Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea redo att frige fängslade amerikaner efter samtal i New York och Stockholm

Från 2018
Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il på flygplatsen i Peking på väg till Helsingfors
Bildtext Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il som är i Finland som bäst, har spelat en viktig roll i förhandlingar om fängslade amerikaner
Bild: Yle/reuters-tv

Nordkorea är enligt sydkoreanska källor redo att frige tre fängslade amerikaner som en förtroendeskapande åtgärd inför ett eventuellt toppmöte med USA.

Medier i Sydkorea uppger att förhandlingarna mellan Nordkorea och Sverige under veckoslutet bland annat handlade om tre koreansk-amerikaner som har suttit upp till tre år i fängelse.

Nordkorea har enligt den sydkoreanska tv-kanalen MBC "i praktiken nått en slutlig överenskommelse med USA om att frige" de fängslade amerikanerna Kim Hak-Song, Kim Sang-Duk och Kim Dong-Chul.

Av dem har den kristliga predikanten Kim Dong-Chul dömts till tio års straffarbete för spionage. Han har hållits fängslad sedan år 2015.

Kim Hak-Song och Kim Dong-Chul (också känd som Tony Kim) greps i fjol för "fientlig verksamhet" då de arbetade som utbyteslärare på ett tekniskt universitet i Pyongyang. Även de är kända som kristna aktivister.

- De finslipar detaljer om tidpunkten för frigivningen, säger an anonym sydkoreansk diplomat, enligt MBC.

Nordkorea har ofta använt fängslade koreansk-amerikaner som Kenneth Bae (andra från vänster) som spelbrickor i förhandlingar med USA. Bae frigavs år 2016 efter två år i ett nordkoreanskt fångläger
Bildtext Nordkorea har ofta använt fängslade koreansk-amerikaner som Kenneth Bae (andra från vänster) som spelbrickor i förhandlingar med USA. Bae frigavs år 2016 efter två år i ett nordkoreanskt fångläger
Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

"New York-kanalen"

Hemliga förhandlingar har förts sedan i fjol via den så kallade New York-kanalen mellan representanter för USA och Nordkoreas FN-ambassad

Frågan lär också ha diskuterats i veckoslutets förhandlingar i Stockholm mellan Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho och hans svenska kollega Margot Wallström.

Det svenska utrikesministeriet har vägrat att avslöja detaljer om veckoslutets förhandlingar, men Sverige fungerar som så kallad skyddsmakt för länder som USA, som inte har diplomatiska förbindelser med Nordkorea.

Den amerikanska tv-kanalen CNN citerar en anonym amerikansk tjänsteman som säger att Sverige tog upp de fängslade amerikanerna "för att få frågan att röra sig i rätt riktning."

- Det skulle vara en enorm sak för USA om frågan om de fängslade rör på sig, säger den anonyma köllan till CNN.

Nordkorea har ofta utnyttjat fängslade amerikaner som gisslan för att utverka olika eftergifter och Trump beslöt nyligen att förbjuda vanliga amerikaner från att besöka Nordkorea.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho anlände till Stockholm på torsdag kväll  och besöket skall enligt planerna avslutas på måndag
Bildtext Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho förhandlade om tre fängslade amerikaner under veckoslutet i Stockholm
Bild: EPA-EFE/VILHELM STOKSTAD SWEDEN OUT

Frenetisk diplomatisk aktivitet

Nyheten om de fängslade amerikanerna kommer samtidigt som det förs förhandlingar om Nordkorea i Finland och medan säkerhetschefer från USA, Sydkorea och Japan diskuterade Nordkorea i ett möte under veckoslutet.

Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il representerar Nordkorea i de "inofficiella" akademiska samtalen i Finland.

Choe bär ansvaret för USA i det nordkoreanska utrikesministeriet och han har spelat en central roll i förhandlingar om fängslade amerikaner i det förgångna.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare HR MacMaster träffade sina sydkoreanska och japanska kolleger i San Francisco för att koordinera ländernas förhandlingstaktik inför planerade toppmöten med Nordkorea.

Sydkoreas president Moon Jae-In skall enligt planerna hålla toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i slutet av nästa månad medan USA:s president Donald Trump har gått med på ett toppmöte senast i slutet av maj.

Många samtal för agendan

Det krävs många och komplicerade förhandlingar för att bägge toppmöten kan förverkligas. Sydkorea har redan bildat en specialkommitté som skall bestämma mötesagendan med nordkoreanska förhandlare.

I USA är det underrättelseorganisationen CIA och dess avgående chef Mike Pompeo som får i uppdrag att förbereda toppmötet mellan Kim och Trump som har utsett Pompeo till sin nya utrikesministerkandidat.

Även Japans premiärminister Shinzo Abe har sagt att han är redo att träffa Kim Jong-Un om nordkoreanerna så vill.

Källor: AP, MCB, Yonhap, Yle

Diskussion om artikeln