Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump får råd om Rysslandsutredningen: "Agera inte som om du var skyldig"

Från 2018
Specialåklagare Robert Mueller.
Bildtext Specialåklagare Robert Mueller.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utredningen om rysk inblandning i USA-valet år 2016 får fortsätta. Meddelandet från Vita huset avslutar en helg av spekulationer om presidentens frustration över ”häxjakten”.

- Varför sitter tretton hårdförda demokrater i Muellers team, en del av dem anhängare till skurken Hillary, och inte en enda republikan?

Den tweeten på söndag avslutade en rad inlägg från president Donald Trump om specialutredningen om rysk inblandning i valen 2016.

Störande utredning

Trump fick flankstöd av sin advokat John Dowd, som hoppades att det skulle gå att avsluta utredningen och sparka Robert Mueller.

Det är en frustrerad president som följer utredningen. Den startade senaste sommar. Utredningen verkar störa honom både politiskt och emotionellt.

Robert Mueller utnämndes av den republikanska biträdande justitieministern Rod Rosenstein, under Trumps tid som president. Det är också endast Rosenstein som kan avsluta utredningen.

Republikanskt försvar

Mueller är registrerad som republikan, liksom flera andra i hans team. Därför blir presidentens angrepp svårare att förstå.

Nu har flera republikanska politiker trätt till Muellers försvar.

- Jag hoppas verkligen att han inte försöker sparka Mueller. Det betyder början på slutet på hans presidentkarriär. USA är en rättsstat, sa Lindsay Graham.

Senator Jeff Flake talade om en gräns som inte kan överskridas, då krävs aktion. Han hoppades att tillräckligt många ska påverka presidenten att inte försöka avsluta utredningen.

”Agera inte som om du var skyldig!”

En annan avgående republikansk kongressledamot, Trey Gowdy, vände sig direkt till presidenten.

- Ge tid, resurser och oberoende åt Mueller att göra jobbet färdigt. Vi vet att ryssarna försökte påverka valet, låt honom utreda det.

Men någon konspiration har inte förekommit, konstaterar många republikaner.

- Eftersom du är oskyldig, ska du agera på det sättet och inte som om du var skyldig, sa Trey Gowdy i amerikansk tv.

Utredningen närmar sig Trumps ekonomi

Utredningen under ledning av Robert Mueller har pågått sedan försommaren och har många delar.

Man utreder kontakter mellan Trump-kampanjens anställda och ryska tjänstemän, finansiellt samarbete och olika former av lobbyverksamhet.

Mycket tycks handla om att följa pengarna. När Robert Mueller kräver insyn i Trumps affärer och ekonomiska samarbete med ryska företag kommer det kanske alltför nära, misstänker amerikanska kommentatorer.

Höghus och skönhetstävlingar

Trump rapporteras ha haft samarbetsprojekt i Ryssland, bland annat de första Miss Universum-tävlingarna där.

Amerikansk tv rapporterar också om planer på att bygga ett Trump-tower i den ryska huvudstaden.

Några av Trump-kampanjens medarbeteare har redan erkänt sig skyldiga till att ljuga i förundersökningen. Men de var obetydliga medarbetare utan inflytande, påpekar man från Vita huset.

Cyberkrig också i valmaskinerna?

Utredningen handlar också om rysk lobbyverksamhet och cyberkrigföring.

I fredags avslöjades rysk hackerverksamhet i näten för elektricitet och vattenförsörjning i USA. Samma verksamhet påstås ha varit möjlig i röstningsmaskinerna.

Tretton personer är redan åtalade. De flesta är ryssar, inblandade i valpåverkan på nätet.

Får fortsätta - men hur länge?

På söndag kväll kom ett uttalande från Vita huset som satte punkt för pressens spekulationer för den här gången.

- Presidenten varken överväger eller diskuterar ett sparkande av specialutredaren Robert Mueller, sa presidentens jurist Ty Cobb i ett skriftligt uttalande. Han har också varit den som tidigare har uppmanat presidenten att samarbeta med utredningen.

Diskussion om artikeln