Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU ger britterna sitt fulla stöd och fördömer nervgiftattacken i kraftiga ordalag

Från 2018
Uppdaterad 19.03.2018 13:58.
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson talar med journalister i Bryssel
Bildtext Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson talar med journalister i Bryssel
Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

EU fördömer i kraftiga ordalag förgiftningen av den ryska ex-spionen Sergej Skripal och ger Storbritannien ett helhjärtat stöd.

”EU ser med stort allvar på den brittiska regeringens analys som pekar ut Ryssland som ansvarig för attacken”, konstaterar det gemensamma uttalande som EU:s utrikesministrar enades om efter att ha diskuterat Skripalaffären i Bryssel på måndag förmiddag.

”Europeiska unionen är chockad över att ett nervgift som utvecklats i Ryssland för första gången på 70 år har använts på europeisk mark. Att använda kemiska vapen är fullständigt oacceptabelt och utgör en säkerhetsrisk för oss alla”.

EU kräver dessutom att Ryssland ska besvara de frågor som ställs av Storbritannien och att Ryssland redogör för sitt nervgiftsprogram för Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPWC).

Utrikesministrarna uttrycker solidaritet och stöder till fullo britternas strävan att ställa de ansvariga inför rätta.

"Höstack av lögner"

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson riktar skarp kritik mot Rysslands agerande. På väg in på utrikesministermötet i Bryssel sade Johnson att ryssarna använder sig av klassisk rysk strategi som går ut på vilseleda.

- De döljer nålen av sanning i en höstack av lögner...men tolv år efter mordet på Litvinenko kan de inte längre lura oss...därför är stödet från våra europeiska vänner så stort, sade Johnson.

Också EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera nervgiftsattacken när de samlas till toppmöte i Bryssel i slutet av veckan.

Ryssland kräver bevis

Enligt Kreml måste Storbritannien antingen lägga fram bevis för sina anklagelser mot Ryssland eller be om ursäkt.

Det sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov på måndagen.

Peskov beskrev anklagelserna som en "ström av förtal". Putin själv beskrev de brittiska anklagelsera som "nonsens" på söndagen.

Diskussion om artikeln