Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kvinnliga skådespelare beskyller Okänd soldat-regissören Aku Louhimies för sadistiska metoder

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 06:32.
Suomalainen elokuvaohjaaja, Aku Louhimies potrettikuvassa.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Regissören Aku Louhimies, mannen bakom bland annat filmen Okänd Soldat årsmodell 2017, beskylls för kränkande behandling av särskilt kvinnliga skådespelare vid filminspelningarna, uppger Yle Uutiset.

De kvinnliga skådespelarna Pamela Tola, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Jessica Grabowsky med flera säger sig ha fått nog av hur en av Finlands mest framgångsrika regissörer tillåts utöva sin makt år efter år utan att någon ingriper.

Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala och Manuela Bosco delar de andra skådespelarnas åsikt. Samtliga vägrar längre samarbeta med Louhimies.

De hävdar att regissören använder kränkningar, förolämpningar och rädsla som arbetsmetoder för att få skådespelarna att agera så äkta som möjligt framför kameran.

Målsättningen är enligt dem att krossa särskilt de kvinnliga skådespelarnas självkänsla.

Skådespelarna talar om dubiösa metoder

En del av skådespelarna betecknar Louhimies arbetsmetoder som direkt sadistiska och han sägs vara i en klass för sig vad gäller manipulativa regissörer.

Kvinnliga skådespelare har lämnats ute i skogen utan mat över natten för att se tärda ut under följande dags inspelningar, regissören har viskat i skådespelares öra hur oerhört dålig och ful hon är och en vittnar om att hon i en film som handlade om röda fångar tvingades ha kackerlackor under sina kläder för att det skulle synas hur illa hon var till mods.

Regissören påstås också ha uppmanat både manliga och kvinnliga skådespelare att sparka varandra på riktigt för att få scenen att verka äkta.

Filminspelning av Okänd soldat på Sveaborg.
Bildtext Inspelning av Okänd soldat
Bild: Yle / Karita Lehikoinen-Stedt

Louhimies säger själv att han har misslyckats som regissör om de som medverkar i hans produktioner inte har mått bra under inspelningarna. Han avvisar dock uppgifterna om att hans arbetsmetoder är osakliga och sadistiska.

Han skriver i Facebook att han önskar att diskussionen fortsätter, även om den känns oskäligt tung för honom.

Vill ha diskussion om tillåtna och icke-tillåtna metoder

Skådespelarna vill i #metoo-kampanjens spår få igång en diskussion om vad en regissör får och inte får utsätta skådespelare för i sina produktioner.

De vill poängtera att alla har rätt till en trygg arbetsmiljö utan att någon traumatiseras, även om alla regissörer har ett personligt sätt att arbeta.

Louhimies säger till Yle att han är av helt samma åsikt.

Louhimies har karakteriserats som en kompromisslös regissör som eftersträvar en illusion av verklighet inom genren fiktion.

Till hans arbetsmetoder sägs höra att trötta ut skådespelarna med otaliga tagningar och att överraska skådespelare med hemliga direktiv som endast några av aktörerna får.

Louhimies, 49, har belönats med Jussi-statyetter, Venla-statyetter och statspriset för filmkonst.

Hans senaste film Okänd soldat har fått över en miljon tittare och är ett av Finland 100-jubileumsårets huvudverk. Presidenten förärade Louhimies med Pro Finlandia-medalj på självständighetsdagen.

Texten är en bearbetad version av Yle Uutisets artikel Tuntematon ohjaaja – Elokuvatähdet kertovat Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä: Hän alistaa ja nöyryyttää ihmisiä av Sara Rigatelli.

Yle Uutiset har också publicerat en motivering till varför Louhimies arbetsmetoder synas,
en artikel där betydande branschpersoner fördömer Louhimies metoder
samt Louhimies egen syn på saken.