USA och Nordkorea håller "inofficiellt" möte i Finland i april
Nordkorea, USA och Sydkorea planerar att hålla ett inofficiellt möte i Finland i april om kärnvapennedrustning och eventuellt andra känsliga frågor så som fängslade amerikaner i Nordkorea.
Det hävdar den sydkoreanska tv-kanalen TV Chosun och den amerikanska webbsajten Nknews, som citerar två olika anonyma källor.
TV Chosun uppger att den nordkoreanska toppdiplomaten Choi Kang-Il anländer till Finland på söndag för att diskutera det planerade mötet den 19 april.
Choi är chef för det nordkoreanska utrikesministeriets avdelning för Nordamerika. Han är som bäst i Stockholm där han ingår i utrikesminister Ri Yong-Hos delegation, som har förhandlat med Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
USA skulle skicka Kathleen Stephens, landets förre ambassadör i Sydkorea medan Sydkorea skulle representeras av diplomater och akademiker, enligt TV Chosun.
Utrikesministeriet bekräftar att ett möte skall hållas i Finland men att det inte direkt berör planerade toppmöten mellan USA och Nordkorea eller Nord- och Sydkorea.
Nordkoreanska veteranförhandlare
Nordkorea skickar för sin del veterandiplomaten Choi samt Pak Song-Il från landets FN-ambssad i New York. Pak har fört hemliga samtal med USA i månader om frigivningen av tre koreansk-amerikaner som är fängslade i Nordkorea.
En av dem har dömts till tio års straffarbete för spionage medan de två andra anklagas för omstörtande verksamhet då de var lärare vid en språkskola i Pyongyang.
Nordkorea har ofta utnyttjat fängslade amerikaner som gisslan för att utverka olika eftergifter och Trump beslöt i fjol att förbjuda vanliga amerikaner från att besöka Nordkorea.
Första mötet ansikte mot ansikte
Om mötet i Finland i april förverkligas så skulle det vara första gånger som representanter för USA och Nordkorea träffas sedan USA:s president Donald Trump gick med på ett toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för drygt en vecka sedan.
Nordkorea har inte ännu skickat någon officiell inbjudan till Trump om ett toppmöte och landets medier har inte uppmärksammat nyheten.
Pak är den enda nordkoreanen som har kommenterat toppmötet, då han förra veckan sade att Kim fattade ett modigt beslut då han meddelade att han är redo att träffa Trump utan förhandsvillkor.
Mötet i Stockholm fortsätter
Sveriges och Nordkoreas utrikesministrar fortsätter samtidigt att förhandla för andra dagen i följd i Stockholm.
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho och Choi Kang-Il anlände till Sverige på torsdag kväll. Ri träffade statsminister Stefan Löfven på fredag morgon och förhandlade därefter med utrikesminister Margot Wallström.
Ri och Wallström träffas på nytt på lördagen, enligt det svenska utrikesministeriet som inte har avslöjat exakt vad det är som man förhandlar om.
Ett sammandrag av diskussionerna utlovas när förhandlingarna är slutförda.
Wallström konstaterade på fredagen endast att samtalen har varit "goda och konstruktiva", då hon lämnade Villa Bonnier där mötet hölls.
I närheten i Diplomatstaden finns också USA:s och Sydkoreas ambassader.
Sverige skyddsmakt för USA
Sverige fungerar som så kallad skyddsmakt för länder som USA, som inte har diplomatiska relationer med Nordkorea.
Ri Yong-Hos överraskande och sällsynta besök i Sverige har därför utlöst spekulationer om att man utreder möjligheterna för ett toppmöte mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och president Donald Trump.
Ri besökte också Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) där han höll ett slutet möte med representanter för institutet.
SIPRI har tidigare uppskattat att Nordkorea har 10 till 20 fungerande kärnstridsspetsar.
Sverige som medlare?
Wallström antydde själv att Sverige fungerar som ett slags medlare i konflikten om Nordkoreas kärnvapen.
- Vi är inte naiva och tror att vi kan lösa all världens problem.
- Jag anser att det är upp till parterna att avgöra hur den här processen ska gå vidare. Men kan vi använda vår roll och våra kontakter för att hjälpa till ska vi göra det, sade Wallström.
Det har också gått rykten om att Sverige kunde stå värd för ett eventuellt toppmöte med Kim och Trump, men det verkar ändå mycket mer sannolikt att ett toppmöte skulle hållas i stilleståndsbyn Panmunjom där Kim Jong-Un ska träffa Sydkoreas president Moon Jae-In i slutet av april.
Kim har veterligen aldrig varit utomlands i vuxen ålder och han har inte träffat någon utländsk statschef sedan han efterträdde sin avlidne far Kim Jong-Il år 2011.
Både Sverige och Finland erkände Nordkorea och Sydkorea år 1973 och knöt samma år diplomatiska förbindelser med bägge länder.
Nordkorea stängde sin ambassad i Finland av ekonomiska skäl, men landet har fortfarande en beskickning i Stockholm.
Källor: TV Chosun, Nknews, SVT, AP