Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känslosam Saarinen efter avskedet: "Det här är underbart och fruktansvärt på samma gång"

Från 2018
Aino-Kaisa Saarinen.
Bildtext Landslagskamraterna firade med Aino-Kaisa Saarinen.
Bild: EPA

Aino-Kaisa Saarinen var klädd för farväl. ”Tack och hej” stod det på kalsongerna – och nu lägger en av Finlands genom tiderna bästa längdåkare av. ”Jag har gjort saker som jag fortfarande inte kan förstå”, säger Saarinen till C More.

Med femton mästerskapsmedaljer har Aino-Kaisa Saarinen en av de allra tyngsta meritlistorna i den blåvita längdåkningshistorien. I medaljmängd är hon uppe på samma nivå som Mika Myllylä och Marja-Liisa Kirvesniemi.

Nu är den internationella karriären över. I dag åkte hon i mål för sista gången. Hon gjorde det som 23:e åkare i Faluns minitour som avslutade världscupsäsongen – med en speciell utrustning. Hon hade fått tävlingskalsonger från det amerikanska laget.

– De hade kalsonger över till mig och jag gjorde min egen version. ”Kiitos” på framsidan och ”Tack och hej” på baksidan så att alla ska förstå vad som pågår. Det var en lustig avslutning, säger hon till C More.

"Nådde mina drömmar"

Saarinen har gråtit flera gånger under den senaste månaden. Efter den sista mästerskapsstarten grät hon och samma sak skedde när hon tog avsked av hemmapubliken i Lahtis för ett par veckor sedan.

Aino-Kaisa Saarinen.
Bildtext Aino-Kaisa Saarinen var känslosam efter sitt sista framträdande i Lahtis.
Bild: Lehtikuva

Efter målgången i dag togs hon emot av landslagskamraterna och visst kom det en tår i dag också.

– Det var omöjligt att inte bli gråtfärdig. Det här är underbart och fruktansvärt på samma gång. Hjärtat säger att det är dags att göra något annat, men känslorna är på ytan. Det här är en så stor sak för mig.

– Jag har fått ha min hobby som mitt jobb. Dessutom nådde jag drömmarna som jag hade som liten flicka. Jag har gjort saker som jag fortfarande inte kan förstå.

VM-guldet största ögonblicket

Saarinen har tre individuella medaljer (ett VM-guld, ett VM-brons och ett OS-brons), tre segrar och totalt tjugofyra pallplatser i världscupen samt sjutton FM-guld.

När hon ska plocka fram det största enskilda ögonblicket är VM-triumfen på tio kilometer klassiskt i Liberec 2009 högst upp.

– Redan från starten på säsongen var den dagen mitt mål. Jag lyckades nå resultat när det krävdes. Det var skönt att märka att jag kan lyckas. Då lärde jag mig mycket om mig själv.

Den största besvikelsen var en hel säsong. Vintern 2012–2013 var inte bra.

– Besvikelserna radade upp sig. Jag fick verkligen granska mig själv och fråga om jag vill det här.

"Föredöme i hur hon satsar"

Resultatet blev rätt bra. Hon åkte till OS i Sotji 2014 och slutade fyra och femma i individuella lopp och tog silver i båda stafetterna.

Förbundskaptenen Reijo Jylhä poängterar också Saarinens förmåga att höja sig till mästerskapen.

– Hon är ett föredöme i hur hon satsar. Det är väldigt svårt att kopiera hur Aino-Kaisa har förberett sig för mästerskap. Hon kan höja sig mentalt, säger han till C More.

Vill fortsätta jobba inom idrotten

Just förmågan att ta sig ur de svåra situationerna poängterar Saarinen nu när karriären är över.

– Jag har lyckats övervinna alla världens problem som kommit emot. Jag har alltid tagit mig framåt. Det är helt fantastiskt, men allt är slut nu. Det är överraskande tufft, men jag vet att det är dags för andra drömmar.

39-åringen konstaterar att hon behöver många järn i elden efter att elitsatsningen är till ända.

– ”Ångesten” kommer säkert senast på hösten när träningslägren för landslaget börjar komma tätare, men tills dess har jag nog kommit fram till vad jag vill göra i nästa liv.

Redan nu är hon säker på att hon kommer att fortsätta jobba vidare inom idrotten.

– Jag känner att jag har mycket att ge tack vare mina erfarenheter under min karriär. Jag vill hjälpa unga idrottare så att de når sina mål och drömmar.

– Jag vill också ha något annat att tänka på, men jag vet inte vad det är nu. Jag måste ta en funderare och se vad jag vill, men det blir nog något där jag på allvar utmanar mig själv.

Diskussion om artikeln