Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländsk kvinna kan ha försvunnit på Indiska oceanen, tillsammans med flyende prinsessa av Dubai

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 13:17.
Karta över Indiska oceanen.
Bildtext Lyxyachten som finländaren befann sig på försvann utanför Goa. Ärendet är kopplat till Förenade Arabemiraten, vilken är orsaken till att UM och ambassaderna på arabiska halvön är inkopplade.

Sheikah Latifas lyxyacht försvann utanför Goa den 4 mars. Ombord fanns åtminstone prinsessan, den 41-åriga finländska kvinnan och en före detta fransk spion. CKP, UM och två ambassader är inkopplade.

Finlands utrikesministerium bekräftar att att man utreder ett potentiellt försvinnande i Förenade Arabemiraten. Utredningen har pågått sedan den 12 mars.

Ministeriet vill inte kommentera fallet i detalj, eftersom detaljerna är mycket diffusa.

- Förutom att ministeriet jobbar med ärendet är också ambassaderna i Abu Dhabi och Riyad inkopplade, som har varit i kontakt med de lokala myndigheterna. Vi har också koordinerat skötseln av ärendet med Finlands polis, säger Juha Savolainen, chef på enheten för konsulära ärenden.

- Naturligtvis ser vi ytterst allvarligt på en sådan här sak, säger Savolainen.

Start från Goa

Det har rapporterats om lyxyachtens och passagerarnas försvinnande i flera medier omkring i världen. I Finland var Turun Sanomat först med nyheten.

Den 41-åriga finländska kvinnan lär ska vara god vän med prinsessan Latifa, och de ska ha lärt känna varandra genom sitt gemensamma intresse, hängflygning.

I ett pressmeddelande från intresseorganisationen Detained in Dubai vädjar kvinnans familj om hjälp med att hitta henne. Helsingin Sanomat skriver att kvinnans bror har bekräftat att pressmeddelandet är äkta men att han inte vill kommentera fallet ytterligare.

Sheikha Latifa
Bildtext Latifa släppte innan yachtens avresa från Goa en video där hon förklarar vad som sker.
Bild: Escape from Dubai/Youtube

Detained in Dubai, som publicerade pressmeddelandet, drivs av Radha Stirling.

Stirling är prinsessan Latifas representant i Storbritannien, och Detained in Dubai arbetar för turisters säkerhet och rättigheter i Arabemiraten.

Yachten, som är registrerad i USA, befaras ha kapats men det är oklart av vem. Den lämnade Goa, Indien, i början av mars och kapades den 4:e. Innan försvinnandet ska ett SOS ha skickats från yachten.

Enligt en spårningssajt för båtar befinner sig yachten nu i Fujairah, en av de sju emiraten i federationen.

Skottlossning och okända män

Brittiska Mirror och the New Yorker i USA skriver att värdinnan Latifa strax innan avfärden publicerat en video på nätet där hon förklarar att hon är rädd för att bli förd till sitt hemland, Dubai.

Enligt Latifa har hon hållits fången och torterats i Dubai innan hon lyckades fly i slutet av februari. Tortyren ska ha skett på grund av att hon hjälpte ett syskon att fly.

I videon säger Latifa att hon ska "ge sig av" och att hon är 99 procent säker på att det ska lyckas.

Den 4 mars ska hon ha skickat ett meddelande till Radha Stirling där hon ber om hjälp och skriver "det är män utanför". Hon skriver också att hon hörde skottlossning. Det är det sista som hörts av henne.

Meddelandena kom från en plats minst 80 kilometer utanför Indiens kust, enligt the New York Post.

Spionvän ombord

32-åriga Latifa är – eller åtminstone säger sig vara – dotter till Dubais emir, Förenade arabemiratens premiärminister och vicepresident Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Emir Mohammed har tiotals barn med flera olika kvinnor. Tre av döttrarna heter Latifa.

Sheikha (ungefär prinsessan) Latifa ska enligt uppgift ha planerat sin flykt från faderns hårda hand tillsammans med finländaren, och en amerikansk och fransk medborgare, Hervé Jaubert, som enligt utländsk media är en före detta fransk spion.

Nu hos CKP

På tisdagen bekräftade Centralkriminalpolisen att man har inlett en egen undersökning efter att kvinnan anmälts försvunnen i sin hemkommun.

CKP har inte fått en officiell inbjudan från emiraterna att delta i utredningen. De kommer att arbeta utifrån uppgfter de får genom internationellt polisiärt samarbete.

Artikeln uppdaterad 20.3 13:17 med Centralkriminalpolisens uppgifter, bekräftelse av pressmeddelandets äkthet samt fartygets antagna position.

Svenska Yle publicerar inte namnet på den finländska kvinnan för att skydda hennes identitet, eftersom det inte bidrar till hennes upphittande.

Diskussion om artikeln