Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebookhärvans analysföretag direkt i ny skandal – Channel 4 avslöjar direktörer som använt prostituerade och mutor för att snärja politiker

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 05:14.
Cambridge Analyticas vd Alexander Nix.
Bildtext Cambridge Analyticas vd Alexander Nix erkänner i Channel 4:s reportage en uppsjö smutsiga, rentav kriminella metoder för politisk påverkan som hans företag använder. På bilden på konferens i Lissabon i november.
Bild: EPA

Ett undercoverreportage som brittiska Channel 4 har gjort avslöjar att Cambridge Analytica påverkar demokratiska val med hjälp av mutor, prostituerade och spioner.

Först briserade på lördagen en stor nyhetsbomb. Ett brittiskt företag lyckades under Trumpkampanjen inför valet 2016 samla in 50 miljoner Facebook-användares uppgifter som sedan användes för att skapa målgruppsinriktade kampanjer för Donald Trump.

Företaget, Cambridge Analytica, var redan tidigare känt som en av krafterna bakom Donald Trumps presidentvalskampanj, och vissa gick så långt som att ge dem äran för vara en av huvudarkitekterna.

Det brittiska företaget Cambridge Analytica anses också ha påverkat valresultat i bland annat Nigeria, Indien och Tjeckien och den brittiska folkomröstningen om utträde ur EU.

Företaget drabbades av nästa stora skandal på måndagen då brittiska Channel 4 släppte en tjugominutersdokumentär där man i hemlighet har spelat in företagets direktörer som erbjuder reportrarna – som utger sig för att vara potentiella kunder – olika tjänster för att påverka utgången av ett val i Sri Lanka.

Vårt jobb är att släppa hinken längre ner i brunnen än någon annan, för att se exakt vilka de underliggande rädslorna är.

Mark Turnbull, Cambridge Analytica

- De två fundamentala mänskliga drivkrafterna är hopp och rädsla. Många av dem är undermedvetna, du vet inte om att du är rädd för något innan du ser något som ger dig en reaktion. Vårt jobb är att släppa hinken längre ner i brunnen än någon annan, för att se exakt vilka de underliggande rädslorna är, säger CA-direktören Mark Turnbull i inslaget.

Det är sådan information som kan räknas ut via dataprofiler, som de som företaget stulit från Facebook.

Ukrainska flickor och falska mutor

Channel 4 har också lyckats filma Cambridge Analyticas verkställande direktör Alexander Nix, som berättar om olika metoder för att pressa politiker till handling.

Nix säger att de inte behöver djupgrävning av data för att nå sina resultat, utan att de också kan ge en politiker ett bra erbjudande, för att sedan i hemlighet filma interaktionen.

- Vi sätter upp filmbevisen på internet så finns det omedelbart bevis för korruption, till exempel.

- Vi kan skicka in en av våra män som spelar en rik investerare, som vill finansiera politikerns kampanj i utbyte mot till exempel land. Sedan suddar vi ut vår mans ansikte och lägger ut på internet.

Målet är att politikern anklagas för mutbrott.

Nix föreslår också att man kan skicka "några flickor till hans hus" för att "förföra" offret. Nix nämner ukrainska kvinnor som ett exempel, och tillägger att "de är väldigt vackra ukrainska flickor".

- Jag ger bara exempel på vad som kan göras, vad som har gjorts, säger Nix sedan.

Det här är inte saker som måste vara sanna, de måste bara bli trodda.

Alexander Nix, vd för Cambridge Analytica

Nix avslöjar också att företaget arbetar under falska identiteter och frontföretag för att inte bli upptäckt. Dessutom använder sig Cambridge Analytica av före detta spioner från östra Europa och Israel.

Kenya-exemplet

Efter USA har Cambridge Analytica senast påverkat valet i Kenya. Företaget arbetade för president Uhuru Kenyatta och hade som uppgift att sprida desinformation.

Kenyas president Uhuru Kenyatta vinkar till sina anhängare från en limousine.
Bildtext Det kenyanska presidentvalet ifjol var Cambridge Analyticas senaste stora arbete. Valkampanjerna präglades av våldsamheter som företaget måste ses som delskyldigt till.
Bild: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Uppemot 90 procent av kenyanerna uppgav att de hört eller sett falska artiklar eller videor om valet. Innehållet attackerade till exempel motkandidaten Raila Odinga och anklagade honom för att vara orsaken till terrorism, sjukdomsepidemier och annat.

- Vi gjorde i praktiken hela Kenyattas kampanj, säger Turnbull i Channel 4:s reportage.

Dataombudsmannen vill ha razzia

Storbritanniens dataombudsman Elizabeth Denham sade i Channel 4:s nyhetssändning att hon efter kanalens reportage kommer be om tillstånd att få tillgång till Cambridge Analyticas servar och databaser, för att reda ut hur de använder sin data.

- Jag tycker det är väldigt viktigt att vi ansöker om tillståndet och att vi genomför en undersökning för allmänhetens bästa, sade Denham.

Cambridge Analytica har förnekat sanningshalten i reportaget, bland annat via Twitter.

Företaget slår också ifrån sig och säger att deras metoder inte skiljer sig från konkurrenternas.

Alexander Nix har uttalat sig via ett pressmeddelande.

- Jag är medveten om hur det ser ut, men det är helt enkelt inte så det är. Jag måste konstatera att Cambridge Analytica inte understöder eller sysslar med att snärja, med mutor eller med så kallade "honey-traps" (sexuell utpressning). Inte heller använder vi falskt innehåll för något ändamål, säge Nix.

Reportaget från Channel 4 hittar du här: Trump’s election consultants filmed saying they use bribes and sex workers to entrap politicians

Artikeln uppdaterades 23:35 med reaktioner på reportaget.

Diskussion om artikeln