Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Författaren Sabine Forsblom återvänder till Tattarmosan för tredje och sista gången: "Jag har separationsångest"

Från 2018
Sabine Forsblom
Bild: Yle / Stefan Paavola

Författaren Sabine Forsblom är aktuell med den tredje delen om livet i en östnyländsk arbetsklassmiljö. I höst släpps Betinkan som bland annat handlar om flickors längtan efter kärlek.

Sabine Forsblom har varit författare på heltid i tre år. I dagarna beviljades hon ett tvåårigt arbetsstipendium av Kulturfonden. Nu är hon dessutom aktuell med en uppföljare till Maskrosguden och Maskrosgudens barn.

bokomslag
Bild: Schildts & Söderströms
pärmbilden till romanen maskrosgudens barn
Bild: Schildts & Söderströms

I augusti släpps Betinkan, den tredje delen i trilogin, både på svenska och finska.

- Det är en fortsättning och handlar kanske mest om ett ungdomsgäng och reglerna som finns i ett gäng. Den handlar om flickors längtan efter kärlek, att bli sedd och bekräftad och allt man är villig att utsätta sig för för att få det, berättar Forsblom.

Huvudpersonen heter Bettina. Hon kallas för allt möjligt, men i synnerhet hennes morfar kallar henne Betinka eller Betinkan, ett smeknamn som betyder lilla Bettina.

- Det signalerar väl att hon inte är riktigt så stor som hon själv tror i den här boken.

Många upplever ungdomsåren som jobbiga och brutala. Människor Sabine Forsblom pratat om boken med har varit lättade att den är över.

- Och det är kanske lite så i den här boken.

Tvåårigt stipendium ger arbetsro

I år har Kulturfonden delat ut fyra arbetsstipendium. Sabine Forsblom är en av mottagarna vid sidan om författaren Kaj Korkea-aho, konstnären Dafna Maimon och litteraturkritikern Tatjana Brandt.

De tvååriga arbetsstipendierna är värda 48 000 euro.

- Jag är så privilegierad på alla sätt. Jag är otroligt tacksam och vet inte riktigt hur jag ska beskriva den här känslan. För mig är det absolut ingen självklarhet att jag ska få vara författare. Det finns ingenting i världen som säger att just jag ska få skriva, bli publicerad eller att någon ska betala mig för att skriva, säger Forsblom.

Jag har sagt att jag är så otroligt trött på det här sättet att skriva och på alla de här personerna att jag har sagt att det är den sista

Vad tror Sabine Forsblom kan ligga bakom att just hon fick ett arbetsstipendium?

- Det kan ju finnas socialkulturella aspekter i att just jag har fått de här pengarna för att jag skriver den typens litteratur jag gör och för att den inte är så vanlig i Svenskfinland.

Under många år jobbade Forsblom som lärare på heltid, men att skriva med huvudet fullt av jobb var inte en lyckad kombination.

- Det är jättekort tid när man ska skriva, men just nu känns det nog som en lång, lång tid på det sättet att man inte behöver skriva med andan i halsen.

Skriver på biblioteket

När Sabine Forsblom skriver går hon till biblioteket. Varje dag går hon till bibliotekets läsesal, som när man går till jobbet.

Hon jobbar koncentrerat och brukar inte låta någon annan läsa förrän hon är riktigt nöjd med manuskriptet.

- Den här gången har jag faktiskt låtit andra läsa när det har varit nästan färdigt. Jag vill väl ha nånting som lite hänger ihop innan jag visar det för någon. Det är kanske inte så bra. I nästa projekt tror jag att jag ska ta in läsare lite tidigare för att bolla idé och karaktärer.

Kvinna vid fönster
Bildtext Arkivbild av Sabine Forsblom i böckernas miljö.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Betinkan är officiellt den tredje och sista delen i trilogin som utspelar sig i en arbetarklassmiljö i Borgå. Men om boken verkligen är den sista är fortfarande öppet.

- Jag har sagt att jag är så otroligt trött på det här sättet att skriva och på alla de här personerna att jag har sagt att det är den sista. Men nu när jag har satt punkt så har jag lite separationsångest. Vi ska hoppas på att jag kan hålla mig och låta den här vara den sista.

Östnyland på 20 minuter: 19.3.2018 Sabine Forsblom avslöjar vad nya boken ska heta och handla om och många skadade i Lovisa Tor som spelar om guld

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln