Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Socialdemokrater sågar försvarskurser för minderåriga

Från 2018
Erkki Tuomioja
Bildtext Erkki Tuomioja går till attack mot försvarskurser för minderåriga.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Erkki Tuomioja och Sirpa Paatero går till attack mot försvarskurser för minderåriga.

I ett gemensamt uttalande kräver riksdagsledamöterna att försvarsministern vidtar åtgärder mot Försvarsutbildningsföreningen, som ordnar kurserna.

I Försvarsutbildningsföreningens (MPK) kalender för år 2018 finns flera kurser som minderåriga får delta i med lov av vårdnadshavare. Det handlar ändå inte om någon regelrätt militärutbildning, utan om utbildning som främjar den militära förmågan.

Socialdemokraterna Erkki Tuomioja och Sirpa Paatero anser att det inte är lagligt att erbjuda minderåriga den här sortens utbildning. De påminner om FN:s konvention om barnsoldater, som slår fast att åldersgränsen för värnplikt är 18 år.

Riksdagsledamöterna har lämnat in ett skriftligt spörsmål om försvarskurserna till regeringen

Pargaselever får lära sig om säkerhet och överlevnad under ett intensivt veckoslut på Gyltö.
Bildtext Studerande från Pargas svenska gymnasium på MPK:s säkerhetskurs på Gyltö.
Bild: Santeri Savolainen

Tuomioja hänvisar också till lagen om frivilligt försvar, som slår fast att utbildning som främjar den militära förmågan kan ges till personer över 18 år.

- Det är oroväckande att andan i konventionen om barnsoldater inte följs, utan att kurser där militära färdigheter lärs ut marknadsförs också för minderåriga, säger Tuomioja.

Sirpa Paatero, SDP,
Bildtext Sirpa Paatero (SDP).
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

De socialdemokratiska politikerna är skeptiska till att åldersgränsen i lagen kan kringgås med ett lov av kursdeltagarnas vårdnadshavare. Paatero påminner om att det handlar om en principfråga.

- Om vi motsätter oss att barn deltar i krig, hur kan vi då själva acceptera den här sortens utbildning?

MPK: Smaksak var man drar gränsen för utbildning som främjar den militära förmågan

Utbildningschef Juha Niemi vid Försvarsutbildningsföreningen säger att man följer lagen.

- Via oss ordnas till exempel jägarförbundets ungdomsläger. Deras mål är att lära ut säker hantering av vapen, säger Niemi.

Det är enligt Niemi en smaksak vad man räknar som normala beredskaps kurser och vad som anses vara utbildning som främjar den militära förmågan. Till de sistnämnda kurserna accepteras ingen under 18 år.

Försvarsminister Niinistö: Handlar inte om att militarisera ungdomar

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) svarar på SDP-ledamöternas kritik i ett blogginlägg. Enligt Niinistö handlar utbildningarna inte om att militarisera ungdomar utan om att förbereda ungdomar på militärtjänstgöringen och stärka Finlands säkerhet.

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) och hans svenska kollega Peter Hultqvist
Bildtext Finlands försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) och Sveriges socialdemokratiske försvarsminister Peter Hultqvist.
Bild: EPA/MAURI RATILAINEN

Niinistö undrar i sitt inlägg om Tuomiojas och Paateros kritik representerar SDP:s linje. Han kommer med en tillspetsad motfråga.

- Borde också scouterna förbjudas, eftersom de lär ut kunskaper som stöder militärtjänstgöringen?

Självförsvar och orientering med Pargas gymnasium

Bland Försvarsutbildningsföreningens kurser finns bara en svenskspråkig utbildning inplanerad för 2018. Det är en kurs som ordnas i samarbete med Pargas gymnasium.

Enligt beskrivningen på nätet är målet med kursen att lära ut säkerhet i vardagen och räddningsverksamhet.

Kursen, som ordnas på Gyltö i Åbolands skärgård, innehåller bland annat brandsläckning, självförsvar, orientering och övernattning i terrängen.

Diskussion om artikeln