Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Sju tips till dig som ska flytta hemifrån

Från 2018
Uppdaterad 21.03.2018 11:59.
Ett vardagsrum med träplanksgolv. Ett fönster längs bak med en vit soffa framför. Ett vitt bord med en vit stol i förgrunden.
Bild: Mostphotos/Alexandre Zveiger

En hel del blanketter ska fyllas i och avtal ska ingås. Man måste dessutom vara ute i god tid eftersom många saker tar tid att uppdateras. Förutom allt det praktiska, är det också bra att vara förberedd på att det kan kännas ensamt i början.

Om något görs i sista minuten kan det också påverka andra saker. Det här märkte Sofia Grünwald då hon flyttade till Helsingfors och skulle skaffa resekort.

- Det tog nästan en vecka efter att jag hade flyttat före jag sen kunde få resekortet. Detta på grund av att jag hade varit så sent ute med att byta adress, säger Sofia.

Ett porträtt på studerande Sofia Grünwald.
Bildtext Sofia Grünwald märkte att det inte lönar sig att göra saker i sista minuten.
Bild: Yle/Sonja Fredriksson

Ibland kan det vara svårt att hitta en lägenhet som passar en själv, och därför är det viktigt att vara ute i tid. Dessutom är det bra att veta om man vill bo ensam eller tillsammans med någon. Det lönar sig att ge flytten tid och planera den väl.

Artikeln fortsätter efter faktarutan.

Här kan du söka en hyreslägenhet

Innan du skriver under ett kontrakt ska du veta dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst. Föreningen Vuokralaiset ry har samlat ihop ett infopaket för hyresgäster. Du kan också ringa deras telefontjänst.

Via dessa sidor hittar du lägenheter som hyrs ut:

OBS! Om du studerar vid yrkeshögskola, högskola eller universitet kan du gå med i en nation. Till exempel studerande som är hemma från Åbo och kommer för att studera till Helsingfors kan gå med i Åbo nation. De flesta nationer erbjuder också hyreslägenheter för sina medlemmar. Också församlingar erbjuder ofta väldigt förmånliga hyreslägenheter.

Tänk också på att det är du som sköter alla hushållssysslor. Om du vet att städning inte är din grej kan det löna sig att bestämma sig för att ha en städdag i veckan så att du åtminstone har rena kärl för den kommande veckan.

För att hjälpa dig som ska flytta, har vi gjort upp en lista på saker som kan vara viktiga att komma ihåg.

1. Flyttanmälan till posten och magistraten

Det här gör du lättast via postens hemsidor. Du behöver nätbankskoder, postens behörighetskod eller ett chipförsett ID-kort. Man kan välja att skicka in sin anmälan både till posten och magistraten, eller bara till posten.

Då man flyttar permanent måste man skicka anmälan både till posten och magistraten.

Instruktioner med bild hur du gör en flyttanmälan via Postens hemsida.
Bildtext Du kan välja att göra flyttanmälan direkt till både posten och magistraten.
Bild: Yle/Mathilda Korpela och Sonja Fredriksson

2. Elavtal

I de flesta hyresavtal nämns det att man själv ansvarar för sitt elavtal. Här lönar det sig att googla runt och jämföra priser – det kan röra sig om ganska stora prisskillnader!

Elavtalen går sedan lätt att fixa via elbolagets hemsidor eller per telefon. Ifall man är på väg att flytta till t.ex. en studentbostad, kanske elavtalen sköts via husbolaget!

Kuvakaappaukset kahdelta eri sivustolta jossa voit vertailla sähköntoimittajien hintoja. Kuvassa näkyvät sivustot ovat vertaa.fi ja sähkövertailu.fi
Bildtext Att konkurrensutsätta lönar sig alltid, du kan i bästa fall spara pengar på det.
Bild: Yle/Mathilda Korpela och Sonja Fredriksson

3. Hemförsäkring

Det lönar sig alltid att ha en hemförsäkring. Vissa hyresvärdar kräver dessutom att du ska ha en hemförsäkring, och då ska du skicka in en kopia på kontraktet till dem då du flyttar.

Kolla med din hyresvärd hur omfattande försäkringen ska vara, vissa vill ha den mest heltäckande versionen medan det för andra räcker med en mer simpel version.

Artikeln fortsätter efter faktarutan.

När du skaffar hemförsäkring

Kolla noggrant igenom vad försäkringsbolaget ersätter, villkoren kan variera.

Se till att ha brandvarnare i lägenheten och ifall du skaffar en tvätt- eller diskmaskin ska du låta ett proffs koppla maskinen så att du får kvitto på installationen. Detta behöver du om du råkar ut för en brand eller vattenskada i lägenheten och vill ha ersättning av försäkringsbolaget. Det kan annars också vara bra att ha brandsläckare och/eller brandfilt. Läs mera om hur du släcker till exempel en fettbrand hemma här.

Flera försäkringbolag erbjuder försäkringpaket för unga under 30 år. I paketen ingår ofta hemförsäkring och reseförsäkring.

Det lönar sig att jämföra priserna mellan de olika försäkringsbolagen, så att du betalar så lite som möjligt för den försäkring du behöver.

Några olika försäkringsbolags hemförsäkringar:

4. Adressändring till bibliotek, tidningsprenumerationer och föreningar

Din nya adress går automatiskt till banken, FPA och andra organisationer som går att kolla upp på postens hemsidor. Alla organisationer får inte din nya adress direkt från posten, och därför är det viktigt att du också skickar en adressändring till dem.

Bland annat biblioteken och en del tidningsförlag hör till dem som du måste kontakta själv. Man kan ofta ändra adressen genom att logga in på sina kundsidor.

Någon fyller i en flyttanmälansblankett.
Bildtext Det går också att fylla i flyttanmälan på pappersblankett.
Bild: Yle/Mathilda Korpela och Sonja Fredriksson

5. Internet

Nej, internet är inte en självklarhet i alla hyreskontrakt.

I studentbostäder brukar nätet höra till hyran, men i de allra flesta hyreslägenheter ansvarar du själv för anskaffandet av internetuppkoppling. Det här kan ta allt från en dag till flera veckor.

Några företag som erbjuder internet:

6. Ha koll på dina pengar

När du flyttar hemifrån måste du ha koll på dina pengar så att de räcker till hyra, el, internet, telefon och mat bland annat. Du kan lätt ha koll på vart dina pengar far genom att lägga upp en budget.

En man och en kvinna sitter och tittar på finanspapper med penna och miniräknare i hand.
Bildtext Ha koll på dina pengar. Både FPA och Skatteverket kommer att vilja veta hur mycket du tjänar.
Bild: Mostphotos

Marthaförbundet har en massa bra tips för hur du ska tänka på pengar i vardagen. Via Marthaförbundet kan du också ladda ner en botten för en budget.

Det lönar sig att börja spara så tidigt man kan. Det finns flera olika former av sparande, mera information om för- och nackdelar med till exempel aktiesparande hittar du via den svenska sidan Ung privatekonomi.

7. Det är alltid okej att be om hjälp

Många har flyttat före dig och kan säkert hjälpa till om det behövs! Även om man flugit ur boet brukar det ändå vara okej att vända sig till familjen för stöd och hjälp.

Ifall man har en specifik fråga angående till exempel sitt elavtal ska man inte heller vara rädd att ringa upp bolaget för att fråga dem om hjälp.

Annars kan man fråga släkt, vänner – eller genom att läsa på nätet!

Artikeln är skriven av Mathilda Korpela och Sonja Fredriksson, som studerar vid Svenska social- och kommunalhögskolan, i samarbete med Vetamix och Yle Nyhetsskolan.