Den offentliga sjukvården testar AI - dataprogram ska hitta patienter och diagnostisera sjukdomar
Artificiell intelligens ska inom de närmaste åren användas allt mer inom sjukvården i Finland. Särskilt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS driver den här utvecklingen, med flera pågående pilotprojekt.
– Det är bra att satsa på AI därför att vi nuförtiden har så mycket data att ingen människa kan analysera allt. Istället är det maskiner som måste analysera det mesta datamaterialet. Vi hjälper datorn och datorn hjälper oss, berättar utvecklingsdirektör Visa Honkanen på HNS.
Ett dataprogram kan alltså upptäcka sjukdomar effektivare än vad många läkare kan. Det är åtminstone en av förhoppningarna.
Till exempel hoppas man kunna diagnostisera hjärnblödningar, hudcancer och vissa mentala problem.
När allmänläkare tittar på en röntgenbild så kan de inte alltid veta om patienten borde skickas vidare till en specialist eller en ortoped.
Man vill också kunna avgöra hur allvarliga benbrott är - bland annat när en patient har brutit strålbenet invid handleden.
– När en allmänläkare tittar på en röntgenbild så kan de inte alltid veta om patienten borde skickas vidare till en specialist eller en ortoped. Men det kan datorn avgöra, säger Honkanen.
När det gäller benbrott finns det en hel del tidigare röntgenbilder och diagnoser som datorn kan analysera.
– Det är därför ett bra ämne för maskinlärande, för alltid när datorn ska lära sig så måste den ha massor av data.
Honkanen säger att HNS också planerar att använda AI för att sålla fram patienter som har sällsynta sjukdomar - det kan man se till exempel utgående från hurdana diagnoser de får hos olika läkare, och i vilken ordning.
Sjukvårdsdistriktet vill dessutom att dataprogram ska kunna upptäcka gravida diabetiker.
– Det är ett mycket viktigt projekt för vi har många sådana patienter som har övervikt, som är gravida och som kanske har diabetes. Vi vill hitta dem och hjälpa dem.
Det kommer att ta minst två år att utveckla fungerande AI-system.
AI-utvecklingen är tills vidare i ett ganska tidigt skede, och det återstår att se hur väl man kommer att lyckas.
HNS jobbar inte helt självständigt utan samarbetar också med it-företag såsom Microsoft och IBM.
Honkanen säger att det kommer att ta minst två år att utveckla fungerande AI-system.
– De kommer sedan förhoppningsvis att kunna användas av den offentliga sjukvården överallt i Finland, säger han.
Möjligen leder det hela också till någon produkt man kan sälja till utlandet.
Om man överlåter hälsodata till kommersiella aktörer så kan man aldrig veta vad som händer med datamaterialet.
Hälsodata kommer ändå inte att säljas.
– Om man överlåter hälsodata till kommersiella aktörer så kan man aldrig veta vad som händer med datamaterialet. Naturligtvis litar vi på bolag, men det finns alltid en risk. Vi vill vara 100 procent säkra att materialet används på rätt sätt.
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har en mer restriktiv linje än sjukvårdsdistrikt i flera andra länder.
Till exempel i Storbritannien överlät den offentliga sjukvården 1,6 miljoner patienters hälsodata till Google - något som ledde till hård kritik.
HNS har också testat AI i ett tidigare skede. Det var då en produkt man köpte av it-företaget IBM, för att hjälpa läkare att förebygga allvarliga bakterierinfektioner hos prematurer.