Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rösta: Vilket är Iron Maidens tuffaste skivomslag?

Från 2018
Kolage där pojke målar iron Maidens samtliga skivomslag
Bildtext Iron Maiden är högkultur.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

I väntan på Iron Maidens konserter i Helsingfors den 28 och 29 maj slår vi slag i saken i den eviga pub-diskussionen: Vilket är bandets häftigaste skivomslag?

Att hitta Iron Maidens fulaste skivomslag är ganska lätt. Skivan "Dance of Death" från 2003 har ett konvolut som ger gudarna illaluktande kväljningar.

Det är de facto ett så rysligt skivomslag att man kunde skriva en längre essä om detta klavertramp.

Man vet inte ens var man ska börja: Den eländigt datoranimerade bebisen med teatermask som sitter på en, öh, isbjörn (?) eller de rudimentärt fotoshoppade skyltdockorna?

Omslags-"konstnären" David Patchett inte ens ha sitt namn på omslaget eftersom bandet använde en ofärdig version av det datoranimerade otyget. Bruce Dickinson lär senare ha sagt att omslaget är pinsamt.

Iron Maiden är ändå ett band som i övrigt hållit en stilren estetisk linje ända sedan debuten "Iron Maiden" år 1980 fram till senaste alstret "The Book of Souls: Live Chapter" 2017.

Vi vill nu veta vilket konvolut som är det allra häftigaste, tuffaste, vackraste, mest klassiska av dem alla? Om du behöver lunta hur de ser ut kan du kika här.

Du får rösta på tre favoriter av samtliga studio- och livealbum som är listade här. Vi utelämnar alla singlar, samlingsboxens cd-omslag, Maiden England '88 som ursprungligen enbart kom ut på dvd, samt samlingskivorna.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Den enda iron Maiden-skivan som har ett bandfoto istället för Eddie på konvolutet är livealbumet Flight 666 från 2009. (Okej, Eddie syns på Bruce Dickinsons tröja, men det räknas inte).

Det började med ett enkelt huvud

Den allra tidigaste Eddie-figuren var ett enkelt huvud som de hade på scenen som dekoration.

Huvudet blåste rök ur munnen. Den tidiga Eddie liknade litet den missnöjda typen i Edward Munchs berömda målning "Skriet".

Eftersom det bara var ett huvud fick maskoten smeknamnet "Eddie the 'ead", därav Eddies namn.

Den första skivan och de första singlarna pryddes av Derek Riggs klassiska Eddie-omslag.

Det första omslaget som inte målades av Riggs var Fear of the Dark 1992 som gjordes av Melvyn Grant. Bandet ville uppdatera den visuella looken och göra omslagen mindre serietidningsaktiga.

Ibland har de lyckat bättre (Fear of the Dark, Brave New World) och ibland sämre (Virtual XI).

Under årens lopp har Eddie varit porträtterad som bland annat Robocop, egyptisk mumie, soldat under olika historiska perioder, rymdmonster och nu senast som Maya-indian.

Ett omslag blev senare censurerat

Visste du förresten att ett skivomslag blev censurerat? Javisst, skivan No Prayer for the Dying från 1990 föreställde Eddie som hoppar upp ur en grav och stryper en gravplundrare som har en lykta i handen.

På återutgåvan 1998 är gravplundraren försvunnen och Eddie bara sträcker ut handen i luften. Originalbilden ansågs vara för våldsam. Hu!

Up the Irons!