Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konflikt i Rovaniemi om deltagandet i språkförsöket: ”Så här stora principbeslut borde fattas med politiskt stöd”

Från 2018
Uppdaterad 19.03.2018 16:27.
Flickor på svensktimme i skolcentret Nickby hjärta i Sibbo.
Bild: Yle/Anna Savonius

Socialdemokraten Mikkel Näkkäläjärvi är upprörd över att tjänstemännen på eget bevåg ansökte om att Rovaniemi skulle få delta i regeringens språkförsök.

- Så här stora principbeslut borde fattas med politiskt stöd, inte som tjänstemannabeslut, säger Näkkäläjärvi.

Servicedirektören för utbildningssektorn Kai Väistö avfärdar kritiken.

Rovaniemi har ansökt om att få lov att under försöksperioden erbjuda elever vid en skola möjlighet att välja spanska som A1-språk i stället för till exempel svenska.På måndag beviljade ministeriet Rovaniemi lovet.

Socialdemokraten Näkkäläjärvi sitter i Rovaniemi stadsfullmäktige och är också ordförande för partiets ungdomsförbund.

Han är upprörd över att ha fått höra om Rovaniemis planer att delta i försöket genom att läsa om det i tidningen. Han hade inte hört ett ord om planerna före det.

Mikkel Näkkäläjärvi kuvassa vihreä puutarha takanaan.
Bildtext Socialdemokrater Mikkel Näkkäläjärvi vill få svar av tjänstemännen varför politikerna inte har informerats.
Bild: SDP

Näkkäläjärvi kollade med några politiker som sitter i utbildningsnämnden och stadsstyrelsen och fick sina farhågor bekräftade. Frågan hade inte alls varit uppe till politisk behandling, inte ens inofficiellt.

- Jag tycker att det är en så viktig princip att Finland är ett tvåspråkigt land att jag tycker att stadsfullmäktige och allra minst nämnden borde fatta beslut om det här, säger Näkkäläjärvi.

Nämnden har inte ens inofficiellt informerats om planerna

Ett samtal till Antti Väänänen (SDP) som sitter i nämnden gör det klart att frågan inte har behandlats i nämnden.

Han är inte heller nöjd med att ärendet inte ens har förts till nämnden för kännedom så politikerna kunde ha diskuterat saken.

- Jag tycker det är spännande att frågan inte har varit uppe och jag vet inte orsaken till att den inte har behandlats, säger Väänänen.

Svenskaundervisning, Bjärnå skola
Bild: Yle / Monica Forssell

Mikkel Näkkäläjärvi ställer tjänstemännen till svars på kvällens fullmäktigemöte. Han vill veta varför politikerna inte har fått ta ställning om det är bra att Rovaniemi är med i försöket.

Till exempel i Kaustby togs frågan om medverkan i försöket upp till politisk behandling. Där fattade politikerna beslut om att kommunens trots allt inte ska medverka.

Tjänsteman förstår inte kritiken

Servicedirektören med ansvar för utbildningsfrågor i Rovaniemi Kai Väistö förstår inte varför politikerna borde informeras om att staden ansökte om deltagande i språkförsöket.

Han säger att mycket är på gång i skolorna i Rovaniemi. Han ser det som naturligt att tjänstemännen inte informerar politikerna om varje satsning i skolorna.

Enligt Väistö kom initiativet till att vara med i försöket från en av skolorna i staden. I skolan finns det enligt Väistö ett intresse för att studera spanska som A1- språk.

Det är enligt direktören möjligt att frågan kommer till politisk behandling i nämnden och stadsstyrelsen efter att ministeriet har gett grönt ljus för försöket. Detta skedde på måndagen.

Rovaniemi har tidigare satsat stort på svenskan

Socialdemokraten Näkkäläjärvi ifrågasätter att Rovaniemi går med i det här försöket för Rovaniemi har tidigare profilerat sig som en stad som satsar mycket på svenskundervisning.

- Jag måste säga att jag är ganska överraskad över att Rovaniemi vill vara med, säger han.

Näkkäläjärvi köper inte ledande tjänstemannens resonemang om att det bara är en skola som är med i försöket.

En student gör anteckningar i sitt häfte på två språk.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Enligt direktör Väistö är inte det ena bort från det andra. Enligt honom kan staden fortsätta satsa på svenskan trots att en del elever erbjuds också andra alternativ.

- Det handlar om pedagogiskt utvecklingsarbete som är den operativa ledningens jobb.

Han ser dock inget hinder i att Rovaniemis deltagande i språkförsöket tas till politisk behandling vid behov.

Väistö berättar att Rovaniemi vill bredda språkutbudet i skolorna. Eleverna ska till exempel få bättre möjlighet att studera samiska.

- Det är helt frivilligt för eleverna att delta. Det är i sista hand föräldrarna som fattar beslut om vilka språk barnen studerar, säger han.

Diskussion om artikeln