Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk ex-teaterchef begick självmord tre månader efter "mediedrev" – anklagad för maktmissbruk och tystnadskultur

Från 2018
Uppdaterad 20.03.2018 14:48.
Stockholms stadsteater.
Bildtext Stockholms stadsteater.
Bild: Mostphotos

Benny Fredriksson var vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm innan han avgick efter att han anklagats för olämpligt beteende, dåligt ledarskap och maktmissbruk. Han begick självmord i Australien i slutet av förra veckan.

Fredriksson anklagades inte för sexuella trakasserier.

Han befann sig i Australien då han begick självmord, på sin frus, operasångerskan Anne Sofie von Otters, turné. Von Otter skulle uppträda i Sydney det här veckoslutet men konserterna tvingades nu ställas in.

Det var i höstas som rapporter om att maktmissbruk och en tystnadskultur baserad på rädsla var vardag på stadsteatern.

Trakasserier togs inte på allvar, anställda vågade inte komma med kritik och Fredriksson anklagades för att manipulera och tysta medarbetare.

Fredriksson var vd för Kulturhuset i Stockholm, en organisation som sedan 2013 innefattar Stadsteatern och många andra kulturella förgreningar.

"Orättvist mediedrev"

Fredrikssons efterträdare Sture Carlsson beklagar det skedda i ett pressmeddelande, och riktar kritik mot vad han, och många andra, anser var ett orättvist mediedrev mot Fredriksson hösten 2017.

- Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, skriver Sture Carlsson.

Aftonbladet, som ledde avslöjadet av missförhållandena på stadsteatern i höstas, har tidigare försvarat rapporteringen med att påpeka att det skulle ha varit ansvarslöst att inte rapportera.

Orsaken till ensidigheten var enligt kulturchefen Åsa Linderborg att ingen försvarade Fredriksson.

Artikeln uppdaterades 14:46 med förtydligande av Fredrikssons arbete: han var vd för organisationen Kulturhuset Stadsteatern innan han avgick. Teaterchef är sverigefinländaren Anna Takanen.