligen har hon själv sagt att tiden efter valet kan bli farlig för henne, men hon har redan satt igång processen för att grunda ett nytt parti tillsammans med oppositionspolitikerna Dmitrij Gudkov.

Han satt en period i den ryska Duman som representant för partiet Jabloko. För att kunna registrera ett parti behöver grundarna samla in namnteckningar till stöd för partiet i alla subjekt inom den ryska federationen.

Unga personer utbildas vid Ksenia Sobtjaks valbyrå.
Bildtext Valobservatörer lär sig vad som gäller i vallokalerna.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Alla kandidater i valet har rätt att sända valobservatörer till vallokalerna. Vem som helst som är rysk medborgare och har fyllt 18 år kan vara observatör. Observatörerna får inte betalt.

På Ksenia Sobtjaks valbyrå i Sankt Petersburg får observatörerna några timmar utbildning för sitt uppdrag. Där får de veta hur valprocessen går till och vilka rättigheter de själva har.

Diskussion om artikeln