Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI:s sparkade vicechef förde anteckningar över sina möten med Trump - kan användas i Rysslandsutredningen

Från 2018
Tidigare vicechefen för FBI, Andrew McCabe,
Bildtext Tidigare vicechefen för FBI, Andrew McCabe, anser att hans avsked är en del av ett försök att svartmåla FBI.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Den nyligen avskedade vicechefen för USA:s federala polis FBI, Andrew McCabe, förde anteckningar över sina möten med USA:s president Donald Trump, rapporterar nyhetsbyrån AP. Anteckningarna har nu hamnat hos den så kallade Rysslandsutredningen och kan på så sätt komma att slå tillbaka mot Trump.

Förutom redogörelser om åtminstone tre möten med Trump ska McCabes anteckningar också omfatta möten med den tidigare FBI-chefen James Comey, som Trump avskedade i maj 2017.

Också Comey förde detaljerade anteckningar över sina möten med Trump och McCabes anteckningar tros därför kunna stödja Comeys vittnesmål om att Trump ifjol försökte få FBI att lägga ner Rysslandsutredningen.

På grund av Comeys anteckningar och vittnesmål utreds nu Trump själv för att ha förhindrat rättvisans gång, bland annat då han gav sparken åt Comey. Rysslandsutredningen leds för tillfället av Robert Mueller, också han en tidigare FBI-chef.

Trump har alltså länge varit kritisk till Rysslandsutredningen och enligt källor också övervägt att sparka Mueller.

Sedan informationen om McCabes anteckningar kom ut har Donald Trump på Twitter upprepat sitt uttalande om att Rysslandsutredningen är en häxjakt.

Enligt The New York Times har McCabe haft åtminstone tre möten med Trump. Under ett av mötena ska Trump ha frågat hur McCabe röstade i presidentvalet 2016. Under alla tre möten ska Trump också ha tagit upp McCabes fru, som ställde upp i ett senatsval i Virginia för demokraterna. Själv har McCabe sagt att han är en republikan men att han inte röstade i valet 2016.

McCabe avskedades av USA:s justitieminister Jeff Sessions i fredags, bara två dagar innan McCabe skulle ha gått i pension.

Beslutet att sparka McCabe motiveras med en intern rapport av justitieministeriet som påstår att McCabe både läckte information till pressen, vilseledde utredare om sin kontakt med medier och ljög under ed.

McCabe själv har nekat till anklagelserna och menar istället att avskedsbeslutet är politiskt. Enligt McCabe vill Trump hämnas för att McCabe stött James Comeys vittesmål om att Trump försökte få Comey att lägga ner Rysslandsutredningen.

Källor: The New York Times, AP