Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sämre akutvård i Jakobstad efter årsskiftet

Från 2018
Malmska sjukhuset i  Jakobstad.
Bildtext Malmska sjukhuset i Jakobstad (arkivbild)
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Möjligheterna till akutvård försämrades i Jakobstad efter årsskiftet. Orsaken är indragen dagkirurgi och att därmed inga anestesiläkare får verka vid sjukhuset efter jourreformen.

Utryckningstiderna för ambulanserna har också blivit längre och många patienter tar en taxi istället säger Tehys huvudförtroendeman Kim Yli-Pelkola vid Malmska sjukhuset i Jakobstad.

Klara försämringar

De lagändringar som trädde i kraft vid årsskiftet innebär för Malmska sjukhusets del att ingrepp som kräver anestesiläkare inte längre får utföras vid sjukhuset. Det här beslutet fick långtgående följder också för annan verksamhet.

Kim Yli-Pelkola
Bildtext Kim Yli-Pelkola.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Tidigare kunde vi få med en anestesiläkare i ambulansen ifall en patient var i dåligt skick och påbörja nedsövning och intubera patienten färdigt för att klara andningsvägarna. Säkerheten under transporten kunde garanteras, säger Kim Yli-Pelkola.

Lite personal i ambulansen

I ambulansen finns idag två personer, en kör och en sköter patienten. De kan inte ge samma mediciner som läkarna och de kan inte söva ner patienterna, de kan ge lite smärtstillande medicin.

Om dagkirurgin kunde återfås kunde också anestesiläkare finnas på plats och många andra åtgärder dagtid kunde också garanteras vid Malmska sjukhuset.

texten "österbottens räddningsverk" i närbild från en ambulans
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Vilka möjligheter finns det att få anestesiläkarna tillbaka till sjukhuset efter att dagkirurgin förbjöds?

- Våra anestesiläkare är tjänstlediga och villiga att komma tillbaks om verksamheten börjar på nytt.

Är det nån idé att för en ambulans att köra till Malmska sjukhuset längre?

- Ifall det sker nånting akut i Jakobstad och det behövs hjälpande händer i ambulansen men annars kör ambulansen direkt till Karleby eller Vasa.

Länge utryckningstider för ambulanserna enligt fältet

Kim Yli-Pelkola anser att utryckningstiderna har blivit längre för ambulanserna på grund av förändringarna vid Malmska sjukhuset. Patienterna kan inte föras till sjukhuset och ambulanserna måste tillbringa allt mer tid längs vägarna antingen norrut eller söderut längs riksåttan.

Räddningsverket i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Det är en ond cirkel men vi har en viss mängd ambulanser. Enligt sjukvårdsdistriktet har vi tillräckligt med ambulanser. Många av våra kunder och patienter tar taxi på grund av det här.

Akutpatient fick vänta 1,5 timmar på ambulans i Jakobstad

Kim Yli-Pelkola är medveten om ett fall i Jakobstad nyligen där anhöriga hade ringt 112 för att få en ambulans men måste vänta i 1,5 timmar innan ambulansen anlände.

- Det borde alltid finnas en ambulans som är ledig. En och halv timme låter som en jättelång tid när det handlar om andningsbesvär och ambulansen borde skickas med detsamma.

Diskussion om artikeln