Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Halo på tapeten inför F1-premiären: ”Besvärligt och irriterande – kommer att rädda liv”

Från 2018
Kevin Magnussen i Haas
Bildtext Kevin Magnussen gillar inte den nya skyddsutrustningen.
Bild: Pixathlon/REX/All Over Press

I helgen kör årets formel 1-säsong igång i Melbourne och då kommer den nya skyddsutrustningen Halo att användas för första gången i tävlingssammanhang. Inför säsongen har utrustningen igen väckt debatt bland förarna.

Förra sommaren klubbade Internationella bilsportförbundet Fia igenom beslutet att införa Halo till säsongen 2018. Förare och stallchefer har tidigare varit kritiska till den nya skyddsutrustningen och debatten har nu fortsatt när VM-serien ska starta i Australien.

– Det är svårt att komma in i och ur bilen och det är svårt att ta loss och sätta fast ratten. Det är besvärligt och irriterande, säger Kevin Magnussen inför premiärhelgen enligt nyhetsbyrån AFP.

Pierre Gasly från Toro Rosso säger att flera av hans träningsoveraller gått sönder då han försökt sätta sig i bilen.

– Jag gillar inte det alls, säger han.

Regerande världsmästaren Lewis Hamilton gillar inte hur Halo ser ut men är lite mer försiktig i sina uttalanden.

– Vi har vetat om att det här kommer och jag tror att vi efter några tävlingar kommer att glömma bort att det är där, säger han.

Lewis Hamilton på en presskonferens.
Bildtext Lewis Hamilton.
Bild: ATP/WENN.com

”Kommer att rädda liv”

Halo som är en båge som fäst framför cockpit ska förbättra säkerheten och skydda förarna från föremål som kan komma flygande på banan. Fia valde att gå in för den här lösningen efter flera år av forskning och utveckling.

– Det här kommer utan tvekan att rädda liv, säger Williamsföraren Lance Stroll och får medhåll av Fernando Alonso som anser att det inte borde vara någon debatt om en åtgärd som förbättrar säkerheten för förarna.

Alonso är ändå inte helt nöjd med Halos utseende.

– Den är inte så stilfull just nu men jag är säker på att vi i framtiden kommer att hitta ett sätt som gör att det ser lite bättre ut, säger han.

Fernando Alonso kör sin McLaren
Bildtext Fernando Alonso.
Bild: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Formel 1-säsongen kör igång i Melbourne på söndag. Totalt kommer 21 tävlingar att köras den här säsongen.

Diskussion om artikeln