Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansinspektionen skärper lånetaket - hushållens skuldsättning historiskt hög

Från 2018
En temabild av ett miniatyrhus vars tak är gjort av femtioeuros sedlar. Över huset ligger en glaskupa.
Bild: All Over Press

Hushållens höga skuldsättning i Finland har blivit ett problem, anser Finansinspektionen. Den höga skuldsättningen är enligt Finansinspektionen den största sårbarheten i det finansiella systemet.

För att stävja den ökade skuldsättningen har Finansinspektionen beslutat att sänka den maximala belåningsgraden för bostadslån med 5 procentenheter från 90 till 85 procent.

Höjningen av lånetaket berör inte dem som köper sin första bostad. För dem blir den maximala belåningsgraden kvar på 95 procent.

Ökad skuldsättning i 20 års tid

De finländska hushållen har enligt Finansinspektionen blivit allt mer skuldsatta under de senaste 20 åren. Skuldsättningen nådde en nivå på 128 procent under det tredje kvartalet i fjol.

Den ökade skuldsättningen beror inte bara på att bostadslånen ökat i förhållande till inkomsterna. Både bolagslånen för bostadsägare och konsumtionskrediterna har ökat kraftigt.

- Målet med att skärpa den maximala belåningsgraden är att bromsa den växande skuldsättningen hos hushållen, säger ordföranden för Finansinspektionens direktion Olli Rehn i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen anser att den höga skuldsättningen kommer att hålla i sig under den pågående högkonjunkturen.

Enligt Olli Rehn kan skuldsättningstakten öka ytterligare i och med den snabbare ekonomiska tillväxten i Finland, de exceptionellt låga räntorna och det starka konsumentförtroendet.

Hushållens höga och alltjämt stigande skuldsättning utgör en betydande sårbarhet i hela det finansiella systemet

― Finansinspektionens direktör Anneli Tuominen

Finansinspektionen kommer också med en hälsning till bankerna. De uppmanas att undvika mycket långa amorteringstider för bolånekunder. Finansinspektionen gör tummen ner även för långa amorteringsfria tider utan särskilda skäl.

Också internationella organisationer som Europeiska systemrisknämnden (ESRB) och Internationella valutafonden (IMF) har varnat för hushållens ökade skuldsättning.

- Hushållens höga och alltjämt stigande skuldsättning utgör en betydande sårbarhet i hela det finansiella systemet, vilket ökar riskerna både på bostadsmarknaden och i makroekonomin, konstaterar Finansinspektionens direktör Anneli Tuominen.

Dörrhandtag, dörr och perngar.

Finansinspektionen orolig för 35-åriga lån

Finländarnas skuldsättningsgrad redan hög.

Olli Rehn

Finansinspektionen planerar strängare regler för bostadslån

Förändringen skall träda i kraft i början av nästa år.

Diskussion om artikeln