Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Biljettkontrollant i Åbo stoppade sjuåring med ljusröda kläder – trodde inte på att han var en pojke

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 08:57.
buss
Bild: Yle/Philip Stenkula

En biljettkontrollant i Åbobussarna trodde inte på att en sjuårig pojke var en pojke, eftersom han hade ljusröda kläder och långt hår.

Mammans Facebookinlägg om hur pojken behandlades har fått stor spridning, och både Åbo stad och kollektivtrafiken Föli har bett om ursäkt.

Mamman berättar på Facebook att pojken älskar ljusrött och att han tycker om sitt långa hår, trots att folk ibland tror att han är en flicka.

Biljettkontrollanten ansåg att det var en flicka som reste med kortet

I fredags åkte pojken buss till Åbo centrum med sin mamma, pappa och sin bror. En biljettkontrollant steg ombord, och han trodde inte på att pojken reste med eget busskort.

På kortet står det att innehavaren är en man, men kontrollanten ansåg att det var en flicka som reste med kortet.

Skärmdump från Facebook om hur en biljettkontrollant med en buss inte tror på att en pojke med ljusröda kläder är en pojke.
Bildtext Skärmdump från mammans Facebooksida
Bild: Yle

Slutligen lyckades mamman ändå övertyga kontrollanten om att hennes son är en man.

Mamman förundrade sig över att något sådant kan hända, särskilt som Åbo och Föli för bara en månad sedan startade kampanjen Stop! Päätepysäkki syrjinnälle för att uppmärksamma trakasserier och diskriminering som sker ombord på stadens bussar.

Mammans inlägg fick stor spridning, och kvällstidningen Iltalehti uppmärksammade på söndagen mammans berättelse.

Föli bad om ursäkt och funderar på att ändra rutiner

Enligt Åbos kommunikationsdirektör Saara Malila har staden varit i kontakt med familjen och Föli har bett om ursäkt för det skedda.

– Vi förhåller oss allvarligt till sådana här händelser och vi ber så hemskt mycket om ursäkt, säger Malila i Iltalehti.

Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte bekräftar till Yle Åboland att Fölis resekort har en anteckning om kön, så att busschauffören ens i någon mån ska kunna bedöma om kortet används på rätt sätt.

– På så vis försöker vi stoppa missbruk av kort, säger Korte.

Enligt Korte är det viktigt att kunna försäkra sig om att kortet hör till rätt person, men att man i fortsättningen måste fundera på om personens kön ska anges på kortet.

Artikeln uppdaterades 20.3.2018 klockan 8:57. Yle har fått tag på Sirpa Korte, som beklagar incidenten. Enligt Korte ska man utreda om det finns skäl att ändra på kutymen att ange könet i busskortet. Yle har också försökt nå Saara Malila.

Diskussion om artikeln