Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Så här kan du förebygga att dina Facebook-data läcker till obehöriga

Från 2018
Uppdaterad 19.03.2018 15:44.
Facebook-inställningar.
Bildtext Andra användares appanvändning på Facebook kan sprida dina personliga data, men du kan stänga av den spridningen via inställningarna.
Bild: Skärmdump / facebook.com

Facebook delar frikostigt med sig av data till externa aktörer, till exempel då användare eller deras vänner deltar i frågesporter. Sådana här data om användares personlighet användes till exempel i hemlighet i det amerikanska presidentvalet, för att få väljare att ändra åsikt.

The Observer och New York Times avslöjade förra veckan att personlig information om tiotals miljoner Facebook-användare hade hamnat i händerna på dataanalysföretaget Cambridge Analytica som bland annat jobbade för USA:s president Donald Trumps valkampanj.

Datamaterialet samlades in genom en app som marknadsfördes som ett personlighetstest.

Appen skrapade ihop privat information från användarnas och deras vänners profiler. Det innebar att det räckte med några hundratusen enkätsvar för att få tillgång till data om tiotals miljoner användare.

Facebook har bett Cambridge Analytica ta bort datamaterialet, men enligt New York Times finns det fortfarande kopior av det.

Begränsa app-användningen

Varje Facebook-användare kan minska risken för att ens egna data ska spridas till externa aktörer.

Ett enkelt sätt är att vara mycket restriktiv i att använda Facebook-appar - till exempel olika spel, enkäter eller frågesporter.

När man väl har godkänt en viss app på Facebook så får den nämligen långvarig tillgång till ens profil och ens vänners profiler.

Facebook-app.
Bild: Skärmdump / facebook.com

Mängden information appar kan komma åt har ändå begränsats under de senaste åren, men fortfarande kan appar få tag på en hel del data.

Den som på riktigt vill skydda sig mot att dela en stor del av sina personliga Facebook-data borde dessutom stänga av datadelandet till appar som ens vänner använder. De inställningarna hittas under Inställningar/Appar och rubriken Appar som andra använder.

Facebook-appar.
Bildtext Exempel på några appar som samlar in Facebook-data.

Facebook menar att när bolaget låter ens vänner dela ens data med tredje parter så blir det en bättre och mer social upplevelse. Många håller ändå inte med om det.

När du blockerar appar så kan de ändå fortfarande ha dina data

Under rubriken Appar hittar du också en lista på appar som du tidigare har godkänt och där kan du manuellt blockera en del av dem, eller alla. Där kan du också se vilka slags data varje app har fått.

Det kan löna sig att blockera åtminstone sådana appar du inte längre har behov av att använda, eller sådana som du inte känner igen. Säkrast är ändå att blockera alla godkända appar.

När du blockerar appar så kan de ändå fortfarande ha dina data. Men de kan inte uppdatera datamaterialet efter det.

Facebook-inställningar.
Bildtext Man kan stänga av app-tillgången helt och hållet.
Bild: Skärmdump / facebook.com

Du kan också helt och hållet stänga av möjligheten att använda appar. Det gör det samtidigt omöjligt att ens av misstag logga in på andra webbplatser med hjälp av Facebook.

Att logga in på webbplatser med hjälp av sina Facebook-användaruppgifter, eller Facebook Login som det heter, sprider nämligen användardata på liknande sätt som appanvändningen kan göra.

Ett alternativt sätt att lösa problemet är förstås att helt och hållet ta bort sin Facebook-profil.

Diskussion om artikeln