Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Storlöftet Henrik Borgström kan få chansen i NHL redan i vår: ”Talang finns det tillräckligt av”

Från 2018
Henrik Borgström, NHL-draften 2016.
Bildtext Henrik Borgström får snart stiga in i strålkastarljuset.
Bild: All Over Press

NHL-debut i slutspelet? Inte uteslutet för det stora finländska framtidsnamnet Henrik Borgström, som i natt firade konferensmästerskap.

Henrik Borgström är inne på en strålande andra säsong i den nordamerikanska collegehockeyn. I natt vann Borgströms och Jaakko Heikkinens lag Denver Pioneers mästerskapet i NCHC-konferensen i universitetsserien NCAA.

I finalen föll St. Cloud State Huskies med 4–1 och Pioneers blev därmed första skola att ta hem bucklan två gånger. NCHC-mästerskapet avgjordes för femte gången.

Denvers förstacenter Borgström blev utan poäng i finalen men har under 38 matcher denna säsong stått för 50 poäng (22+28). Han valdes tidigare till säsongens bästa spelare i NCHC-konferensen och är en av tio kandidater till titeln i hela NCAA.

Panthers GM öppnar för debut

Pioneers säsong fortsätter nu i NCAA-slutspelet, som laget med Borgström i leden (43 poäng på 37 matcher) tog hem förra säsongen. 16 lag medverkar och de fyra främsta avancerar till Frozen Four-finalturneringen.

Efter det kan Borgströms säsong i bästa fall fortsätta i NHL.

Helsingforssonen Henrik Borgström draftades av Florida Panthers som nummer 23 sommaren 2016. 20-åringen har hittills fått hålla till bland jämnåriga – men snart väntar steget in bland seniorer.

– Vi hoppas han når framgång igen, sade Panthers general manager Dale Tallon till Sun Sentinel före konferensfinalen.

– Vi får vänta och se vad som händer i slutspelet. Allt beror på hur långt Pioneers går och om det känns relevant för oss att ta in honom (i Panthers).

Om han gör vårt lag bättre, så finns han i uppställningen

Dale Tallon

Frozen Four slutar den 7 april – följande dag avslutar Florida grundserien. Panthers ligger just nu under playoffstrecket men ifall de kravlar sig över kan Borgström komma att göra NHL-debut i slutspelet.

– Det spelar ingen roll för mig, menar Tallon. Vi vill ha det bästa laget. Om han gör vårt lag bättre, så finns han i uppställningen. Det är så det fungerar. Talang har han tillräckligt av.

Florida har just nu sex centrar i truppen (med Aleksander Barkov som etta) och tvingas därmed matcha två som yttrar. Det är också på kanten som Tallon inledningsvis ser Borgström i NHL-rinken.

– Han har spelat center största delen av livet men han kan också spela ytter. Det är lättare att sätta en center på kanten än tvärtom.

Diskussion om artikeln