Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Självkörande Uber dödade kvinna i påkörningsolycka i Arizona

Från 2018
Ubers självkörande bil.
Bildtext Ubers självkörande bilar, här i ett pressutskick från ifjol, är tillverkade av svenska Volvo. Efter testperioden kommer uppemot 24 000 av modellen XC90 att tas i bruk mellan 2019 och 2021.
Bild: EPA

Färdtjänsten Uber har tillfälligt stoppat försök med självkörande taxibilar efter att en kvinna dött i en påkörning av en av företagets testfordon i Tempe, Arizona.

Kvinnan gick över vägen då hon blev påkörd. Hon dog senare på sjukhuset av sina skador.

Polisen i Tempe bekräftar att bilen var i självkörande läge vid påkörningen. Kvinnan ska ha korsat vägen på ett ställe som inte är en övergång, vilket kan ha orsakat olyckan.

Bilarna ska kunna identifiera fotgängare, cyklister och andra fordon automatiskt men det verkar ha misslyckats i det här fallet.

Uber har haft förare i standby vid ratten i sina provkörningar, och en sådan fanns också i bilen i Tempe. Det hjälpte inte.

Brittiska the Guardian och amerikanska CNBC rapporterar att Uber på grund av olyckan tillfälligt avbryter försöken med självkörande bilar. Städerna som deltagit i försöken är Pittsburgh, Phoenix, San Franscisco och Toronto. Tempe är en del av Phoenix metropolområde.

Uber har uttalat sig på Twitter, där man uttrycker sitt stöd för den omkomna kvinnans familj och meddelar att man samarbetar till fullo med polisen.

John Simpson, en teknologidirektör på konsumentorganisationen Consumer Watchdog, säger till the Guardian att det här bevisar att teknologin inte ännu är tillräcklig för förarlösa bilar.

- Robotarna kan inte förutsäga mänskligt beteende tillräckligt bra. Det riktiga problemet finns i interaktionen mellan robotfordon och människor.

Också Tesla har haft problem

Dödsolyckan i Tempe skapar också frågetecken kring Kaliforniens beslut att tillåta test där Ubers robotbilar inte ens skulle behöva standby-förare.

Olyckan var ändå enligt uppgifter första gången en självkörande bil får ta skulden för att ha dödat en fotgängare.

2016 dog en man i Florida då hans Tesla i autopilot kraschade in i en lastbil som korsade landsvägen. Bilen identifierade inte lastbilen vilket ledde till den 40-åriga inaktiva förarens död.

En rapport från den federala myndigheten NTSHA släpptes senare som menade att bilen hade varnat 40-åringen flera gånger både med visuella varningssignaler och "högljudda" ljudmeddelanden, enligt USA Today.

Mannen borde enligt rapporten också ha sett lastbilen själv. En bil i autopilot tillåter inte föraren att släppa koncentrationen, enligt rapporten.

Teslas självkörande bilar kan också ha räddat ett liv några veckor senare år 2016.

Diskussion om artikeln