Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Ted Wallin tittar rakt in i kameran med ett stort grin.

I Pargas finns en Dalísamling utan like och ägaren Ted Wallin säger sig vara den surrealistiska konstnärens reinkarnation: "Allt vi berättar är sant, eller så inte"

Länkkorv med skumpa är en maträtt för den absurt sinnade, om vi ska tro skärgårdens Salvador. I världens nordligaste Salvador Dalí-galleri Art Bank i Pargas huserar denna reinkarnation av den spanske surrealisten – och pratar finlandssvenska.

Från 2018
Uppdaterad 29.04.2019 14:19.

Klockor som smälter i ökenmiljö. Tavlan "Minnets envishet" är ett av 1900-talets mest kända konstverk.

Fasta föremål som mjuknat eller smält och deformerade kroppsdelar. Kännspaka element för en av 1900-talets mest kända konstnärer.

Fyra snabba om Art Bank

  • ArtBank är Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning, belägen i centrum av Pargas

  • Ägaren Ted Wallin har samlat på Dalís konst sedan konstnären dog år 1989

  • Samlingen innefattar 80 Dalí-konstverk, som möbler, lampor och skulpturer.

  • Objekten är designade av Dalí och auktoriserade av hans arvingar, unika verk finns enbart på museer världen över.

Ted Wallin funderade nog vad som var på gång, men Ted Dalí fick en känsla av att här börjar det nu

― Ted Wallin

Salvador Dalí föddes 1904 i Katalonien och staden Figueres, Spanien. Hans bror, som också hette Salvador, hade avlidit tre år tidigare.

När Salvador den yngre var fem år tog hans föräldrar honom till broderns grav och förklarade att han var sin brors reinkarnation. I sin självbiografi sa Dalí: "Vi påminde om varandra som två droppar i vattnet, men vi hade olika reflektioner."

I Pargas verkar vi ha hittat den tredje droppen i den här ekvationen: Ted Wallin.

Grafikdekoration
En stor metallmyra som kryper ut genom väggen vid ingången till Artbank.
Bildtext Den stora metallmyran är gjord av konstnären Stefan Lindfors, som är Ted Wallins kusin. Myran håller ett vakande öga på samtliga besökare som går in genom Art Banks dörrar.
Bild: Yle/Maria Seppälä

En stor metallmyra kryper ut genom väggen i den gula byggnaden i centrala Pargas. Vi är här för att träffa Ted Wallin. Han påstår sig vara Salvador Dalís, den världsberömda konstnärens, reinkarnation.

Vi går upp för trappan.Trappuppgången övervakas av en gigantisk avbild av Wallin på en vit häst iklädd Napoleons uniform.

En tavla på Ted Wallin i Napoleon utstyrsel ridande på en vit häst.
Bildtext Skärgårdens Salvador i Napoleonmundering visar vägen mot galleriets ingång.
Bild: Yle/Maria Seppälä

Mötet med reinkarnationen

Ted Wallin tar emot oss med öppna armar. Han är iklädd en vit kragskjorta med läppmönster.

På den har han en svart, broderad kavaj. Fingrarna pryds av några iögonfallande stora ringar.

– Dalí dog aldrig den 23.1.1989, han förflyttades till den fjärde dimensionen. Han lämnade dock sin konstnärliga själ här för att reinkarneras av mig, säger Wallin.

Hur känns då det, undrar vi givetvis?

– Ted Wallin funderade nog vad som var på gång, men Ted Dalí fick en känsla av att här börjar det nu, säger Ted Dalí.

I samma veva som Dalí "dog" började Ted Wallins maniska begär att samla på konstnärens verk.

Ted Wallins händer med diverse ringar på fingrarna.
Bildtext Ted Dalí och hans ringar.
Bild: Yle/Maria Seppälä

En reinkarnation av Dalí. I Pargas. Seriöst: Nu får Ted Dalí själv förklara sig lite.

– Det här var det naturligaste stället att ploppa upp på, i skärgårdens huvudstad. Det är för otroligt för att vara sant, säger Ted Dalí med ett brett leende på läpparna.

Den berömda mustaschen saknas, men det gör inget; Wallin säger sig inte vara en kopia.

Pargas – ett surrealistiskt ställe

En läppformad soffa, ett får med en utdragbar låda, en telefon med en ständigt pågående monolog av Dalí som man kan höra i luren. På Salvador Dalí-utställningen i Art Bank finns en hel del märkliga målningar, möbler och andra konstverk.

– Det här stället ger en ursäkt att stanna en stund i Pargas före man kör vidare ut i skärgården, vilket de flesta gör. Nordens enda Dalí-utställning torde vara lockbete nog, hävdar reinkarnationen.

Lilla Pargas i Åboland är det perfekta stället för Dalí. En stad i ständig utveckling.

– Vi har fyra årstider, det i sig är surrealistiskt. Pargas utvecklas konstant, det som händer här idag är startskottet för framtiden, säger Ted Dalí.

En blomstrande framtid, om vi får tro skärgårdens Salvador.

– Pargas är lite som Finlands Port Lligat, där Dalí hade sin sommarresidens, berättar Wal...Dalí.

En soffa designad av Salvador Dalí som ser ut som ett par läppar.
Bild: Yle/Maria Seppälä
En skulptur av Salvador Dalí med en massa ögon.
Bild: Yle/Maria Seppälä

Vi vet, det här låter märkligt och det är det, på så många olika sätt. Kanske är det just det absurda som lockar turister från bland annat Sverige, Norge, Tyskland, England och Nordamerika till utställningen.

År 2015 vann stället och mannen en Turism-Oskar. Priset delas ut av Visit Turku för årets mest betydande turismgärning.

Förutom Ted Wallin och Art Bank i Pargas prisades även Pauliina Räsänen och Slava Volkov för deras satsning ArtTeatro i Gustavs.

I Finland är Art Bank ganska så okänt. Få har hört talas om att Nordens enda offentliga Dalísamling finns i just Pargas.

I Pargas har man följt med galenskaperna sedan starten och de flesta har garanterat en åsikt eller två om det här bisarra stället och dess ägare i centrum av staden.

Enligt Wallin är det enkelt och till och med fantastiskt att vara en reinkarnation av en av konstvärldens mest kända namn genom tiderna.

– Överraskande nog har man tagit mig som en av de stora galningarna, vilket är helt okej. Dalí berättade om sig själv på sitt eget sätt, här i Pargas har vi gjort likadant, säger Ted Dalí.

"Vad är det här riktigt för ställe?"

Alla sorters människor har hittat Art Bank sedan den öppnade sina dörrar i januari 2014. De flesta öppnar dörren till utställningen och reagerar med ett: "Vad är det här riktigt för ställe?"

Ett får med byrålådor som kommer ut ur dess sida samt en bricka på ryggen. Av Salvador Dalí.
Bildtext Hmm, var lade jag mina glasögon? Vänta jag ska kolla i lådan här...
Bild: Yle/Maria Seppälä

Det gör även vi. Absurt är bara förnamnet. En blick på närmsta staty stöder intrycket.

Det finns så många frågor: Varför gör Ted Dalí allt detta? Tar folk ens honom på allvar?

– Jag behöver inte bevisa något för någon. Här blir man underhållen av surrealistiska historier och surrealistiska saker. Ingen har bett om att få pengarna tillbaka, ännu, ler Ted Dalí.

Vintertid är fördelningen av besökare följande, enligt Wallin: 95 % finländare och 6 % utlänningar. Sommartid: Kanske 80 % finländare och 25 % utlänningar.

Som ni märker: Inte ens det vi lärde oss om procenträkning under matematiklektionerna i lågstadiet stämmer i Salvadors Pargas.

"Det här var inte min idé – jag är ´endast´ hans reinkarnation"

Hur stället grundades och togs emot är surrealism i dess renaste fom.

– Det här var inte min idé, jag är "bara" Dalís reinkarnation. Jag tänkte inte så mycket på världsliga saker, säger Wallin.

–Det enda man behöver för att hålla ett sånt här projekt vid liv är vetskapen om att taket håller. Golvet behöver man inte för att stå på utan man kan sväva över det.

En av Salvador Dalís konstverk. En staty på en liggande person med långt hår hängande över ögonen som har byrålådor som kommer ut ur kroppen.
Bildtext Wallins samlande har pågått i närmare 30 år, sedan Dalí dog...ursäkta, förflyttades till den fjärde dimensionen.
Bild: Yle/Maria Seppälä

I det här skedet ber vi om att få prata med Wallin, Ted Wallin, den riktiga Ted Wallin. Salvador får sitta i avbytarbåset en stund.

Ett ställe där konstnären inte verkar trivas. De är trots allt frågan om en och samma person vi pratar med. Tror vi.

Den surrealistiska delen är alltid starkare närvarande, där verkligheten inte har någon inverkan på vad man gör, fortsätter Wallin...tror vi.

"Allt vi berättar är antingen sant eller så är det en lögn"

Förvaltarna av Dalís egendom och de officiella organen har tagit det faktum att Dalí reinkarnerats i Pargas med ro.

Du förstod knappast ett ord av det jag just sa, men det gör ingenting

– Ingen har blivit kränkt. Vi kan också garantera att det vi berättar för människor här är vår egen grej. Allt vi berättar är antingen sant eller sedan inte, säger Wallin.

– Det lönar sig att ha lite fantasi då man besöker oss. Eller ja, egentligen mycket fantasi. Vi gör endast vårt bästa i att rådda med folks sinnen, förklarar reinkarnationen.

Vi försöker vårt bästa. Men just idag verkar inte fantasin helt räcka till.

– Man ska använda sin fantasi, och då är den redo för att allt inte är från sju till fyra. Man kan tänja på det så det blir från tolv till ett…

Nej, fantasin räcker definitivt inte till just idag.

– Du förstod knappast ett ord av det jag just sa, men det gör ingenting, säger Ted Dalí.

Vi förstod säkert surrealistiskt tillräckligt.

"Klart man ska använda säkerhetsbältet, men på ett surrealistiskt sätt"

Skärgårdens Salvador menar att verkligheten vi väljer och vill leva i är styrd.

– Vi uppmanas att göra än det ena, än det andra. Sätt fast säkerhetsbältet eller så får du böter. Klart att man ska använda säkerhetsbältet, men på ett surrealistiskt sätt. Inte behöver du ens köra med den där bilen och använda säkerhetsbälte, du kommer dig ut på färden utan dessa ting, filosoferar reinkarnationen.

– Det finns mycket folk som bara tänker på verkligheten. Att det finns bara vissa fakta som man lever enligt. Jag är tacksam för den här fördelningen. Jag använder mycket fantasi i mitt eget liv.

Sedan drar han till men en klyscha om att destinationen aldrig är huvudmålet utan det är resan dit som räknas.

Nu går det redan runt i skallen. Men strunt i det. Vad ska en människa som önskar ha mer surrealism i sin värld ta till för metoder?

– Det lättaste sättet är att gå till matbutiken och köpa något man minst vill ha och göra en maträtt på det som ändå på något vänster smakar allra bäst, säger Ted Dalí.

För Wallin visar sig denna maträtt vara länkkorv, direkt ur förpackningen med senap och ett glas skumvin.

– Som kombination är den oslagbar och även en aning surrealistisk, säger Wallin.

Ted Wallin tillsammans med Egenland programledare Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén.
Bildtext Egenlands programledare Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén tillsammans med Pargas egna Dalí.
Bild: Yle/Maria Seppälä

Flera kunde hitta denna surrealistiska pärla med dess ännu mer surrealistiska ägare, Ted Wallin, som samlat konst och varit intresserad av Dalí sedan ungdomen. Hans guidning är något helt annat än besökarna upplevt eller kommer att uppleva någon annanstans. Alltför många kör förbi Pargas centrum och fortsätter till skärgården. Man kan ju bara inte missa denna unika pärla.

― Publiktips till Egenland

"Allt vi berättar är sant, eller så inte"

Art Bank & Pargas Dalí - Spela upp på Arenan

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.

  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.

  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.

  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.

  • Följ oss på instagram: @egenland!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln