Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiska styrkor intog Afrin - stadens kurder bävar för vad som komma skall

Från 2018
Uppdaterad 18.03.2018 16:26.
Rebeller från den Fria syriska armén utgör spjutspetsen i Turkiets offensiv mot Afrin
Bildtext Rebeller från den Fria syriska armén utgör spjutspetsen i Turkiets offensiv mot Afrin
Bild: EPA-EFE/STR

Turkiska styrkor har intagit den syrisk-kurdiska staden Afrin i norra Syrien.

Turkarna och deras syriska rebellallierade erövrade staden i en blixtoffensiv som tidigt på söndag morgon.

Den kurdiska YPG-milisen som försvarade staden, verkar ha fallit undan utan att ha bjudit på hårt motstånd.

Turkiska och syriska rebellstyrkor finns nu i alla stadsdelar och Turkiets flagga vajar över flera ämbetsverk, uppger journalister på plats.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger i ett jublande uttalande att stadens centrum nu är under turkarnas totala kontroll.

- Enheter ur den Fria syriska armén som stöder Turkiets väpnade styrkor tog kontrollen över centrum av Afrin klockan 8:30 i morse, sade Erdoğan. Han sade också att de turkiska styrkorna har börjat röja undan minor i staden.

- Många av terroristerna har vänt om och springer redan i väg, tillade den turkiska presidenten som har lovat att hela enklaven Afrin ska ha intagits senast i maj.

Turkiska stridsvagnar stöder syriska rebeller som har trängt in i Afrin
Bildtext Turkiska stridsvagnar stöder syriska rebeller som har trängt in i Afrin
Bild: EPA-EFE/STR

Turkarna lär redan ha ersatt YPG:s fanor med att hissa upp Turkiets och rebellernas flaggor på stadens största torg i stadskärnan.

Den Fria syriska armén hävdar att den "trängde in från den västra och östra sidan" av staden, som utgör huvudorten i den självstyrda kurdiska enklaven Afrin.

- Rebellerna har intagit delar av staden. De kammar nu igenom dem hus för hus, säger den Fria syriska arméns talesman, Mammad al-Hamadeen.

YPG hotar med "ständig mardröm"

Kurderna och YPG-milisen som styrde i Afrin svär nu på att man kommer återta alla förlorade områden i enklaven.

- Motståndet kommer att fortsätta tills varenda centimeter av Afrin har befriats och folket kan återvända till sina byar och hem, säger de kurdiska myndigheterna i sitt uttalande.

- Våra styrkor kommer att bli en ständig mardröm för de turkiska ockupanterna, vi har nått ett nytt skede, från direkt konfrontation
till enskilda attacker, tillägger kurderna.

Proturkiska rebeller, män i militära kläder står och diskuterar i en halvcirkel.
Bildtext Proturkiska rebeller kammar nu igenom staden Afrin hus för hus, enligt ögonvittnen
Bild: EPA-EFE/STR

Över 200 00 har flytt söderut

Över 200 000 civila av stadens 350 000 invånare har flytt söderut till regeringskontrollerade områden under de senaste dagarna.

Tiotusentals instängda Afrinbor har sökt skydd i källare av rädsla för sunniarabiska rebeller som rycker fram i staden hus för hus, enligt ögonvittnen.

Många rebeller betraktar offensiven mot Afrin som en hämndoperation där de återtar förlorad mark och kurderna befarar därför plundring och till och med massakrer om och när Fria syriska armén och turkarna intar hela staden.

Civila som har lyckats fly berättar om hur den kurdiska YPG-milisen använder våld i sina försök att hindra folk från att fly
Bildtext Över 200 000 civila har flytt från Afrin under de senaste dagarna
Bild: EPA-EFE/AREF TAMMAWI

1 500 kurdiska milismän har dödats

De kurdiska försvararna har lidit enorma förluster enligt Människorättsobservatoriet.

Över 1 500 medlemmar av den kurdiska YPG-milisen lär ha dödats sedan Turkiet inledde offensiven mot Afrin för två månader sedan.

Turkiet kontrollerar nu över 70 procent av enklaven Afrin, som är ett av de tre kurdiska självstyrda områden som utgör Rojava, eller Västkurdistan.

Samtidigt har minst 400 pro-turkiska rebeller dödats enligt Observatoriet, som också har bokfört närmare 300 civila dödsoffer.

För två dagar sedan dödades minst 16 civila i Afrin, då stadens största sjukhus träffade av turkiska bomber berättar ögonvittnen.

Turkiet förnekar uppgifterna och hävdar att offensiven utförs ytterst försiktigt för att undvika civila offer.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln