Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I Mariehamn får skoleleverna snart sova längre på morgonen – skoldagen ska starta först klockan 9:00

Från 2018
Uppdaterad 18.03.2018 13:36.
Skolelev vid sin pulpet.
Bild: YLE

Från och med skolstarten i höst så kommer eleverna i årskurserna sju till nio att börja skoldagen klockan nio på morgonen i stället för klockan åtta. - Vi tänker på elevernas bästa, säger bildningsdirektören.

Enligt bildningsdirektör Kjell Nilsson vid Mariehamns stad så bottnar beslutet att senarelägga starten på skoldagen i ungdomarnas utsöndring av sömnhormonet melatonin.
Nilsson hänvisar till forskning som visar att tonåringar är piggare på kvällen och tröttare på morgonen för att deras melatoninutsöndring fungerar så.

Har utrett saken noggrant

Staden har utrett hur förskjutningen av skoldagen påverkar lokaltrafiken och ungdomarnas fritidsverksamhet.
Nilsson säger att bussbolagen inom lokaltrafiken välkomnar beslutet för att det ger en jämnare belastning på kundunderlaget.

De idrottsföreningar som staden talat med tycker även de att det är ett bra förslag att eleverna ska gå i skola mellan klockan nio och femton. Idrottsföreningarna har inga träningar för klockan femton på eftermiddagen och de föreningar som satsar på elitidrott välkomnar dessutom att det blir mera tid över för morgonträningen.

Utvilade elever lär sig lättare

Eleverna mår bättre då de får sova längre och ju bättre eleverna mår desto bättre fungerar inlärningen i skolan också, konstaterar Nilsson. Han tillägger också att studier visar att eleverna äter mera frukost då de är piggare, vilket även det är bra för dem.

Diskussion om artikeln