Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sex enkla överlevnadsstrategier för att orka med sociala medier

Från 2018
Uppdaterad 19.03.2018 16:23.
En teckning av en deprimerad man som tänker: Vad är meningen med livet? Varför lajkar Bosse inte min bild?
Bildtext Här är era bästa må-bra-tips för sociala medier.
Bild: Most Photos / Yle

Vi frågade efter era bästa må-bra-tips för sociala medier. Hur orkar man med alla perfekta semesterbilder och hur stoppar man sig själv från kolla vem som gillar ens bilder?

Vi har sammanfattat era bästa tips till sex punkter. Fyll gärna på med fler tips genom att kommentera artikeln.

1. Ta kontroll över flödet
Det är du som är chef över ditt flöde. Avfölj eller dölj konton du inte mår bra av.

Blockera samt radera användare som du inte personligen vill ha kontakt med eller se i din feed. Det låter radikalt men så länge det är för din mentala hälsa - go for it!

@aholinda

2. Tänk på verkligheten bakom bilderna
Kom ihåg att också de som visar upp perfekta brunchbilder och underbara strandfoton har samma problem som du. Bakom varje bild kan det gömma sig ett dåligt självförtroende, stress och svåra dagar.

Bara för att nån lägger upp en bild där personen verkar ha det bättre än dig själv behöver hen nödvändigtvis inte må bättre än dig.

chatarinasofia

3. Följ konton som gör dig glad
Gör det till en vana att leta upp konton som du blir glad av.

Om du är trött på vältränade kroppar så finns det gott om konton med andra kroppsideal. Om du blir peppad av att se träningsbilder med magrutor så se till att följa sådana konton.

Kom ihåg att alla blir glada av lite bilder på gulliga djur ibland.

Börja följa människor som har inspirerande, äkta och positiva inlägg. Dom finns bara man gräver lite! Reflektera över hur vissa typs bilder får dig att känna och fundera vad det beror på :)

@ainolydia

4. Stäng av notiserna
Stäng av notiserna och kolla istället sociala medier när du själv känner för det. Om du tycker att sociala medier tar för mycket kraft kan du testa begränsa surfandet till några gånger om dagen.

Sluta kolla på vem som gillat dina bilder och vem som har tittat på dina händelser.

5. Lägg ut en bild som inte är perfekt
Berätta om små och stora problem i ditt liv. Visa upp ditt ostädade rum eller hur du ser ut när du har migrän. En bild som avslöjar att allt inte är perfekt är befriande för andra att se men framförallt för dig själv.

Testa att själv ibland lägga upp bilder eller text som visar hur du egentligen har det och inte är överretuscherade och "perfekta". Kanske det är mulet på södernresan.

@emiliadonner

6. Ta det med humor
Ta allt du ser och blir upprörd över med lite humor och distans. Skratta åt den perfekta brunchbilden. Sociala medier är trots allt bara sociala medier.

Diskussion om artikeln