Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massflykt i Syrien: 150 000 civila har flytt från Afrin undan framryckande turkiska styrkor

Från 2018
Uppdaterad 17.03.2018 11:22.
Över 150 000 civila har flytt söderut från Afrin under de senaste dagarna
Bildtext Över 150 000 civila har flytt söderut från Afrin under de senaste dagarna
Bild: EPA-EFE/STR

I norra Syrien har över 150 00 civila flytt från staden Afrin sedan turkiska styrkor omringade den kurdiska staden i onsdags.

- Det förekom häftiga strider genom natten i stadens norra utkanter när turkiska styrkor och deras syriska allierade försökte tränga in i staden, uppger det Syriska människorättsobservatoriet.

FN hävdade igår att den kurdiska YPG-milisen som försvarar staden, har försökt hindra civila från att fly och att en del används som mänskliga sköldar.

- Mina släktingar besköts då de försökte ta sig ut från Afrin igår, men det är nu gudskelov Ok, säger Azad Mohammed som fortfarande befinner sig inne i staden.

Civila som har lyckats fly berättar om hur den kurdiska YPG-milisen använder våld i sina försök att hindra folk från att fly
Bildtext Civila som har lyckats fly berättar om hur den kurdiska YPG-milisen använder våld i sina försök att hindra folk från att fly
Bild: EPA-EFE/AREF TAMMAWI

"Som en vulkan i magen"

Mohammed säger att han inte kan besluta sig för om han skall fly med sina två barn och riskera livet, eller våga stanna kvar och se vad som händer om och när turkarna intar staden.

- Jag kan inte sitta ner ens för två minuter, då jag tänker på hur nära turkarna är. Jag tänker på min fru och mina barn och föräldrar. Jag är rädd och det känns om en vulkan i magbottnen, klagar Mohammed som har skickat textmeddelanden om sina känslor till nyhetsbyrån AP.

Men över 150 000 civila har alltnå ändå lyckats fly söderut till regeringskontrollerade områden längs den enda vägen som fortfarande är öppen.

- Civila flyr via den södra korridoren, bekräftar Människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman.

Turkiet får stöd av rebeller från den Fria syriska armén som delvis betraktar offensiven som en hämndoperation
Bildtext Turkiet får stöd av rebeller från den Fria syriska armén som delvis betraktar offensiven som en hämndoperation
Bild: EPA-EFE/STR

Turkiet intog kritisk damm

Massflykten från huvudorten i den självstyrda kurdiska enklaven Afrin, utlöstes dels av framryckande turkiska styrkor men också av bristen på rent vatten efter att turkarna intog en viktig damm i enklaven.

Staden Afrin hade omkring 350 000 invånare innan Turkiet och proturkiska syriska rebeller inledde en offensiv mot enklaven för två månader sedan.

De turkiska marstyrkorna stöds av stridsplan som har bombat Afrin urskiljningslöst under de senaste dagarna.

På fredag dödade minst 16 civila då staden största sjukhus bombades, enligt ögonvittnen.

Turkiet har ändå förnekat att det skulle yha bombat sjukhus eller andra civila mål.

- Operationen i Afrin utförs på ett sådant sätt att civila inte skadas hävdar den turkiska arméledningen trots att sjukvårdare och hjälparbetare vittnar om det motsatta.

Turkiska styrkor som stöds av rebeller från den Fria syriska armén omringade Afrin den här veckan och försöker nu inta staden
Bildtext Turkiska styrkor som stöds av rebeller från den Fria syriska armén omringade Afrin den här veckan och försöker nu inta staden
Bild: EPA-EFE/STR

"Turkarna intar staden"

Kurdiska myndigheter i enklaven medger att läget ser hopplöst ut, trots att YPG har skickat förstärkningar och den syriska armén har skickat hjälp till sydöstra Afrin.

- Vi väntat oss att Turkiet invaderar Afrin, säger en av enklavens ledare Fawza Yousef.

Kuderna i staden har anledning att vara oroade eftersom turkarna får hjälp av syriska rebeller som delvis ser offensiven mot Afrin som en hämndoperation.

- Det här handlar om hämnd, vi tar tillbaka vårt land , säger den förre rebellen Waleed al-Mahal som har sänt tiotals släktingar till turkiska rekryteringscenter.

På ett videoband som släpptes den här veckan kan man se hur syriska arabrebeller diskuterar sina planer för hur de skall plundra i Afrin när de når staden.

- Ett öga för ett öga, en tand för tand, säger rebellernas ledare på bandet.

Hundratals civila flyr eller evakueras dagligen från Ghouta
Bildtext Hundratals civila flyr eller evakueras dagligen från Ghouta
Bild: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Folk flyr också i Ghouta

Samtidigt flyr också tusentals civila undan massiva bombningar i den belägrade rebellenklaven Ghouta som före regeringsoffensiven i februari hade närmare 400 000 invånare.

Över 1 200 civila har dödats i artilleri- och flygattacker som utförs av Ryssland och den syriska armén, trots att FN:s säkerhetsråd enhälligt har krävt ett humanitärt eldupphör.

Den syriska armén har lyckats splittra enklaven i tre delar och hundratals civila har tagit sig ut dagligen.

FN har förberett evakueringsläger för tusentals flyende civila som väntas ta sig ut inom de närmaste dagarna.

Syrien och Ryssland har också erbjudit fri lejd ut ur staden åt rebeller och deras anhöriga, men de har tills vidare vägratb att lämna staden så som rebellerna gjorde till exempel i sönderbombade östra Aleppo för ett och ett halvt år sedan.

Källor: AP, Reuters, AFP, UNHCR.

Diskussion om artikeln