Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebyföretaget Keliber vill sälja litium till Skellefteå

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 09:58.
LITIUM MALMI / LITIUM MALM
Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST

Karlebyföretaget Keliber förhandlar med Northvolt om att sälja litium till den nya batterifabriken i Skellefteå i Sverige. Behovet av litium växer i världen och det kommer att råda brist på litium under de närmaste åren.

- Vi diskuterar inte bara med Northvolt utan med flera andra aktörer både i Europa och i andra delar av världen, säger Kelibers vd Pertti Lamberg.

Kelibers vd Pertti Lamberg.
Bildtext Pertti Lamberg.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Enligt Lamberg finns det mycket litium i naturen, men det tar tid att öka produktionen och få igång nya anläggningar.

Därför kommer det att vara brist på litium under de närmaste åren. Om några år kommer läget att ha stabiliserat sig.

- Priset just nu är ungefär 20 000 dollar per ton jämfört med att ett ton litium kostade 6 000 dollar för två år sedan. Vi kalkylerar med ett pris på 11 000 dollar för att vår produktion ska vara lönsam, säger Lamberg.

Vill inte vara beroende av en kund

Keliber räknar med att producera nio tusen ton litiumkarbonat per år. Det är ungefär hälften av Northvolts behov.

- Men vi vill inte vara beroende av bara en kund och en batterifabrik. Vi vill inte vara beroende av bara en leverantör. Vi vill gärna ha mellan tre och fem kunder, säger Lamberg.

Alla råvaror som behövs för batterier, kobolt, nickel och litium, finns i Finland. Det kan enligt Lamberg tala för Vasa som placeringsort för en batterifabrik.

- För oss spelar det inte så stor roll var i världen våra kunder finns, säger Lamberg.

Framtida batterikluster

Energiklustret i Vasa är känt i världen och här finns enligt näringsminister Mika Lintilä (C) allt som behövs för att bilda också ett batterikluster.

Det som dessutom talar för Vasa som etableringsort för batterifabriker är att här finns alla de mineraler som behövs på jämförelsevis korta avstånd och här kan man också anrika mineralerna.

Keskustan poliitikko ja ministeri Mika Lintilä, Finlandia-talo, 23.10.2017.
Bildtext Mika Lintilä.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Lintilä nämner nickel och kobolt från Sotkamo, litium från Kaustby som anrikas i Kareby och Harjavalta.

- Om man slår ihop allt det här har vi en för hela världen unik helhet här. Intresset för Vasa är stort runt om i världen och de största batteritillverkarna känner till förhållandena här, säger Lintilä.

Snabb etablering

Lamberg säger att Vasa gör ett bra jobb för att locka en eller flera batterifabriker till staden.

Han nämner till exempel att miljökonsekvensbedömningen är gjort kan förkorta processen med ett år för ett företag som vill etablera sig i Vasa.

- Så vi hoppas att något av de batteriprojekt som nu är aktuella i Europa skulle landa i Vasa och jag vet att Vasa har en bra möjlighet, säger Lamberg.

På Keliber räknar man med att vara i produktion år 2020. Man är nu i slutet av finansieringsprocessen och processen med ett miljötillstånd och i slutet av 2018 eller början av 2019 ska bygget av fabriken inledas.

Diskussion om artikeln